Polskie Radio
Section05

warzywa

Uprawy na dachach. Co dają lokalnej społeczności?

– Produkujemy jedzenie, ale farma spełnia także wiele innych funkcji,  jak choćby zapewnia zieleń okolicznym mieszkańcom. Dajemy im szansę nauczenia się rzeczy, które każdemu mogą się w życiu przydać. Do tego dochodzą kwestie zdrowotne, ale kluczowa jest integracja lokalnej społeczności wokół projektu – opowiada  Francisco Davila Garces z Laboratorium Agroekologii Wolnego Uniwersytetu w Brukseli.
Zobacz więcej na temat:  Trójka Karol Gnat zdrowie rośliny rolnictwo

"Fale upałów nie są dobre dla upraw". Dr Witold Boguta o cenach warzyw i owoców

- W ostatnim czasie mamy falę upałów, które nie są dobre dla upraw. Miejscami mamy do czynienia z suszą, a z kolei miejscami z podtopieniami i nawałnicami - powiedział na antenie Programu 1 Polskiego Radia dr Witold Boguta, prezes Krajowego Związku Grup Producentów Owoców i Warzyw.
Zobacz więcej na temat:  POLSKA GOSPODARKA rolnictwo owoce ceny żywności ceny handel detaliczny handel Henryk Szrubarz

Słoiki pełne smaku, czyli tajemnice kiszonek i zakwasu

Kisić możemy prawie wszystko, ale… – Nie każde warzywo da się ukisić tak samo dobrze. Są takie, które warto kisić tak, jak ogórki wiosenne, czyli delikatnie. Je zjadamy po kilku dniach. Długoterminowo możemy kisić warzywa mocno dojrzale. Kisić można też owoce, ja przygotowuję tak cytryny – opowiada Mikołaj Bator. Jak zdradza, pastę z tych owoców wykorzystuje później, przygotowując dania kuchni marokańskiej. 
Zobacz więcej na temat:  Adriana Marczewska Trójka dieta jedzenie zdrowie STYL ŻYCIA kuchnia owoce

Wegetarianizm – z czym to się je?

"Do przejścia na wegetarianizm skłoniły mnie głównie względy etyczne", "Absolutnie nie brakuje mi mięsa", "Mięso wywołuje we mnie wstręt" – mówią zwolennicy diety wegetariańskiej w rozmowie z reporterem Trójki Józefem Niewiarowskim. Przyczyn zrezygnowania z jedzenia mięsa może być wiele, ale czym je zastąpić?
Zobacz więcej na temat:  Trójka STYL ŻYCIA dieta jedzenie prawa zwierząt ekologia gotowanie potrawy zwierzęta etyka Witold Lazar