Polskie Radio
Section05

jedzenie

Jak nie marnować? Kuchnia w duchu zero waste [SŁUCHAJ STREFY RODZICA OD 20.00]

Każdego roku przeciętna polska rodzina wyrzuca nawet 90 kilogramów żywności – najczęściej pieczywo, wędliny, warzywa i owoce. Czy da się to zmienić? Z okazji Światowego Dnia Żywności w audycji „Strefa rodzica” w Polskim Radiu Dzieciom porozmawiamy o tym, jak żyć i gotować w duchu zero waste.
Zobacz więcej na temat:  zero waste żywność zakupy Strefa Rodzica radio dla rodziców Karina Terzoni

Światowy Dzień Chleba. Maks Smółka radzi, jak zrobić dobry zakwas na chleb

Bohater polskiego stołu, a także jeden z najstarszych i najważniejszych produktów w historii ludzkości. Choć półki sklepowe uginają się pod różnorodnymi bochenkami, nie każdy chleb jest tak samo wartościowy. Chleb to nie tylko podstawa diety w wielu kulturach, ale też symbol gościnności i wspólnoty. Wypiekany od tysięcy lat, przeszedł długą drogę - od prostych placków z mąki i wody po dzisiejsze rzemieślnicze bochny na zakwasie. 16 października obchodzimy Światowy Dzień Żywności oraz Światowy Dzień Chleba.
Zobacz więcej na temat:  Agnieszka Kunikowska chleb żywność dieta pieczywo pieczenie chleba

Bitwa o mięso. Koniec z roślinnymi burgerami, stekami i kiełbasą?

Parlament Europejski opowiedział się za zakazem używania określeń takich jak "burger", "stek" czy "kiełbasa" w odniesieniu do produktów roślinnych. Celem regulacji jest uniemożliwienie producentom żywności roślinnej stosowania nazw kojarzonych z mięsem. To - zdaniem zwolenników nowej regulacji - ma zapobiec wprowadzaniu konsumentów w błąd. Projekt jest postrzegany jako zwycięstwo środowisk rolniczych, które od dawna krytykowały praktykę używania terminów mięsnych w marketingu alternatyw roślinnych. Nie oznacza to jednak, że takie przepisy wejdą w życie. To na razie tylko stanowisko PE do negocjacji z unijnymi krajami. Od wyniku tych rokowań zależy ostateczny kształt przepisów. I zanim zostaną one ewentualnie przyjęte minie jeszcze kilka lat.
Zobacz więcej na temat:  wegetarianizm mięso Parlament Europejski przepisy dieta

TYLKO U NAS Śledziłem frytki McDonald's od ziemniaka do opakowania

Odwiedziłem fabrykę w Lęborku, w której powstają frytki dla sieci McDonald's. Nim jednak ziemniaki przejdą metamorfozę i trafią do waszych rąk, muszą zostać zebrane. Wszystko bowiem zaczyna się w polu, w oparach naturalnych nawozów. Przebyłem razem z ziemniakami całą drogę wykopania do zapakowania jako frytki - oto, co widziałem i przeżyłem.
Zobacz więcej na temat:  GOSPODARKA POLSKA TYLKO U NAS McDonald's gastronomia przemysł fast food reportaż