Polskie Radio
Section05

kuchnia

Pluj-zupa, mąka z trawy i fałszywy królik, czyli co się jadło w czasie powstania warszawskiego

Choć przed 1 sierpnia robiono zapasy żywności, nikt nie był przygotowany na to, że powstanie będzie trwać aż 63 dni. Zaspokojenie głodu było z czasem coraz większym wyzwaniem. W końcu zaczęto jeść to, czego w innych okolicznościach nikt nie wziąłby do ust.
Zobacz więcej na temat:  Powstanie Warszawskie historia Polski HISTORIA kulinaria jedzenie II wojna światowa 1944 gotowanie zupy zapasy okupacja niemiecka

Medialny kucharz okazał się agentem. Miał zakłócić igrzyska

Francuskie służby aresztowały przebojowego "kucharza", gwiazdę rosyjskich show Kiryła Grjaznowa tuż przed rozpoczęciem igrzysk. Mężczyźnie - szefowi kuchni w renomowanej restauracji i najpewniej współpracownikowi rosyjskich służb - grozi 30 lat więzienia. Wedle ustaleń francuskiego wywiadu szykował prowokację, która mogła w poważny sposób zakłócić igrzyska olimpijskie.
Zobacz więcej na temat:  ŚWIAT Rosja wojna na Ukrainie Ukraina USA Francja wywiad GRU FSB

Polska mozaika kulinarna. Fenomen kuchni chłopskiej

- Historia tradycyjnej kuchni polskiej jest bardzo apetyczna, ale coraz mniej o niej wiemy. Żeby spróbować ciekawych dań, wcale nie musimy wyjeżdżać bardzo daleko, bo kuchnia Polski jest bardzo zróżnicowana - przekonuje dr Magdalena Tomaszewska-Bolałek, badaczka kultury kulinarnej i autorka książki "Tradycje kulinarne Polski". 
Zobacz więcej na temat:  Czwórka STYL ŻYCIA kulinaria jedzenie kuchnia polska tradycja gotowanie Marta Zinkiewicz

Polskie Radio 24 Dawne książki kulinarne. "Po powstaniu listopadowym wszystko się zmieniło"

W Polskim Radiu 24 powrót do tematów kulinarnych. Dr Bogdan Gałązka znów opowiadał o najsłynniejszych w historii szefach kuchni i ich spuściźnie. Co można wyczytać z dawnych książek kucharskich - poza przepisami? Jak interpretować historyczne receptury i jakich trudności nastręczają - o tym w audycji "Kwadratura kultury".
Zobacz więcej na temat:  Polskie Radio 24 KULTURA Monika Małkowska kulinaria HISTORIA