Nie jedz plastiku ze swojej patelni Okazuje się, że nawet pojedyncze rysy na naszej patelni mogą prowadzić do uwalniania się z niej plastiku, który przypadkowo możemy zjeść - warto tego unikać. Zobacz więcej na temat: Czwórka NAUKA mikroplastik ekologia kuchnia gotowanie
Sabih. Izraelski street food jak międzykulturowy taniec - Sabih jest składową smaków całej Mezopotamii: od Bliskiego Wschodu aż po Półwysep Indyjski - opowiada szef kuchni Grzegorz Więdłocha i zdradza, jak przysmak izraelskiego street foodu przygotować w domu. Zobacz więcej na temat: Czwórka gotowanie kulinaria STYL ŻYCIA kuchnia Mateusz Kulik
Warsztaty kuchni staropolskiej. Zajęcia w pałacu wilanowskim Jakie potrawy jedzono kiedyś w Polsce? Tego mogą dowiedzieć się uczestnicy warsztatów kulinarnych organizowanych w pałacu w Wilanowie. W "Jedynce Dzieciom" nasz reporter Krzysztof Sadowy sprawdził, jak przygotować staropolskie potrawy i desery. Zobacz więcej na temat: dzieci Joanna Ficińska kuchnia gotowanie
Surf & turf - nieoczywiste połączenie. Kulinarne szaleństwo Surf & turf to połączenie w głównym daniu mięsa i czegoś, co pływało. Najbardziej znane połączenie to pieczony ogon homara podawany z filet mignon, czyli częścią polędwicy wołowej, albo stek z krewetkami. Zobacz więcej na temat: Czwórka kuchnia jedzenie mięso owoce morza STYL ŻYCIA Mateusz Kulik USA
Tajemnice norweskiej kuchni Dlaczego kobiety w Norwegii kradły masło? Jak powstaje sztokfisz? Na ile ważne w norweskim życiu były śledzie? Co wspólnego z kuchnią mają trolle, nisse i elfy? Zobacz więcej na temat: kulinaria gotowanie Norwegia kuchnia Łukasz Modelski Dwójka
Złota owsianka podbija sieć. "Idealne śniadanie na jesienny czas" Aby uzyskać taką potrawę wystarczy w rondelku na oleju kokosowym albo maśle podgrzać łyżeczkę kurkumy i szczyptę pieprzu. Sprawdzamy jak smakuje "złota owsianka". Zobacz więcej na temat: Czwórka Marta Zinkiewicz Mateusz Kulik kulinaria gotowanie kuchnia
"Faceci w kuchni". O mężczyznach i ich umiejętnościach kulinarnych Wolna Sobota, wyjątkowo, w prowadzeniu dwóch panów. Sięgniemy więc po hasło "facet w kuchni". Jeden prowadzący gotuje dość dobrze, umiejętności drugiego… pomińmy milczeniem. Zobacz więcej na temat: Daniel Wydrych Patryk Michalski kuchnia gotowanie
"Dzikie ziemniaki". Zrób sobie w domu patatas bravas Polacy kochają ziemniaki, Hiszpanie również. My mamy "ziemniaki w mundurkach", w Hiszpanii ziemniaki są "dzikie" i "ostre". Jak przygotować patatas bravas? Zobacz więcej na temat: Czwórka kuchnia hiszpańska kuchnia jedzenie STYL ŻYCIA Mateusz Kulik gotowanie kulinaria
Patatas bravas - ziemniaczana przekąska Patatas bravas są jedną z najpopularniejszych tapas w Hiszpanii. Potrawa niezwykle prosta, której główną rolę odgrywają ziemniaki z ostrym sosem z papryki, oliwą z oliwek i mąki. Zobacz więcej na temat: Czwórka kuchnia hiszpańska kuchnia jedzenie
Francuski gulasz, czyli… wołowina po burgundzku Wołowina po burgundzku to pyszne, aromatyczne danie jednogarnkowe. Sprawdzamy, jak przyrządzić przysmak francuskich chłopów w domu. Zobacz więcej na temat: Czwórka jedzenie przepisy kulinarne przepisy kuchnia Mateusz Kulik Burgundia
Kuchnia w dobie kryzysu i w dobie prosperity Gościem audycji z cyklu "Droga przez mąkę" był Przemysław Bociąg, antropolog kultury i dziennikarz. Rozmawialiśmy o wpływie gospodarek niedoboru i ekonomicznego boomu na zwyczaje żywieniowe społeczeństwa. Zobacz więcej na temat: kuchnia Dwójka Łukasz Modelski
Jan Szyttler i jego książki kucharskie Gościem audycji z cyklu "Droga przez mąkę" był Bogdan Gałązka – szef kuchni i autor doktoratu poświęconego Janowi Szyttlerowi, twórcy pierwszych systematycznych książek kucharskich na ziemiach polskich. Zobacz więcej na temat: kulinaria kuchnia Łukasz Modelski Dwójka
"Trójka – jesteśmy połączeni". Z Trójkowym mikrofonem w Prisztinie [POSŁUCHAJ] Akcja "Trójka – jesteśmy połączeni" wróciła po dłuższej przerwie! Tym razem z Trójkowym mikrofonem zwiedziliśmy stolicę najmłodszego państwa Europy, czyli Prisztinę, i jej okolice. Historię Kosowa i Prisztiny przybliża nam dziś Paweł Turski. Zobacz więcej na temat: Trójka Trójka - jesteśmy połączeni Paweł Turski podróże turystyka LOT kuchnia Kosowo prisztina Bałkany
Kuchnia podlaska. Co warto zjeść w Białymstoku? – Kuchnia podlaska jest smaczna, prosta, ogólnodostępna i nie najdroższa – mówi Andrzej Fiedoruk, ekspert kulinarny, autor książek o kuchni Podlasia. Zobacz więcej na temat: Trójka Białystok Podlasie Paweł Turski podróże Trójkowy Rajd Rowerowy Piotr Firan kulinaria kuchnia
Ryba po grecku, ziele angielskie. Tajemnice nazw potraw Barszcz ukraiński, ryba po grecku, karp po żydowsku, pierogi ruskie – skąd wzięły się te nazwy? Jak się okazuje, nie w każdym przypadku nawiązują one do miejsc ich faktycznego pochodzenia. Tajemnice skrywające nazwy popularnych dań i przypraw odsłoniła przed nami dr Ewelina Kwapień, językoznawczyni z Uniwersytetu Warszawskiego. Zobacz więcej na temat: Trójka Witold Lazar Michał Fedusio kulinaria przepisy kulinarne przepisy tradycja Ukraina STYL ŻYCIA przyprawy ryba po grecku ryba pierogi ruskie pierogi kuchnia
Czarne risotto. Jak poczuć smaki Chorwacji we własnej kuchni? Crni rižot, czyli risotto z mątwy to serwowane na chorwackim wybrzeżu tzw. czarne risotto. Wygląda tajemniczo, a jego smak oczarował niejednego. - Sekretem tego dania jest tusz mątwy - mówi mistrz kuchni i bloger Rafał Kołodziej Zobacz więcej na temat: Czwórka Chorwacja Dalmacja risotto jedzenie kuchnia STYL ŻYCIA Mateusz Kulik
Trójka w Katowicach, czyli co jedzą i jak mówią na Śląsku? Być na Śląsku i nie spróbować tradycyjnej rolady i modro kapusty? Niemożliwe! Ale kuchnia śląska także się zmienia, o czym przekonali się redaktorzy Trójki. Czy zmienia się też śląska gwara? Zobacz więcej na temat: STYL ŻYCIA Śląsk kuchnia Katowice Piotr Firan Trójka
Smaki dawnego Gdańska. Malarskie przepisy z XIX wieku W 1858 roku w Gdańsku ukazała się książka kucharska autorstwa Marie Rosnack. Katarzyna Fiszer i Aleksandra Kucharska postanowiły uwspółcześnić tę publikację, ale nie odbierać jej historycznego ducha, którego odnajdziemy na malarskich fotografiach. Zobacz więcej na temat: Czwórka Kamil Jasieński kuchnia polska kuchnia Gdańsk jedzenie