Polskie Radio
Section05

gastronomia

Branża gastronomiczna na kolejnym zakręcie. Braki kadrowe w restauracjach

Mimo ponownego otwarcia lokali właściciele restauracji i punktów gastronomicznych zmagają się z ogromnymi brakami kadrowymi. W niektórych przypadkach od tygodni nie potrafią znaleźć chętnych do pracy. Brakuje nie tylko kelnerów, ale też kucharzy i kierowników sali. Czym spowodowana jest sytuacja? Jak wpłynęła na nią pandemia?
Zobacz więcej na temat:  Trójka STYL ŻYCIA Piotr Firan Paweł Turski restauracja praca

Eksperci: gdy niezbędny jest kolejny lockdown, trzeba szukać wszelkich sposobów na ratowanie sektora usług

Kolejny lockdown w całym kraju oznacza ogromne koszty dla firm. I choć naszą gospodarkę ratują dobre wyniki przemysłu, to problemy sektora usług za chwilę będą bardzo widoczne, także jeśli chodzi o miejsca pracy. Warto więc szukać wszelkich sposobów na ich wsparcie, np. przez bony żywieniowe lub otwieranie hoteli dla zaszczepionych – mówili goście audycji "Rządy Pieniądza": Agnieszka Durlik z Krajowej Izby Gospodarczej i Marek Kowalski, przewodniczący Federacji Przedsiębiorców Polskich.
Zobacz więcej na temat:  Koronawirus w Polsce tarcza antykryzysowa handel usługi pracodawcy GOSPODARKA