Napoje energetyczne. Dlaczego szkodzą zdrowiu? Drgawki, stany lękowe czy przyspieszone bicie serca to tylko niektóre skutki uboczne picia napojów energetycznych. Jak jeszcze wpływają na nasz organizm? Zobacz więcej na temat: napoje słodzone zdrowie
Pandemia otyłości? Polacy mogli przytyć nawet 76 mln kg! Do pandemii koronawirusa dołączyły niebezpieczne dla zdrowia i życia epidemie - otyłości i braku ruchu. Jeśli przeciętny rodak nie różni się zbytnio od mieszkańca Francji, Niemiec, Wielkiej Brytanii, USA czy Brazylii, oznacza to, że dziś Polacy ważą o 76 mln kg więcej niż przed rokiem. Zobacz więcej na temat: Czwórka otyłość aktywność fizyczna Mateusz Kulik
Jajka są zdrowe - przygotuj nitamago Jajka na miękko, na twardo, marynowane, sadzone, w jajecznicy, szakszuce, omletach - jemy je od wieków na różne sposoby. Najnowsze badania pokazuję, że nawet jedzenie 10 jaj tygodniowo nam nie zaszkodzi. Zobacz więcej na temat: Czwórka Kuba Marcinowicz jajko jedzenie kuchnia zdrowie STYL ŻYCIA
Nowe badania nt. picia kawy przez kobiety w ciąży. Sprawdź, czy to bezpieczna dla dziecka Pita w czasie ciąży kawa może powodować zaburzenia w rozwoju mózgu dziecka. Skutkiem mogą być kłopoty z koncentracją, hiperaktywność i inne problemy z zachowaniem. Zobacz więcej na temat: kawa ciąża ŚWIAT zdrowie zdrowie i dieta
Porozmawiajmy o autyzmie Zapraszamy na pierwsze z cyklu spotkań poświęconych autyzmowi. W dzisiejszej audycji definicja autyzmu, uporządkowanie wiedzy, oraz przede wszystkim odpowiedź na pytanie, w jaki sposób rozpoznać występowania u dziecka objawów autyzmu. Zobacz więcej na temat: rodzice dzieci zdrowie zdrowie dziecka zdrowe odżywianie żywność Joanna Neuhoff-Murawska
Koronawirus zmienia nawyki Polaków. Są tego również pozytywne efekty Koronawirus zmienił nawyki zakupowe Polaków. Oszczędzają na dobrym jedzeniu, ale zaoszczędzone pieniądze przeznaczają głównie na używki: na słodycze oraz - co jeszcze gorsze - na alkohol i papierosy. W 2020 roku rodacy wydali na alkohol o siedem proc. więcej niż rok wcześniej. - Z drugiej strony pandemia ma też swoje dobre strony - mówi dr Aneta Janowska z SGH. Zobacz więcej na temat: koronawirus Koronawirus w Polsce pandemia żywność jedzenie Roman Czejarek
Tłusty czwartek. Wszystko, co trzeba wiedzieć kupując pączki Przed nami tłusty czwartek. Podpowiadamy, czym się kierować przy wyborze łakoci, które w ten dzień łasucha znajdą się na naszym stole. Zobacz więcej na temat: Czwórka zdrowie tłusty czwartek pączki Weronika Puszkar
Polacy pokochali miody. Dlaczego warto po nie sięgać? – Miód jest stosowany zwłaszcza w schorzeniach dróg oddechowych, układu pokarmowego czy w zaburzeniach odporności i w rekonwalescencji – wylicza specjalista chorób wewnętrznych dr Andrzej Fugiel. Jak dodaje, zawarte w miodzie cukry i inne związki odżywcze poprawiają naszą kondycję zarówno fizyczną, jak i psychiczną. Zobacz więcej na temat: Trójka Monika Chrobak STYL ŻYCIA miód zdrowie Witold Lazar
Przekąski na home office. Jak podjadać, żeby nie przytyć? Jak zdrowo podjadać i nie przytyć podczas pracy zdalnej? - Pełnowartościowy posiłek, jedzony co kilka godzin, jest dla organizmu ważniejszy niż nawet najzdrowsze przekąski - podkreślała dietetyk Magdalena Kartasińska. Zobacz więcej na temat: Czwórka jedzenie zdrowie Marta Hoppe STYL ŻYCIA
Graj w tenisa. Spalisz kalorie i poprawisz refleks 8 lutego rozpocznie się wielkoszlemowy turniej Australian Open. Kibicując zawodnikom przed telewizorem, w ciągu godziny możemy spalić do 60 kcal. Jeśli jednak sami zdecydujemy się wejść na kort, w tym samym czasie możemy stracić 600 kcal. Zobacz więcej na temat: Czwórka STYL ŻYCIA zdrowie aktywność fizyczna Tenis Weronika Puszkar Patryk Kuniszewicz
Zdrowe podjadanie - czy to w ogóle jest możliwe? Odkąd więcej czasu spędzamy w domu, tym jemy bardziej nieregularnie. W dużej mierze przyczynia się do tego praca zdalna. Bo po co robić obiad, skoro jest batonik. Zobacz więcej na temat: Czwórka zdrowie praca
Owady na talerzu? "Nowy trend w gastronomii" Smażone, gotowane, a może suszone? Na świecie zjada się ponad 2000 gatunków i insektów. Czy wylądują także na polskich stołach? Zobacz więcej na temat: Czwórka owady jedzenie gotowanie kuchnia kulinaria Kamil Jasieński
Dobry sen to lepszy trening. Jak spać, żeby się wyspać? Żeby trening przyniósł jak najlepsze efekty, trzeba nie tylko ćwiczyć, ale też spać. - Możesz nie mieć najlepszej diety, możesz nie mieć najlepszego trenera i najlepszej suplementacji, ale o sen musisz zadbać, bo to się przekłada na wszystkie twoje działania - przekonuje dietetyk Paulina Ihnatowicz. Zobacz więcej na temat: Czwórka STYL ŻYCIA aktywność fizyczna Piotr Galus
Kasza bulgur - ze wschodu na polskie stoły Na Bliskim Wschodzie kasza bulgur znana jest i doceniana od blisko 4000 lat. To podstawowy składnik diety, obok ryżu, mieszkańców tamtych regionów. W ostatnich latach wkracza na polskie stoły. Zobacz więcej na temat: Czwórka jedzenie zdrowie STYL ŻYCIA kulinaria Kuba Marcinowicz
Cukier - podstępny wróg zdrowej diety. Czym możemy go zastąpić? Czy cukier powinniśmy całkowicie wykluczyć z diety? Czy można w domu zrobić wypieki bezcukrowe? Jak słodycze pod każdą postacią wpływają na metabolizm u dzieci? O cukrze i jego wpływie na zdrowie i na zachowanie dzieci opowiedziała w "Czterech porach roku" dietetyk kliniczna Olimpia Przyjemska. Zobacz więcej na temat: cukier miód słodycze dzieci zdrowie infografika Agnieszka Kunikowska
Choroby rzadkie - stwardnienie guzowate Stwardnienie guzowate nie jest chorobą często występującą, jest rozpoznawana wśród 1 na 6 tys. noworodków, ale warto wiedzieć, jakie są objawy, i z jakimi problemami borykają się ludzie niż dotknięci. Zobacz więcej na temat: rodzice dzieci zdrowie zdrowie dziecka zdrowe odżywianie żywność Joanna Neuhoff-Murawska
Roszponka - do dekoracji i na zdrowie Właściwości lecznicze roszponki znane są od lat, mimo to wciąż jest mniej popularna od rukoli. Zajadali się nią m.in. francuski król Ludwik XIV oraz amerykański prezydent Thomas Jefferson. Zobacz więcej na temat: Czwórka STYL ŻYCIA zdrowie kulinaria Kuba Marcinowicz
"Między nami kobietami". Medycyna naturalna w domowej kuchni Czy w zaciszu domowej kuchni można sporządzić specyfik poprawiający naszą odporność? Jakich błędów nie popełniać w trakcie zwykłego przeziębienia? Czy na kaszel można pić ciepłe mleko? Na te i wiele innych pytań odpowiedziała w audycji Maria Sędziak. Zobacz więcej na temat: Anna Popek kobieta Polskie Radio 24 zdrowie przeziębienie