Polskie Radio
Section05

dieta

Ogień, dym i żar, czyli tajniki grillowania

– Płomień sam w sobie daje nam ogromną ilość energii i aromatu. Temperatura w płomieniu i nad nim będzie inaczej wpływać na przyrządzane potrawy. Ogień to też dym, który jest przepełniony aromatami, te zaś wchodzą w głąb przygotowanych przez nas dań: pieczonych mięs czy wędzonych ryb i kiełbas. Ogień to też żar, w którym również dzieje się kulinarna magia – zapewnia Adriana Marczewska.
Zobacz więcej na temat:  Trójka zdrowie STYL ŻYCIA Adriana Marczewska

Koronawirus zmienia nawyki Polaków. Są tego również pozytywne efekty

Koronawirus zmienił nawyki zakupowe Polaków. Oszczędzają na dobrym jedzeniu, ale zaoszczędzone pieniądze przeznaczają głównie na używki: na słodycze oraz - co jeszcze gorsze - na alkohol i papierosy. W 2020 roku rodacy wydali na alkohol o siedem proc. więcej niż rok wcześniej. - Z drugiej strony pandemia ma też swoje dobre strony - mówi dr Aneta Janowska z SGH.
Zobacz więcej na temat:  koronawirus Koronawirus w Polsce pandemia żywność jedzenie Roman Czejarek