GIS wydał ostrzeżenie. Chodzi o popularny produkt z Lidla Główny Inspektorat Sanitarny zamieścił ważny komunikat. To pilne ostrzeżenia w sprawie mąki żytniej, którą można kupić w sieci znanych dyskontów marki Lidl. Skażony produkt został natychmiast wycofany ze sprzedaży. Zobacz więcej na temat: POLSKA żywność zdrowie Główny Inspektor Sanitarny GIS lidl społeczeństwo
Czym jest żywność ultraprzetworzona i dlaczego powinniśmy jej unikać? Żywność wkroczyła w nową erę. Większość kalorii, które spożywamy, pochodzi z całkowicie nowego zestawu substancji zwanych żywnością ultraprzetworzoną. Chodzi tu o żywność, która została zaprojektowana, wyprodukowana i zareklamowana tak, aby jak najbardziej uzależniać. Ale czy naprawdę wiemy, jak działa na nasz organizm po takim jedzeniu? Zobacz więcej na temat: Sława Bieńczycka żywność Chris van Tulleken
Ryby w kuchni starożytnego Rzymu W "Drodze przez mąkę" spotkaliśmy się z Piotrem Klepaczem, który opowiedział o kiszeniu śledzi i przyrządzaniu garum - słonego sosu rybnego o wyrazistym smaku, uzyskiwanym ze sfermentowanych ryb, który był jednym z podstawowych składników wykwintnej kuchni starożytnego Rzymu. Zobacz więcej na temat: Łukasz Modelski
Alko-tubki znikają ze sklepów. Zapowiedź zmian w prawie Na sklepowe półki trafił produkt zawierający alkohol, łudząco podobny do opakowań owocowego musu dla dzieci. Może to prowadzić do pomyłek podczas zakupów - ostrzega m.in. ministra edukacji. "Ten numer u nas nie przejdzie" - oświadczył premier i zapowiedział poważne konsekwencje. Tymczasem producent podjął decyzję o wycofaniu alko-tubek. Zobacz więcej na temat: żywność alkohol dzieci prawo
"Delisie" - polski komiks, który znalazł fanów także w Kanadzie Kulinarna seria komiksowa Magdaleny Kani i Macieja Kura wydawana jest w Polsce i Kanadzie. Cykl uzupełnia gra planszowa, rozgrywająca się w świecie Delisi. Zobacz więcej na temat: komiks literatura kulinaria
Polska co roku marnuje prawie 5 mln ton żywności! Jak to zmienić? Co roku w Polsce marnuje się 4,8 mln ton żywności. Niestety, za ponad 60 proc. odpowiadają konsumenci, czyli my. Jak przeciwdziałać temu zjawisku, co robić, aby marnować mniej żywności? Zobacz więcej na temat: społeczeństwo STYL ŻYCIA żywność marnowanie żywności ekonomia ekologia Robert Grzędowski Trójka zakupy oszczędzanie
Jest lepsza, ale nadal droższa. Żywność ekologiczna Jak pokazuje raport kampanii "Przestaw się na eko – szukaj Euroliścia" Polskiej Izby Żywności Ekologicznej Polacy i Polki nadal nie wiedzą, jak rozpoznać żywność ekologiczną. Zobacz więcej na temat: ekologia żywność
Kiszonki - wsparcie mikrobiomu Gościem audycji była Veronika Szwejk, współautorka (obok Mikołaja Batora) książki "Ale ferment! Kiszonki, zakwasy i przepisy na dania wspierające twój mikrobiom". Zobacz więcej na temat: Dwójka zdrowie Łukasz Modelski
"Ojczysty - dodaj do ulubionych". Może sushi? W cyklu "Ojczysty - dodaj do ulubionych" zdradzamy tajemnice języka polskiego. Czym jest "sushi" i jak odmienia się to słowo w polszczyźnie? Zobacz więcej na temat: Czwórka język polski język ojczysty Martyna Matwiejuk Ojczysty - dodaj do ulubionych
Kiedy robot zrobi nam obiad? Sztuczna inteligencja w kuchni Sztuczna inteligencja to gorący temat. Wdziera się w każdą dziedzinę naszego życia, wchodzi też do naszych kuchni, podaje nam dania. A kiedy AI ugotuje nam obiad? Na to pytanie odpowiedzi szukali Piotr Firan i jego goście - Przemysław Ziemichód, dziennikarz kulinarny, i Adam Grzanka, bloger. Zobacz więcej na temat: Czwórka Piotr Firan sztuczna inteligencja gotowanie kuchnia nowe technologie czatbot
Sery i ich tajemnice - Dużo się poprawiło w jakości serów. Kiedyś narzekałem, że większość serowarów świetnie potrafi sprzedawać, gorzej nazywać, a już w ogóle nic nie wie o mikrobiologii - zdradził w audycji "Droga przez mąkę" Gieno Mientkiewicz - znawca serów. Zobacz więcej na temat: Dwójka ser Łukasz Modelski
Co dziś na obiad? "Męskie gotowanie" z Zuzą Lisowską Gotować każdy musi - jedni z potrzeby, a drudzy z ogromnej pasji. Dzisiejsza gościni "Męskiego gotowania" pokazała, jak wyjątkowe mogą być niektóre dania. Burger z arbuzem? O tym i innych nietypowych połączeniach i kulinarnych podróżach po świecie opowiedziała Zuza Lisowska. Zobacz więcej na temat: kuchnia gotowanie kulinaria podróże Jakub Jamrozek Czwórka Zuza Lisowska arbuz
Polacy spożywają za dużo soli. "Lubimy dosalać nawet słone potrawy" Zalecana przez Światową Organizację Zdrowia (WHO) dla dorosłego zdrowego człowieka dawka sodu to ok. 5 g na dobę. Tyle znajduje się mniej więcej w płaskiej łyżeczce soli. Tymczasem średnie spożycie wynosi obecnie ok. 10,8 g dziennie. Zobacz więcej na temat: Artur Wolski dieta zdrowie medycyna sól przyprawy
Trwa sezon na śliwki. Co można z nich przygotować? Węgierki, mirabelki, renklody - to kilka odmian śliwek, które właśnie teraz mamy szansę jeść, bo w całej Polsce trwa śliwkobranie. Co można z nich przyrządzić? To między innymi ciasta czy powidła. A co dawniej z nich gotowano i pieczono? O starszych i nowszych przepisach opowiedziała blogerka kulinarna Joanna Grabowska. Zobacz więcej na temat: dzieci Joanna Ficińska owoce śliwki
Bogdan Gałązka: moim marzeniem było zostać kucharzem - Już dwa lata chodziłem do szkoły kulinarnej i kiedyś Kurt Scheller mówi do mnie: "Bogdan, czy ty nie chcesz być kucharzem?" - opowiada w Programie 1 Polskiego Radia Bogdan Gałązka, jeden z najbardziej znanych kucharzy w naszym kraju. Czy właśnie wtedy rozpoczęła się jego przygoda z kuchnią i smakami? Zobacz więcej na temat: Anna Stempniak gotowanie kuchnia Bogdan Gałązka
Lody to prosta sprawa – zdradza Peter Bertoti, właściciel kultowej podwarszawskiej lodziarni Zaczynał od wielkiej, międzynarodowej firmy, gdzie osiągnął wysokie stanowisko menadżerskie. A jednak pewnego dnia postanowił rzucić tę pracę i "wyjechać w Bieszczady". A właściwie do podwarszawskiego Pruszkowa, gdzie założył kultową dziś lodziarnię. Dzisiaj chodzi się na lody "do Włocha", chociaż to jego dziadek był Włochem, a on ma obywatelstwo… węgierskie. W porannym "Zapraszamy do Trójki" Peter Bertoti opowiadał o sobie i swoich lodach. Zobacz więcej na temat: STYL ŻYCIA lody smak nagroda Pruszków Robert Grzędowski Trójka kuchnia kulinaria desery
Ogórki są zdrowie i smaczne. Co możemy przygotować z nich w kuchni? Ogórki to jedno z ulubionych warzyw Polaków, chociaż czasami są niesłusznie niedoceniane. Dlaczego? - Ogórek może nam pomóc dobrze się nawodnić, szczególnie w upalne dni - mówi w Programie 1 Polskiego Radia dietetyczka Marta Kielak. Jakie potrawy możemy przygotować z ogórków? Zobacz więcej na temat: zdrowie Izabela Kostyszyn ogórki dieta Marta Kielak Krzysztof Szulborski
Słodki, słony, kwaśny, gorzki... Jakie smaki rozróżniamy? Odpowiedź na pytanie "ile mamy smaków?" wcale nie jest taka prosta i oczywista, jak się nam wydaje. Jak powiedział w audycji "Eureka" Michał Rolecki, dziennikarz naukowy oko.press, na pewno większość z nas kojarzy z podręczników rysunek z zaznaczonymi na języku lokalizacjami receptorów odpowiedzialnych za smak słodki, słony, kwaśny i gorzki. Okazuje się jednak, że jest ich więcej. Zobacz więcej na temat: Anna Stempniak smak NAUKA zdrowie kuchnia słodkości