Polskie Radio
Section05

jedzenie

12 kwietnia to Dzień Czekolady. Słodko-gorzka historia

12 kwietnia to Dzień Czekolady. Lubimy ją jeść i pić, poprawia nam nastrój, a do tego, ze względu na dużą zawartość magnezu, dodaje nam zdrowia. Jaka jest historia czekolady i po czym możemy poznać, że wszyscy ci, dzięki którym możemy ją smakować, zostali uczciwie wynagrodzeni?
Zobacz więcej na temat:  Trójka Piotr Firan czekolada słodycze desery deser czekoladowy Ameryka Południowa handel Majowie Aztekowie Krzysztof Kolumb

Pielmieni – sposób na bezczynność i zarabianie

Uchodźczynie z Ukrainy mieszkają w Polsce już prawie miesiąc. Nie chcąc tylko korzystać i nadużywać gościnności, ale pragnąc dołożyć się do wspólnej kasy, postanowiły zarobić na swoje utrzymanie. Częstym pomysłem jest lepienie pielmeni lub wareników i ich sprzedaż. Tym bardziej, że pierożki te cieszą się dużym powodzeniem.
Zobacz więcej na temat:  społeczeństwo pierogi zarobki pieniądze Ukraina pomoc Trójka Ukraina Trójka Anna Rębas Tomasz Miara

Kolendra w cuglach. Karol Okrasa gościem Trójki

Karol Okrasa to jeden z najpopularniejszych kucharzy w Polsce. W licznych telewizyjnych programach i książkach kulinarnych swojego autorstwa zadaje kłam przysłowiu, że nie należy ufać chudemu kucharzowi. Nazywany smakoszem życia Karol Okrasa w audycji "Ona, on i pewien bardzo wyjątkowy gość" opowiedział m.in. o tym, jakie etapy w swoim życiu przechodzi każdy kucharz, o próbach odtwarzania smaków z dzieciństwa oraz o tym, dlaczego kolendra jest królową przypraw.
Zobacz więcej na temat:  muzyka hp Łukasz Sobolewski Trójka Katarzyna Ciepielewska kuchnia gotowanie kulinaria Warszawa

Polsko-ukraińskie dziedzictwo kulinarne

Muzeum Pałacu Króla Jana III w Wilanowie od lat publikuje w serii "Monumenta Poloniae Culinaria" najstarsze polskie przepisy kulinarne. Właśnie ukazał się najnowszy, ósmy już tom pt. "Zbiór dla kuchmistrza", który wypełniły pochodzące z XVI i XVII wieku przepisy, odnalezione w Bibliotece Narodowej Ukrainy w Kijowie. 
Zobacz więcej na temat:  Trójka KULTURA Katarzyna Cygler Ukraina muzeum kuchnia polska historia Polski książki KSIĄŻKA

Uchodźcy z Ukrainy. Słupskie restauracje niosą pomoc w postaci ciepłego posiłku

Darmowy posiłek – takiego wsparcia w ramach pomocowego wyzwania podjęli się słupscy restauratorzy. – Pomysł na akcję jest prosto z serca. Nie myśli się nad tym długo, to po prostu istnieje w ludziach. Jeżeli jest potrzeba pomagania drugiemu człowiekowi, należy wyjść z pomocą – mówi pan Rafał Niewiarowski, restaurator ze Słupska.
Zobacz więcej na temat:  społeczeństwo wojna na Ukrainie pomoc Trójka Sebastian Ferens pizza Słupsk