Depresja, a życie zawodowe. Jak przełamywać tabu? Według danych Światowej Organizacji Zdrowia, obecnie depresja znajduje się w czołówce najczęstszych chorób cywilizacyjnych. Szacuje się, że na świecie cierpni z jej powodu aż 350 milionów osób, w Polsce około 1,5 miliona. Zobacz więcej na temat: depresja zdrowie Czwórka psychologia praca Piotr Firan Weronika Puszkar
Smoki Indonezji - gigantyczne jaszczurki z Komodo - Smoki z Komodo to groźne, silne jaszczury. Długość ich ciała dochodzi do 3 metrów, mogą ważyć do 100 kg. Są zdolne powalić półtonowego bawołu, bywają też groźne dla ludzi - opowiada Tomasz Gorazdowski. Zobacz więcej na temat: Trójka Azja Tomasz Gorazdowski podróże Indonezja
"Naked albo z zasłony". Sukienki w popkulturze Marylin Monroe, Vivien Leigh i Cher - trzy aktorki z różnych światów i różnych epok i jeden łączący je element - sukienka. Każda z nich miała na sobie taką kreację, która trafiła do historii popkultury. Zobacz więcej na temat: Czwórka moda Ula Kaczyńska Katarzyna Cygler FILM Aleksandra Opala
Zimowe Biegi Górskie - wyzwanie w... Falenicy To już 14. edycja wyjątkowego wyścigu, w którym zawodnicy sami wybierają sobie dystans, jaki chcą pokonać. Zobacz więcej na temat: Czwórka bieganie zima Piotr Galus
Wspaniałe psy i ich niezwykłe tajemnice - Pies bardzo kocha człowieka. Pochodzi od wilka, ale naprawdę istnieje po to, by być z człowiekiem - mówiła w Trójce dogoterapeutka Agata Bagdach. Zobacz więcej na temat: Kasia Stoparczyk pies zwierzęta domowe Trójka
Przez żołądek do serca. Od jedzenia do radości życia Jak zwraca uwagę dietetyk Maja Sobczak, w zimowym okresie trzeba szczególnie pamiętać o ciepłych posiłkach. - To jest podstawa naszego dobrego samopoczucia, żeby wręcz uśmiech z żołądka przewędrował na twarz - mówi Maja Sobczak, psycholog i dietetyk holistyczny. Zobacz więcej na temat: Zbigniew Krajewski medycyna zdrowie dieta psychologia senior
Piękne widoki, przysmaki i sport, czyli Żnin w pigułce - Miasto, w którym jesteśmy, reklamuje się jako epicentrum Polski, ale można się tu poczuć naprawdę światowo - zapewnia Monika Tarka. - Stąd jest tylko 10 km do Wenecji, 15 km do Paryża i 22 km do Rzymu - dodaje Robert Kilen. Zobacz więcej na temat: turystyka Monika Tarka-Kilen Robert Kilen podróże po Polsce
"Ksiądz na rowerze". Jak połączyć religię ze... sportem? - Sportowa pasja kosztuje dużo czasu i energii, ale daje ogromną frajdę i satysfakcję - opowiadał ks. Paweł Michalewski, który obowiązki duchownego łączy z pasją: jazdą na dwóch kółkach, triathlonem i prowadzeniem bloga. Zobacz więcej na temat: rower Kolarstwo triathlon Czwórka Karina Terzoni
Zimowa wyprawa wzdłuż Wisły - Postanowiłem przejść Wisłę od źródeł do ujścia. To nietypowa pora, ale ja lubię zimę, lubię spać pod namiotem zimą - opowiada podróżnik Maciej Boiński. Zobacz więcej na temat: Trójka Marcin Pośpiech Łukasz Karusta podróże
Skąd się biorą godziny szczytu na lotniskach? Godziny szczytu to umowne określenie czasu największego natężenia ruchu na lotniskach. Na każdym kontynencie występują o różnych porach. Zobacz więcej na temat: Trójka samoloty lotnictwo Jan Niebudek
Całkowicie odmienione Veturilo już wkrótce! Funkcjonalność, technologia i wygoda. Aplikacje mobilne, dotykowe wyświetlacze, dodatkowy hamulec, obsługa kart zbliżeniowych i wprowadzenie rowerów elektrycznych – to tylko część zmian przygotowanych na nowy sezon rowerowy w stolicy. Na 1 marca planowane jest uruchomienie systemu wypożyczania rowerów Veturilo. Zobacz więcej na temat: rower zdrowie Warszawa miasto technologie aplikacja mobilna pojazdy pojazdy elektryczne
Limonka, ziemniak i świnka morska. Jak smakuje Peru? Peru smakuje bardzo dobrze, a największym przysmakiem jest… świnka morska. - Ta tradycja obecna jest od czasów Inków. Na obrazach przedstawiających ostatnią wieczerzę w peruwiańskich kościołach też to danie gości na stołach - mówi bloger i podróżnik Michał Cessanis. Zobacz więcej na temat: Czwórka podróże Piotr Firan Peru Michał Piwowarek
Polskie tańce narodowe skrywają nasz charakter Jak mówi dr Klaudia Carlos "wielka piątka", czyli polskie tańce narodowe: krakowiak, mazur, oberek, kujawiak i polonez ukazują atencję wobec kobiet, szarmanckość i... dziarskość. Zobacz więcej na temat: Sława Bieńczycka karnawał KULTURA Mazury mazurek taniec tradycja historia Polski
Polka pośród dzikich zwierząt - Uwielbiam wszystkie zwierzęta, ale zakochałam się zwłaszcza w tych afrykańskich. Wpływ na to miała pewnie bajka "Król lew", którą w dzieciństwie oglądałam tak namiętnie, że rodzice już nie mogli słuchać piosenek z niej - opowiadała w Trójce Katarzyna Kołodziejczyk. Zobacz więcej na temat: Michał Olszański zwierzęta hobby podróże Trójka
Oddech jest ważny. Jak leczy nas powietrze? - Oddech jest chyba najważniejszym nawykiem, jaki mamy. Bardzo ważna jest jego jakość - mówiła Elżbieta Majewska ze Stowarzyszenia Polskie Amazonki Ruch Społeczny. Jak przekonywała, zamiast oddychać "pełną piersią", zdrowiej jest jednak oddychać "pełnym brzuchem". Zobacz więcej na temat: zdrowie medycyna Czwórka Aleksandra Jasińska Karina Terzoni
Owocowe bez owoców. Jak wybrać najzdrowsze soki? Soków dostępnych na rynku jest mnóstwo. Możemy wybierać ulubione zestawienia owoców i warzyw, ciesząc się ich smakiem w domu, w pracy czy w podróży. Wierzymy, że pijąc soki dostarczamy organizmowi jedną z pięciu zalecanych dziennie porcji warzyw i owoców, a przy tym witaminy i składniki mineralne. Ale które soki mają te właściwości? Zobacz więcej na temat: zdrowie i dieta zdrowie dieta zdrowe odżywianie napoje napoje słodzone nektar owoce warzywa witaminy
Wewnętrzna jędza. Kim ona jest i jak ją ujarzmić? - Jędza to jest nasza fałszywa wewnętrzna przyjaciółka, która nie wierzy w nasze zdolności i próbuje nas asekurować przed upadkiem - tłumaczyła w Czwórce Joanna Godecka, coach i terapeutka. Zobacz więcej na temat: Czwórka psychologia kobieta Aleksandra Jasińska Karina Terzoni psychoterapia KSIĄŻKA
Kimchi – sfermentowany przysmak Kimchi jest przystawką, bez której żaden Koreańczyk nie wyobraża sobie posiłku. Niektórzy nazywają ją kiszoną kapustą pekińską po koreańsku. Ma oryginalny smak i wyjątkowy aromat, a wiele wartości odżywczych zawdzięcza procesowi fermentacji. Dlaczego jeszcze warto spróbować tego dania? Zobacz więcej na temat: zdrowe odżywianie zdrowie i dieta dieta zdrowie kuchnia przepisy kulinarne korea przystawki kiszenie kapusty warzywa