Sery i ich tajemnice - Dużo się poprawiło w jakości serów. Kiedyś narzekałem, że większość serowarów świetnie potrafi sprzedawać, gorzej nazywać, a już w ogóle nic nie wie o mikrobiologii - zdradził w audycji "Droga przez mąkę" Gieno Mientkiewicz - znawca serów. Zobacz więcej na temat: Dwójka jedzenie Łukasz Modelski
Polskie sery światową czołówką. Zdobyły wysokie miejsca w prestiżowym rankingu Polskie sery docenione. W najnowszym rankingu portalu kulinarnego Taste Atlas trzy z dziesięciu serów wędzonych, które znalazły się w zestawieniu, pochodziło z Polski. Najwyższą - drugą - lokatę zdobyła śląska gołka, powstająca z krowiego mleka. Zobacz więcej na temat: nagroda jedzenie oscypek POLSKA społeczeństwo GOSPODARKA
Sery. Co ma wpływ na proces ich produkcji? Na naszym kontynencie najsłynniejsze są francuskie, holenderskie i szwajcarskie. Swoimi gatunkami serów szczycą się też Anglicy, Włosi, ale i my także mamy czym się pochwalić. O serach w Czwórce opowiada Kamil Wernicki, współautor książki "Ser. Dojrzewający przewodnik dla koneserów". Zobacz więcej na temat: Czwórka Kamil Jasieński jedzenie
Sezon na oscypki. Kiedy kupować prawdziwe owcze sery? Choć na podhalańskich straganach przez cały rok można kupić wędzone serki, często nie są to tradycyjne oscypki. Te bowiem można sprzedawać w okresie wypasu owiec, czyli od maja do października. Jako że pogoda się poprawiła i sezon pasterski w końcu ruszył z kopyta... miłośnicy oscypków mogą już zacierać ręce. Zobacz więcej na temat: oscypek owce Podhale jedzenie Przemysław Bolechowski tradycja
Żywność przyszłości? O roślinnych alternatywach dla francuskich serów Naukowcy z Zachodniopomorskiego Uniwersytetu Technologicznego w Szczecinie stworzyli roślinne alternatywy dla słynnych francuskich serów, które smakują i pachną niemal jak oryginały. Ich produkt powstał na bazie makuchów z roślin oleistych, czyli marnowanego dziś produktu ubocznego przemysłu olejarskiego. Zobacz więcej na temat: Trójka Witold Lazar NAUKA rośliny żywność
Beskidy. Na szlaku góralskich bacówek Odkąd w rejony Beskidów kilkaset lat temu trafili pierwsi pasterze, tamtejsze życie toczy się niezmienionym rytmem, wyznaczanym porami wypasania i dojenia owiec oraz rozpalania ogniska, dzięki któremu owcze mleko zmienia się w pyszne góralskie sery. Po Beskidzie Śląskim i Beskidzie Żywieckim, a konkretnie po stojących tam bacówkach w cyklu "W Polskę" oprowadzała nas Aneta Legierska, rodowita, beskidzka góralka. Zobacz więcej na temat: Trójka Jacek Frentzel beskidy góry turystyka owce podróże podróże po Polsce STYL ŻYCIA tradycja
Wszystko o dziurach Dziury w ziemi (jaskinie), czarne dziury, dziury w budżecie i dziury w kuchni. Zobacz więcej na temat: dzieci Agnieszka Kunikowska
Jak Mac and Cheese "wylał się" na ulice Stanów Mac and Cheese (Macaroni and Cheese) to popularna i bardzo kaloryczne potrawa z krajów anglosaskich. Często serwowana jest w USA, ale i we własnej kuchni możemy ją zrobić. Zobacz więcej na temat: Czwórka kulinaria gotowanie makaron Mateusz Kulik
Globalny rynek sera. Różnorodność sprzyja wzrostowi popytu Globalny rynek serów ma osiągnąć do 2023 roku wartość 164 338 milionów dolarów rosnąc w średnim tempie 2,7 proc. rocznie. Sery są wysoce odżywczymi produktami spożywczymi pochodzenia mlecznego. Występują w szerokim zakresie tekstur, smaków i aromatów. Odnotowano 2000 odmian serów na całym świecie. Zobacz więcej na temat: GOSPODARKA nabiał rolnictwo
Czy parmezan pomógł Włochom przetrwać lockdown? Trudne czasy staramy się sobie umilać i chętniej sięgamy po to, co sprawia nam przyjemność i pozwala poprawić nastrój - czyli po jedzenie. Włosi opublikowali dane, z których wynika, że w ostatnich miesiącach szczególnie chętnie jedli sery. Zobacz więcej na temat: Czwórka jedzenie
Wege sery - coraz bardziej popularne. Smaczne i zdrowe? Roślinna żywność zaczyna powoli królować na naszych stołach. Jak wynika z badań, opublikowanych w czasopiśmie "Science", w 2025 roku weganie i wegetarianie będą stanowić już 1/4 populacji Wielkiej Brytanii. Zobacz więcej na temat: Czwórka Mateusz Kulik Kamil Jasieński dieta jedzenie
Dlaczego niektóre sery dziwnie pachną? – To dlatego, że mają bakterie, których nie zna nasz organizm. Nie oznacza to, że są one dla nasz szkodliwe – wyjaśnia dr Tomasz Rożek. Zobacz więcej na temat: Trójka STYL ŻYCIA Tomasz Rożek Marcin Łukawski bakterie biologia
Serowe trendy 2018 Sery goszczą od lat na polskich stołach. Istnieje ich wiele gatunków i są ważnym źródłem wapnia, białka oraz witaminy B12. Jeśli chodzi o nasz rynek serów można zauważyć na nim zmiany, które producenci muszą uwzględnić w swojej ofercie. Zobacz więcej na temat: handel rynek konsument
Pokarmy z korzyścią dla urody Piękne włosy i mocne paznokcie to zasługa częstych wizyt w salonach kosmetycznych. I trudno temu zaprzeczyć. Eksperci wykazali, że niektóre produkty spożywcze także mogą widocznie wpływać na naszą urodę. Jakie są wśród nich? Zobacz więcej na temat: STYL ŻYCIA moda i uroda uroda jedzenie białko zdrowe odżywianie owoce ryby