Nowy gatunek grzyba odkryty... na Twitterze Badacze z duńskiego Muzeum Historii Naturalnej Uniwersytetu w Kopenhadze odkryli nowy rodzaj pasożytniczego grzyba za pośrednictwem Twittera. Zobacz więcej na temat: twitter owady
O ewolucji grzybów Pierwsze organizmy, które zaczęły kolonizować lądy to były grzyby. Stało się to miliard lat temu, czego dowodzi niedawne odkrycie belgijskich paleontologów na północy Kanady. Dotychczas uważano, że zasiedlanie lądów miało miejsce 500 mln lat temu, a dokonały tego równocześnie i rośliny, i grzyby. Zobacz więcej na temat: ewolucja Katarzyna Kobylecka
Styczeń – świetna pora na… grzybobranie? Trudno w to uwierzyć, ale w polskich lasach pojawiły się… grzyby. Mimo że kalendarz wyraźnie pokazuje środek stycznia, grzybiarze publikują w mediach społecznościowych zdjęcia swoich leśnych zdobyczy. Zobacz więcej na temat: Trójka Marcin Łukawski zima pogoda Izabela Woźniak Lasy Państwowe
Lepszy rydz niż... wszystko inne! – Czekam na sezon na rydze. Rydz nie dla wszystkich jest wykwintnym grzybem, ale w moim domu to absolutny majstersztyk – zdradza Marcin Duda, autor bloga kulinarnego "Fatalny Facet". Zobacz więcej na temat: Trójka STYL ŻYCIA jedzenie kuchnia Katarzyna Pruchnicka
Grzyby dostarczają tyle samo kalorii co marchewka Trwa okres zbierania grzybów. Okazuje się, że nieprawdziwe są opinie, że grzyby nie mają żadnych wartości odżywczych, a jedynie smakowe. Okazuje się, co potwierdzają badania, że grzyby mają w swoim składzie podobne ilości dobrych składników, co warzywa i owoce, chociaż 90 proc. substancji grzyba to woda. Zobacz więcej na temat: grzybobranie grzybiarz zatrucia grzybami Artur Wolski STYL ŻYCIA NAUKA
Tajemnice grzybów Trwa okres zbierania grzybów. W audycji "Eureka" przekażemy wiele informacji o wartościach odżywczych grzybów. Okazuje się, co potwierdzają badania, że grzyby mają w swoim składzie podobne ilości dobrych składników, co warzywa i owoce, chociaż 90 proc. substancji grzyba to woda. Zobacz więcej na temat: grzybobranie grzybiarz
Marynowane grzybki Sezon na zbieranie grzybów w pełni. Marynowanie to jeden ze sposobów na to, aby korzystać z ich smaku długo po sezonie. Jak zrobić smakowite, marynowane grzyby? Zobacz więcej na temat: RadioDzieciom gotowanie kulinaria kuchnia grzyby marynowane
Ostrzeżenie dla grzybiarzy. Mogą roznosić groźną chorobę Główny Lekarz Weterynarii apeluje o zachowanie odpowiednich zasad bezpieczeństwa biologicznego podczas zbierania grzybów na obszarach, gdzie występuje afrykański pomór świń. "W grzybobraniu nie powinny uczestniczyć osoby mające styczność ze świniami" - podkreśla. Zobacz więcej na temat: POLSKA grzybobranie afrykański pomór świń ASF
Czy borowik amerykański podbije nasze stoły? Do Polski przybył w tajemniczych okolicznościach, a w ostatnim czasie jego ekspansja znacznie przyspieszyła. Mowa o borowiku amerykańskim, po którego bardzo chętnie schylają się polscy grzybiarze. Zobacz więcej na temat: Trójka Marcin Łukawski grzybobranie STYL ŻYCIA dieta
Polska pieczarkowym potentatem. Może pora na trufle? Roczna produkcja pieczarek w naszym kraju wynosi 320 tysiecy ton, a roczne spożycie na jednego mieszkańca 2,5 kg. Więksi amatorzy pieczarek są jednak za granicą, np. w Niemczech, gdzie spożycie na głowę wynosi ponad 4 kg. Eksportujemy więcej niż połowę wyprodukowanych w naszym kraju pieczarek. Zobacz więcej na temat: rolnictwo pieczarki Aleksandra Tycner
Rekordowa aukcja we Włoszech. Zapłacił majątek za grzyba 85 tys. euro, czyli ok. 364 tys. zł kosztowała młodego biznesmena z Hongkongu biała trufla o wadze 880 gramów, którą kupił w niedzielę na aukcji w Piemoncie na północy Włoch. Grzyb ten był najcenniejszym okazem na licytacji, przeprowadzonej przy pomocy łącz satelitarnych. Zobacz więcej na temat: ŚWIAT Włochy Hongkong biznesmen
"Bardzo dobry rok dla trufli" 85 tysięcy euro zapłacił za białą truflę o wadze 880 gramów młody biznesmem z Hongkongu na aukcji w Piemoncie na północy Włoch. Licytację przeprowadzono przy pomocy łącz satelitarnych. Zobacz więcej na temat: jedzenie Włochy euro
Przewodnik grzybiarza, czyli wszystko, co musisz wiedzieć o grzybach Jak uzbierać pełen kosz grzybów w mniej niż pół godziny? Jakie potrawy potem z nich przygotować? Które grzyby trujące najłatwiej pomylić z tymi jadalnymi? Nasza redakcja wybrała się na grzybobranie z doświadczonymi grzybiarzami, którzy odpowiedzieli na wszystkie nurtujące nas pytania. Zobacz więcej na temat: grzybobranie grzybiarz grzyby marynowane las STYL ŻYCIA
Grzybobranie - to musisz wiedzieć, zanim wejdziesz do lasu Po chwilowym ochłodzeniu pogoda znów będzie sprzyjać grzybiarzom. Miłośników tego hobby w Polsce nie brakuje. Zanim jednak wyruszymy do lasów w poszukiwaniu maślaków, borowików i kurek sprawdźmy, jak dobrze je znamy. W Czwórce przyglądamy się im od kapelusza po grzybnię. Zobacz więcej na temat: Czwórka Piotr Firan grzybiarz grzybobranie hobby natura przyroda
Niemcy: zebrali za dużo grzybów. Zapłacą wysoką karę Dwóch seniorów zapłaci surową karę za zebranie zbyt dużej ilości grzybów. W jednym z lasów na południu Niemiec zebrali 19 kg prawdziwków, czyli o 17 za dużo niż przewiduje prawo. Zobacz więcej na temat: Niemcy Europa ŚWIAT grzybobranie grzybiarz
Wybieramy się na grzybobranie Najpiękniejszy czas to ten darowany sobie - na spacerze z bliskimi albo w samotności z dala od ludzkich oczu na… grzybobraniu! Taki rodzaj przedjesiennego sportu wybierzemy w najbliższą niedzielę. Zobacz więcej na temat: grzybobranie grzybiarz las
Za granicą doceniają nasze runo leśne Polską specjalnością w eksporcie żywności jest między innymi runo leśne, a więc borowiki, kurki, jagody i jeżyny. Duży popyt sprawia, że na przykład grzyby leśne są skupowane przez nasze firmy na całym świecie, a potem przetwarzane w Polsce. Zobacz więcej na temat: Aleksandra Tycner żywność grzyby marynowane jagody
Podstępną sepsę łatwo pomylić z grypą W początkowym stadium sepsa przypomina banalną infekcję i można ją pomylić z grypą. Jedyna różnica polega na tym, że grypa rozwija się stosunkowo wolno, a sepsa błyskawicznie. Wtedy o losie chorego decydują wręcz minuty. Zobacz więcej na temat: zdrowie zdrowie i dieta medycyna bakterie wirusy Roman Czejarek NAUKA