Jedz jaglankę, ale z kaszy bez glifosatu! Od lat prowadzone są badania, które mają sprawdzić, co jest w naszym jedzeniu. Okazuje się, że nawet w zdrowych produktach, zaliczanych do superfoods, może czaić się coś niedobrego. Zobacz więcej na temat: Czwórka Mateusz Kulik kuchnia
Włoska tożsamość - kuchnia, kino i piłka nożna Cucina italiana - zachwycają się nią nie tylko smakosze, ale i filmowcy. Pizzą zajada się m.in. Julia Roberts, a spaghetti - "Zakochany kundel". Zobacz więcej na temat: Czwórka Włochy kino hobby gotowanie Beata Kwiatkowska
O smaku według Davida Hume'a W niedzielnej "Drodze przez mąkę" rozmawialiśmy o smaku w ujęciu Davida Hume'a oraz jego gustach kulinarnych. Gościem audycji była filozofka dr Karolina Rychter. Zobacz więcej na temat: filozofia Łukasz Modelski
Z powodu TikToka zabrakło sera feta Ostatnio furorę na TikToku robi makaron z fetą i pomidorkami koktajlowymi Zobacz więcej na temat: media społecznościowe
Jajka są zdrowe - przygotuj nitamago Jajka na miękko, na twardo, marynowane, sadzone, w jajecznicy, szakszuce, omletach - jemy je od wieków na różne sposoby. Najnowsze badania pokazuję, że nawet jedzenie 10 jaj tygodniowo nam nie zaszkodzi. Zobacz więcej na temat: Czwórka Kuba Marcinowicz jajko kuchnia dieta zdrowie STYL ŻYCIA
Dziś tłusty czwartek. Mamy przepis na proste pączusie serowe By tradycji stało się zadość, dziś trzeba zjeść przynajmniej jednego pączka. My zapraszamy na niezwykle proste pączusie serowe, z nadzieniem lub bez, obsypane cukrem lub z lukrem na bazie ubitych białek. Robi się je szybciej niż tradycyjne pączki, a są równie pyszne! Zobacz więcej na temat: Małgorzata Raducha przepisy kulinarne przepisy
Skąd wzięły się nazwy tłustoczwartkowych przysmaków? Jak się okazuje, słodycze tradycyjnie jadane w tłusty czwartek w różnych częściach Polski mają różne nazwy. Jakie jest pochodzenie i historia wypieków znanych powszechnie jako pączki i faworki? Zobacz więcej na temat: Trójka STYL ŻYCIA Łukasz Ciechański tłusty czwartek pączki słodycze tradycja Piotr Żułnowski język polski Europa Środkowo-Wschodnia
Koronawirus zmienia nawyki Polaków. Są tego również pozytywne efekty Koronawirus zmienił nawyki zakupowe Polaków. Oszczędzają na dobrym jedzeniu, ale zaoszczędzone pieniądze przeznaczają głównie na używki: na słodycze oraz - co jeszcze gorsze - na alkohol i papierosy. W 2020 roku rodacy wydali na alkohol o siedem proc. więcej niż rok wcześniej. - Z drugiej strony pandemia ma też swoje dobre strony - mówi dr Aneta Janowska z SGH. Zobacz więcej na temat: koronawirus Koronawirus w Polsce pandemia żywność dieta Roman Czejarek
Naturalne probiotyki jedz na co dzień. Te w kapsułkach zostaw na trudne chwile Wszyscy chcemy dbać o zdrowie, dlatego jesteśmy podatni na różne reklamy np. suplementów. Nie warto jednak sięga po nie bezmyślnie, a upewnić się, że na pewno ich potrzebujemy. Zobacz więcej na temat: Czwórka Agata Nowotnik Patryk Kuniszewicz zdrowie antybiotyki STYL ŻYCIA
Gastronomia warszawskiej Pragi O specyfice kuchni warszawskiej Pragi rozmawialiśmy z Jarosławem Kaczorowskim – przewodnikiem. Zobacz więcej na temat: Warszawa Łukasz Modelski Dwójka
Przekąski na home office. Jak podjadać, żeby nie przytyć? Jak zdrowo podjadać i nie przytyć podczas pracy zdalnej? - Pełnowartościowy posiłek, jedzony co kilka godzin, jest dla organizmu ważniejszy niż nawet najzdrowsze przekąski - podkreślała dietetyk Magdalena Kartasińska. Zobacz więcej na temat: Czwórka dieta zdrowie Marta Hoppe STYL ŻYCIA
Kapustogrocholotem przez świat. Obrazy kulinariów w komiksach Papcia Chmiela - Tak jak Bond kojarzony jest z wódką martini, tak Tytus - z bananami i lodami pistacjowymi - mówił o jednym z tytułowych bohaterów legendarnego komiksu Tytus, Romek i A'Tomek Tomasz Prange-Barczyński, redaktor naczelny magazynu o winie "Ferment". Zobacz więcej na temat: komiks Henryk Jerzy Chmielewski Łukasz Modelski
Owady na talerzu? "Nowy trend w gastronomii" Smażone, gotowane, a może suszone? Na świecie zjada się ponad 2000 gatunków i insektów. Czy wylądują także na polskich stołach? Zobacz więcej na temat: Czwórka owady gotowanie kuchnia dieta kulinaria Kamil Jasieński
Smak i zapach VR. Czym nas karmi wirtualna rzeczywistość? Dzięki Virtual Reality możemy się przenieść do alternatywnej rzeczywistości. Wystarczą gogle VR i stajemy się bohaterem gry. A gdyby tak użyć tej możliwości technologicznej do wykreowana świata smaków i zapachów? Zobacz więcej na temat: Czwórka STYL ŻYCIA kulinaria Beata Kwiatkowska
Sloppy Joe. "Niechlujna" kanapka do zabawy To połączenie burgera i sosu bolońskiego. Z chrupiącego pieczywa wypływa ciepłe nadzienie, więc ubrudzenie się podczas jedzenia tego dania jest gwarantowane. - "Sloppy Joe" to weteran wśród amerykańskich kanapek, ale zanim przystąpimy do jego konsumpcji, warto podwinąć rękawy - mówi szef kuchni Bartek Kochman. Zobacz więcej na temat: Czwórka kulinaria hobby gotowanie STYL ŻYCIA Mateusz Kulik
Kasza bulgur - ze wschodu na polskie stoły Na Bliskim Wschodzie kasza bulgur znana jest i doceniana od blisko 4000 lat. To podstawowy składnik diety, obok ryżu, mieszkańców tamtych regionów. W ostatnich latach wkracza na polskie stoły. Zobacz więcej na temat: Czwórka zdrowie STYL ŻYCIA dieta kulinaria Kuba Marcinowicz
Święto miłośników słodkości. Kiedy wypada tłusty czwartek? Wielkimi krokami zbliża się święto wszystkich miłośników pączków i słodkości. Dla niektórych to jedyna w roku okazja, aby najeść się słodkości do syta. Kiedy dokładnie tłusty czwartek wypada w tym roku? Zobacz więcej na temat: POLSKA tłusty czwartek google doodle pączki społeczeństwo
Badridżani. Przepis na pyszne zawijaski z bakłażana Chwilowo - z uwagi na pandemię koronawirusa - nie możemy podróżować. Nie musimy jednak wsiadać w samolot, by poczuć się jak na wakacjach. Dziś proponujemy... Gruzję na talerzu - zimną przekąskę badridżani. Zobacz więcej na temat: Małgorzata Raducha przepisy kulinarne przepisy