Kuchnia Galicji deluxe Gościem audycji "Droga przez mąkę" był prof. Ihor Lylo, współautor książki pt. "Kuchnia szlacheckiej Galicji". Zobacz więcej na temat: Galicja kuchnia Dwójka Łukasz Modelski
Prosta, smaczna, uwielbiana na całym świecie. Międzynarodowy Dzień Szarlotki! Przepis jest prosty i ma dwa podstawowe składniki: ciasto oraz jabłka. Szczegóły (rodzaj ciasta, stopień kwaskowatości jabłek) jest kwestią absolutnie indywidualną. A efektem jest oczywiście szarlotka, w Polsce zwana także jabłecznikiem. 13 maja to Międzynarodowy Dzień Szarlotki. Zobacz więcej na temat: STYL ŻYCIA kuchnia słodkości ciasta jabłecznik Jan Pachlowski Piotr Łodej Trójka
ABC kuchennego biochemika. Jak zaparzyć herbatkę czary-mary? Kuchnia może być doskonałym polem do eksperymentów. Niezwykłych wrażeń może dostarczyć między innymi parzenie herbaty, o czym przekonuje w Czwórce Paweł Jedynak z Wydziału Biochemii, Biofizyki i Biotechnologii Uniwersytetu Jagiellońskiego. Zobacz więcej na temat: Czwórka herbata kuchnia eksperyment Oliwia Krettek
Dzikie zioła w kuchni Gościem tego wydania audycji z cyklu "Droga przez mąkę" był Piotr Ciemny, znawca kulinariów i autor przewodnika kucharskiego. Zobacz więcej na temat: kulinaria kuchnia Dwójka Łukasz Modelski
Kimchi a może kombucha? Co jest zdrowsze? Brytyjscy badacze sprawdzili, jak fermentowane produkty wpływają na nasz mózg i nasze jelita. Zobacz więcej na temat: kuchnia kuchnia regionalna
Deski do krojenia. Trzeba mieć ich kilka! W lokalach gastronomicznych jest obowiązek posiadania kilku desek do krojenia. - Deska z kolorem czerwonym zarezerwowana jest do krojenia mięsa czerwonego, z żółtym - do drobiu, zielona jest do warzyw, biała - do pieczywa i nabiału, niebieska z kolei do ryb. Jest jeszcze kolor brązowy zarezerwowany dla wędlin, dla wyrobów przetworzonych - wyjaśnia dr Jolanta Flejszar-Olszewska. Zobacz więcej na temat: Roman Czejarek kulinaria bezpieczeństwo zdrowie Sanepid kuchnia
Wszystko o piegach - w literaturze, piosence i kuchni W środowej "Jedynce dzieciom" rozmawialiśmy o piegach. Tych w literaturze, piosence oraz kuchni. Na audycję zaprosiła Joanna Ficińska. Zobacz więcej na temat: dzieci Joanna Ficińska literatura kuchnia
Czy tłusto zawsze znaczy niezdrowo? Gościem audycji z cyklu "Droga przez mąkę" był dr Michał Mularczyk - internista, dietetyk i kardiolog interwencyjny. Zobacz więcej na temat: kuchnia zdrowie Dwójka Łukasz Modelski
Słodkie kluchy z Tyrolu. Jak przygotować germknödel? Kluchy na parze z nadzieniem z powideł śliwkowych z rumem, posypane makiem i polane sosem waniliowym lub masłem, to przysmak nie tylko austriackich narciarzy. Trudno jest opisać walory smakowe tego dania, bo ma ono wiele warstw i wiele struktur. Zobacz więcej na temat: Czwórka kulinaria gotowanie kuchnia jedzenie Austria Mateusz Kulik
Germknödel - słodka klucha z austriackiej bacówki Kluchy na parze z nadzieniem z powideł śliwkowych, posypane makiem i polane sosem waniliowym lub masłem, to przysmak nie tylko austriackich narciarzy. Zobacz więcej na temat: Czwórka kulinaria gotowanie kuchnia jedzenie Austria
"Le Ménagier de Paris" - poradnik dla kobiet i książka kucharska W kolejnej audycji z cyklu "Droga przez mąkę" mówiliśmy o pochodzącym z końca XIV wieku rękopiśmienniczym poradniku dla kobiet "Le Ménagier de Paris" ("Gospodarz paryski") - napisanym w formie pouczeń kierowanych przez paryskiego mieszczanina Arnulfa do jego 15-letniej, nowo poślubionej żony. Zobacz więcej na temat: kuchnia Dwójka Łukasz Modelski
Nie tylko kwaśnica, także schabowy. Dania popularne na Podhalu Moskole, kaipiele, bukty, tarciochy, żury, kwaśnice czy kołacze to oryginalne i popularne potrawy kuchni góralskiej, jednak na Podhalu coraz częściej na stołach goszczą pierogi, bigos i... schabowy. Co najbardziej smakuje turystom? Zobacz więcej na temat: Zakopane góry Tatry kuchnia kuchnia regionalna społeczeństwo turystyka
Zurrukutuna - baskijska zupa na mrozy - Nazwa tego dania pochodzi od baskijskiego słowa "zurrupatu", które opisuje dźwięk towarzyszący jedzeniu bardzo gorącej zupy - mówi Adrian Stojewski, autor bloga ”Hiszpańskie Smaki”. Zobacz więcej na temat: Czwórka kulinaria gotowanie kuchnia STYL ŻYCIA Hiszpania hobby Mateusz Kulik
Zurrukutuna. Rozgrzewające baskijskie smaki na talerzu Zurrukutuna to zupa czosnkowa z Kraju Basków. Danie składa się z trzech skromnych, ale jednocześnie charakterystycznych składników, czyli z czosnku, dorsza i papryki chorisero. Zobacz więcej na temat: Czwórka kulinaria gotowanie kuchnia
Paul Tremo - kucharz Stanisława Augusta Poniatowskiego Bohaterem audycji "Droga przez mąkę" był kuchmistrz ostatniego króla Polski - urodzony w Berlinie, ale posiadający francuskie korzenie Paul Tremo. Zobacz więcej na temat: jedzenie Stanisław August Poniatowski Dwójka kuchnia Łukasz Modelski
Przepisy na lepszą Polskę w "Rewolucyjnej książce kucharskiej" "Rewolucyjna książka kucharska" to zbiór przepisów na lepszą Polskę. Okazuje się, że dzięki wprowadzeniu niewielkich zmian, poprawieniu tego, co już mamy, zrobimy ogromny krok, który pozwoli nam zadbać o kraj, kontynent i planetę. Co ciekawe, w książce przepisów kulinarnych nie brakuje. Zobacz więcej na temat: Czwórka ekologia kuchnia Marta Hoppe planeta
Duże i małe miasta oraz działania proekologiczne w Czwórce W programie m.in. przyjrzymy się małym i dużym miastom, sprawdzimy, co się dzieje w ramach Europejskiego Tygodnia Redukcji Odpadów, a także na czym polega kuchnia zero waste. Zobacz więcej na temat: Czwórka zdrowie młodzież kuchnia
Frytki - belgijski przysmak z listy UNESCO Znana na całym świecie przekąska, która uchodzi za przysmak dzieciaków, jest wpisana na listę niematerialnego dziedzictwa kulturalnego UNESCO. Frytki belgijskie mają specjalną recepturę, ale można je też przyrządzić w polskim domu. Zobacz więcej na temat: Czwórka kuchnia jedzenie STYL ŻYCIA Mateusz Kulik