Psychologia pozytywna. Naukowa recepta na szczęście? Tradycyjna psychologia diagnozuje i leczy, psychologia pozytywna koncentruje się na ludzkich możliwościach i potencjale. Zobacz więcej na temat: Czwórka psychologia Jakub Jamrozek
Jak wygląda wzajemne postrzeganie się ludzi i zwierząt? – Ludzie kochają skrajności. Nie jesteśmy panami naszych psów, jesteśmy ich przewodnikami – mówi Aneta Awtoniuk. Zobacz więcej na temat: Trójka Michał Olszański Michał Margański zwierzęta zwierzęta domowe koty PSY
Czy skrajności są szkodliwe? – Skrajności to sztywność charakteru. Są ludzie, którzy są niewyuczalni. Są jednak i tacy, którzy są niepewni siebie i młodzi. Zwłaszcza ci ostatni się szczególnie zaperzają, bo zależy im na tym, by ktoś ich wysłuchał, by mieć poczucie, że są ważni – mówi psycholożka Katarzyna Miller. Zobacz więcej na temat: Trójka psychiatria psychologia psychoterapia
Czy zdjęcia z wakacji mogą "zrujnować" życie? - Większość z nas nie zdaje sobie sprawy, ile mówi o nas zdjęcie umieszczone w sieci. Na podstawie geolokalizacji i szczegółów z fotografii można ustalić to, gdzie mieszkamy, albo jak daleko od domu przebywamy - wyjaśnia Joanna Wziątek, ekspertka ds. cyberbezpieczeństwa. Zobacz więcej na temat: Czwórka nowe technologie praca Marta Hoppe
Jak cię widzą, tak zatrudniają. Czyli wszyscy jesteśmy wzrokowcami Co prawda sam wygląd nie świadczy o człowieku, ale drogi garnitur może odegrać ważną rolę na rynku pracy. - Żyjąc w intensywnym tempie, korzystamy z heurystyk, czyli z uproszczeń. Ciekawe jest to, że dotyczy to zwłaszcza przedsiębiorców - mówi Dominika Rossa, doktorantka wydziału psychologii Uniwersytetu SWPS. Zobacz więcej na temat: Czwórka moda praca Kamil Jasieński Martyna Ogonek
Masło orzechowe – pyszne i uniwersalne Masło orzechowe nie jest w Polsce tak popularne, jak choćby w USA, ale używając go, można wyczarować w kuchni niejedno fantastyczne danie. Zobacz więcej na temat: Trójka Gabriela Darmetko kuchnia gotowanie Gaja Kuroń przepisy kulinarne
Jak się odżywiać, żeby nie szkodzić? Polacy z roku na rok jedzą coraz mniej mięsa. Co ciekawe, także pandemia miała na to wpływ: aż 14 proc. z nas zadeklarowało, że podczas kwarantanny starało się ograniczać jego spożywanie. Przed nami jednak jeszcze sporo do zrobienia – W Polsce na osobę przypada prawie 62,5 kilograma mięsa w ciągu roku. To zdecydowanie za dużo – mówi Aleksandra Stanisławska, współautorka bloga "Crazy Nauka". Zobacz więcej na temat: Trójka Wioletta Myszkowska Marcin Cichoński jedzenie ekologia warzywa Ziemia NAUKA
O dobrym śnie Jak zadbać o dobry sen? Jak dobrze się wysypiać. Czemu sen jest taki ważny w naszym życiu? O tym rozmawiamy w tym wydaniu "Klubu Trójki". Zobacz więcej na temat: Trójka Tomasz Michniewicz psychiatria sen
Dziura ozonowa. Dzięki nam jest coraz mniejsza Rozmawiamy o odbudowywaniu dziury ozonowej oraz o tym, jakie działania uchroniły nas przed katastrofą ekologiczną. Zobacz więcej na temat: Czwórka ekologia Kasia Dydo Greenpeace
"Jak ogromny organizm". Morscy górnicy o pracy na platformie wiertniczej – Jest dużo obostrzeń, natomiast czujemy się dobrze podczas tych dwóch tygodni, które tu spędzamy – mówił Jakub Kudła, kierownik eksploatacji na platformie wiertniczej Petrobaltic. Zobacz więcej na temat: Trójka Gabriela Darmetko Piotr Stelmach platforma Bałtyk
Czy "strzelać focha" to to samo co "stroić fochy"? Czy ktoś "foszasty" to inaczej "sfochowany"? Zobacz więcej na temat: Trójka poprawna polszczyzna język polski Katarzyna Kłosińska Agata Hącia
Internet na pomoc szewcowi Pan Marian, szewc z Krakowa, chciał zamknąć swój zakład. Dziennie przychodziło tam nie więcej niż dwoje klientów. W pewnym momencie sytuacja się zmieniła. Zobacz więcej na temat: Trójka Marcin Pośpiech pandemia szewc internet mały biznes
Czy potrafimy jeszcze być offline? W lockdownie znacznie wydłużył się czas, który spędzamy z telefonem, przy laptopie. Pojawiło się nawet nowe zjawisko: zoom fatigiue. Zobacz więcej na temat: Czwórka nowe technologie psychologia Kuba Marcinowicz
Codziennie czyńmy małe dobro – Kiedy boli dusza, wakacje w SPA nie pomogą – mówi Grażyna Dobroń. Zobacz więcej na temat: Trójka Grażyna Dobroń psychologia emocje
Michelin - od opon do prestiżowych gwiazdek W tym roku przewodnik Michelin obchodzi 120. rocznicę istnienia. Biblia smakoszy i poszukujących najlepszych restauracji na całym świecie ma ciekawą historię i przyznaje najważniejsze w świecie kulinarnym wyróżnienia. Zobacz więcej na temat: Czwórka kuchnia kulinaria gotowanie Beata Kwiatkowska
Graj w gry. W szkole bądź zwycięzcą Przez wiele lat badacze próbowali udowodnić, że gry mają negatywny wpływ na dzieci i młodzież. Im więcej jednak czasu poświęcano analizom, tym bardziej zaskakujące pojawiały się wnioski. Zobacz więcej na temat: Czwórka nowe technologie e-sport psychologia Łukasz JeffreJ Chmiel
Jak zapobiegać uzależnieniom? Uzależnienia to temat trudny. Jak wyglądają ich początki? Jak można im zapobiegać? Jak przerwać coś, co może nas doprowadzić do tragicznych skutków? Zobacz więcej na temat: Trójka emocje psychologia Agnieszka Furtak-Bilnik psychoterapia społeczeństwo
Bezpieczne wakacje z Czwórką. Co działo się nad Zegrzem? Po lipcowym weekendzie nad Zegrzem, który Czwórka spędziła na plażach Nieporętu i Wieliszewa - w ten weekend znów wyruszyliśmy w teren, by spotkać się m.in. z ratownikami i porozmawiać o bezpieczeństwie nad wodą. Zobacz więcej na temat: Czwórka aktywność fizyczna Kuba Marcinowicz Maciej Wójcik pływanie bezpieczeństwo nad wodą Hanna Dołęgowska