Warmia i Mazury. Kulinarne podróże przez wszystkie pory roku W audycji m.in. tematem będą Warmia i Mazury. W kulinarną podróż - przez wszystkie pory roku, wśród dzikich terenów, łąk, rzek, jezior i lasów, tropem kuchni i tradycji regionu zabierze nas Ewa Michalska - szefowa kuchni i autorka książki "Dzikie historie. Kuchnia". Zobacz więcej na temat: Czwórka podróże kulinaria Warmia Mazury jedzenie przepisy kulinarne Koszykówka
W górach jest dużo śniegu. O czym musisz pamiętać, wychodząc na szlak? W górach panuje prawdziwa, śnieżna zima. Poruszając się szlakami, musimy pamiętać o zasadzie, że w takich warunkach najważniejsze są "odpowiednie umiejętności, sprzęt i rozsądek". Eksperci apelują do turystów, aby nie decydowali się na samotne wędrówki. Zobacz więcej na temat: jedzenie dieta Tatry góry Przemysław Bolechowski TOPR
"Coś bym jeszcze zjadła". Dlaczego jesienią i zimą podjadamy na potęgę? Jesienią i zimą częściej podjadamy między posiłkami. Dlaczego? Okazuje się, że nie zawsze chodzi o to, że jesteśmy głodni. Zobacz więcej na temat: jedzenie dieta Weronika Puszkar
Produkty spożywcze. Jak rozumieć daty na opakowaniach? Terminy podane na opakowaniach produktów spożywczych nie zawsze oznaczają, że nie można ich po upływie tych terminów spożyć. Joanna Sękul i Małgorzata Latoszewska, studentki z Koła Naukowego Technologów Żywności SGGW, podpowiadają, w jakich przypadkach produkty można wykorzystać. Zobacz więcej na temat: Czwórka dieta zdrowie zakupy Kamil Jasieński zapasy żywność jedzenie
Otyłość i nadwaga. W czym może pomóc psychodietetyk? Osoby, które borykają się z nadwagą czy otyłością doskonale wiedzą czym jest efekt jojo. Mając za sobą takie doświadczenia, warto sięgnąć po bezpłatną pomoc psychodietetyka w Centrum Dietetycznym Online. Zobacz więcej na temat: Czwórka Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej otyłość nadwaga jedzenie zdrowie medycyna dieta Kamil Jasieński Martyna Ogonek zdrowie i dieta talerz zdrowego żywienia
Smaki Jerozolimy. Kulinarne inspiracje z centrum religijnego świata Jerozolima fascynowała Bartka Kieżuna od lat. Postanowił pojechać tam, by się ponudzić, a dzięki temu trafić w miejsca niezwykłe, mniej znane, pociągające i smaczne. Przez miesiąc poznawał smaki centrum religijnego świata. Zobacz więcej na temat: Czwórka Marta Hoppe kuchnia gotowanie jedzenie podróże Podróże z Czwórką Izrael Jerozolima Bliski Wschód
Otyłość i nadwaga - jak z nimi zawalczyć? Ze zbyt dużą masą ciała boryka się już 57 procent Polaków, wynika z danych GUS z 2019 roku. Ten wskaźnik niestety rośnie, dlatego nie warto zwlekać i odkładać walki z otyłością i nadwagą na później. Warto skorzystać z bezpłatnych wizyt online u dietetyka, psychodietetyka czy fizjoterapeuty w Centrum Dietetycznym Online. Zobacz więcej na temat: Czwórka Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej otyłość nadwaga jedzenie zdrowie medycyna dieta Kamil Jasieński Martyna Ogonek zdrowie i dieta talerz zdrowego żywienia
Koreańska kuchnia na polskie chłody. Najbardziej rozgrzewające dania - Kuchnia koreańska należy do najbardziej ostrych na świecie, więc sprawdzi się podczas jesiennych chłodów w Polsce - przekonuje Anita Raszka, autorka książki "Korea od kuchni". - To wielość kolorów, aromatów i smaków, z którymi czasem trzeba się oswoić. Zobacz więcej na temat: Czwórka STYL ŻYCIA kulinaria jedzenie kuchnia Korea Południowa gotowanie Mateusz Kulik
Studencka dieta. Daria Ładocha radzi, co jeść i jak to przygotować Studenci nie mają zbyt dużo czasu na przygotowanie domowych posiłków, ale ich świadomość na temat jedzenia rośnie. - Najprostszym rozwiązaniem jest kanapka, ale nie z bufetu, tylko z domu. Teraz polecam też kasze, które można zapakować w pojemnik i wziąć na uczelnię, i warzywa gotowane lub pieczone - mówi dziennikarka kulinarna Daria Ładocha. Zobacz więcej na temat: Czwórka STYL ŻYCIA gotowanie jedzenie kuchnia studenci dieta Marta Hoppe
Studenckie gotowanie - szybko, tanio i zdrowo Studenci nie mają zbyt dużo czasu na przygotowanie domowych obiadków. Często liczy się dla nich czas i cena posiłku. W "Czwórce do piątej" nasz gość, Daria Ładocha, udowodni, że studenckie gotowanie może być szybkie, tanie i zdrowe. Zobacz więcej na temat: Czwórka gotowanie jedzenie studenci dieta zdrowie i dieta
Mity medyczne. Tajemnice bólu głowy, toksoplazmozy i wiecznej młodości Każdy z nas chciałby żyć długo i zdrowo. Tymczasem wciąż funkcjonują mity medyczne, które nieco nam to utrudniają. Z błędnymi przeświadczeniami dotyczącymi bólu głowy, refluksu czy toksoplazmozy rozprawia się lekarz Katarzyna Świątkowska. Zobacz więcej na temat: Czwórka Marta Hoppe zdrowie zdrowie i dieta jedzenie medycyna
Bigos: czy istnieje przepis idealny? Odkrywamy tajemnice naszej narodowej potrawy! Za oknami jesień w pełnej krasie, a w kuchni już na dobre rozsiadły się potrawy cięższe, rozgrzewające i pożywne. A jednym z takich jesienno-zimowych klasyków rodzimego kucharzowania jest bigos. W każdym domu przygotowywany inaczej, wg specjalnych, rodzinnych przepisów, czasami przekazywanych z pokolenia na pokolenie. Co więc powinno znaleźć się w prawdziwym, klasycznym polskim bigosie? O tym w rozmowie z Anną Popek mówi szef kuchni Łukasz Konik, autor m.in. książki "Kuchnia regionów". Zobacz więcej na temat: STYL ŻYCIA kuchnia polska bigos jedzenie kuchnia Anna Popek
Bardzo słodkie zwycięstwo: Polki mistrzyniami świata w dekorowaniu tortów! Sztuka dekorowania nie jest łatwa, tym bardziej jeśli chodzi o dekorowanie tortów. Ale też potrafi przynieść wiele satysfakcji i radości. Wiedzą coś o tym Polki, Angelika Chwyć i Renata Martyna, które właśnie zostały Mistrzyniami Świata w Dekorowaniu Tortów podczas specjalnej edycji Mistrzostw Świata Cake Designers, które odbyły się w Mediolanie. Przygotowania trwały blisko dwa lata, ale warto było: nasze zawodniczki pokonały m.in. ekipy z Włoch (II miejsce), Belgii (III miejsce), Chin, USA, Meksyku i Japonii. Zobacz więcej na temat: STYL ŻYCIA cukiernictwo mistrzostwa świata Mediolan tort Piotr Firan Trójka jedzenie słodycze
Rogale świętomarcińskie: tradycyjne, pyszne, koniecznie certyfikowane słodycze z Poznania Powszechnie obchodzone Święto Niepodległości to oczywiście 11 listopada. Jednak dla mieszkańców Poznania i szerzej, Wielkopolski, to także dzień świętego Marcina. A jeśli tak, to niezbędnym elementem tego dnia jest rogal świętomarciński. Jego tradycja sięga podobno czasów pogańskich, jednak od 15 lat wymagają certyfikatu. Zobacz więcej na temat: STYL ŻYCIA jedzenie tradycja rogal świętomarciński Poznań Wielkopolska 11 listopada słodycze Szymon Majchrzak Piotr Firan Trójka
Centrum Dietetyczne Online - darmowe e-wizyty Nasz styl życia wpływa bezpośrednio na nasze zdrowie. Aktywność fizyczna, spokojny sen, prawidłowa dieta to sekret dobrego samopoczucia. Pracownicy Centrum Dietetycznego Online i ich darmowe porady pomogą sprawnie wdrożyć to w życie. Zapisz się na darmową wizytę. Zobacz więcej na temat: Czwórka Martyna Ogonek Kamil Jasieński jedzenie żywność dieta zdrowie zdrowie i dieta porady ruch sen otyłość nadwaga
Techno, edukacja żywieniowa i rynek muzyczny - poranek z Czwórką W audycji m.in. porozmawiamy o techno, powiemy, dlaczego edukacja żywieniowa jest tak ważna, a także spotkamy się ze Stanisławem Trzcińskim, kulturoznawcą i menedżerem kultury, który opowie, jak zmieniał się rynek muzyczny na przestrzeni lat. Zobacz więcej na temat: Czwórka jedzenie sztuczna inteligencja
Pasztecik szczeciński, pyry z gzikiem, kartacze: regionalne przysmaki, których warto spróbować Każdy region Polski ma swoje smaki i charakterystyczne potrawy, często znane już od setek lat. Ale są też takie, których historia jest stosunkowo krótka i doskonale znana. To właśnie przypadek pasztecika szczecińskiego, który 20 października obchodzi swoje święto. Zobacz więcej na temat: STYL ŻYCIA jedzenie potrawy regionalne Kuba Witkowski Piotr Firan Trójka
Marnujemy coraz więcej żywności. O czym pamiętać, aby nie wyrzucać pokarmu? Ponad połowa Polaków marnuje żywność w swoich domach - wynika z raportu Federacji Polskich Banków Żywności. Przyczyn jest wiele, m.in. zbyt duże zakupy czy niewłaściwe przechowywanie pokarmu. Aby temu zapobiegać, eksperci zalecają przestrzeganie kilku zasad. Zobacz więcej na temat: Martyna Szymczakowska Krzysztof Grzesiowski żywność jedzenie marnowanie żywności