Czy jedzenie ogórków kiszonych zmniejsza lęk społeczny? Jedzenie kiszonych ogórków może zmniejszyć lęk przed otoczeniem i kontaktami z innymi ludźmi - uważają amerykańscy naukowcy z Uniwersytetu w Maryland i College of William & Mary, którzy przebadali 700 studentów i ich dietę. Zobacz więcej na temat: warzywa ogórki ekologia przyroda Dorota Truszczak zdrowie
Błędy w żywieniu niemowląt. Unikaj krowiego mleka i soków owocowych Warszawski Uniwersytet Medyczny przeprowadził badania, których celem było ustalenie najczęściej popełnianych błędów w żywieniu niemowląt w czasie pandemii. Dla niemowlęcia pierwsze tysiąc dni jest bardzo ważne pod kątem jego nie tylko obecnego, ale też przyszłego zdrowia. Zobacz więcej na temat: Artur Wolski niemowlę dziecko żywność
"Problemy z jedzeniem kryły się za emocjami". Psychodietetyk w PR24 o odchudzaniu - Towarzyszyła mi otyłość i w końcu zapragnęłam zająć się tym tematem, i schudnąć. Narodziła się we mnie nowa i dość nietypowa pasja, czyli pasja do odchudzania - mówiła na antenie Polskiego Radia 24 Paulina Wysocka-Świeboda, psychodietetyk, autorka bloga "Motywatorka". Zobacz więcej na temat: Polskie Radio 24 Anna Popek kobieta zdrowie otyłość nadwaga jedzenie
Słodzone napoje pijemy na potęgę. Najnowsze dane Eurostatu Polacy byli w grupie najczęściej sięgających po słodzone napoje w Unii Europejskiej w 2019 r. Według unijnego urzędu statystycznego Eurostat codziennie takie napoje piło 12 procent naszych rodaków w wieku co najmniej 15 lat. Zobacz więcej na temat: POLSKA Beata Płomecka zdrowie eurostat statystyka
Jak zdrowo rozszerzyć dietę dziecka? Okres letni to dobry moment na wykorzystanie sezonowych warzyw i owoców, wprowadzenie ich do diety dziecka, a także zastąpienie cukru owocową słodyczą. W procesie rozszerzania diety malucha można kierować się metodą Baby Led Weaning, która zakłada m.in. samodzielne jedzenie posiłków oraz spożywanie pokarmów o niezmienionej konsystencji. Na co jeszcze warto zwrócić uwagę podczas wzbogacania doświadczeń żywieniowych osób najmłodszych? W "Strefie Rodzica" w Polskim Radiu Dzieciom, porozmawialiśmy o tym z Joanną Anger, blogerką i współautorką książki o sezonowym BLW. Zobacz więcej na temat: Strefa Rodzica radio dla rodziców DAB+ zdrowie dziecka dziecko
Widzisz pleśń na jedzeniu - wyrzucaj. Unikniesz mykotoksyn - Zarodniki pleśni są wszędzie. Występują w powietrzu, w kurzu, na powierzchni różnych przedmiotów - mówi Stanisław Łoboziak z Centrum Nauki Kopernik. - Wysoka wilgotność powietrza sprzyja ich rozwojowi - dodaje. Gdy taka pleśń rozwija się na naszym produkcie spożywczym, nie pozostaje nam nic innego, jak go wyrzucić. Zobacz więcej na temat: Czwórka Oliwia Krettek Maciej Wójcik zdrowie
Lato bez cukru? Jak ograniczyć słodkości na wakacjach Cukier jest jedynym smakiem, który każdy człowiek zna prawie od urodzenia. Uwielbiamy go w przeróżnych postaciach. Ciasteczko do kawy, lody na ochłodę, tort na urodziny. Każda okazja jest dobra, by sięgnąć po coś słodkiego. Słodkie pokusy czekają wszędzie, zwłaszcza na wakacjach. Zobacz więcej na temat: Czwórka cukier Marta Hoppe nawyki
Słodziki zmorą naszych jelit Sztuczne słodziki mogą zamieniać zdrowe bakterie jelitowe w patogeny. Zobacz więcej na temat:
Polskie superfoods - jak wykorzystać potencjał naszego ogródka? Jagody goi, nasiona chia, amarantus, sok noni - brzmi egzotycznie. Natka pietruszki, cebula, czereśnie, jeżyny - brzmi wyjątkowo... swojsko. Wszystkie wymienione produkty zalicza się do superfoods, czyli tak zwanej superżywności, którą stanowią artykuły o wyjątkowym bogactwie dobroczynnych składników odżywczych. Zobacz więcej na temat: Czwórka zdrowie zdrowe odżywianie Kamil Jasieński
Jedz ich tyle, ile możesz. I nie stresuj się! Podobno dobrą komedię, dawno niewidzianego znajomego i marchewkę łączy to, że każde z nich może poprawić humor, zredukować nasz stres. Z tego zestawu dietetycy szczególnie polecają warzywa. Zobacz więcej na temat: Czwórka Maciej Wójcik NAUKA warzywa zdrowie Agata Nowotnik
Czym jest zespół metaboliczny i jak jemu zapobiegać? Organizm człowieka potrzebuje składników, które będą go budować, regenerować i pomogą mu w przystosowaniu się do obecnych warunków życia wywołujących m.in. stres i niepokój. Niestety sposób odżywiania się wielu z nas, a także nieprawidłowa dieta skutkują zespołem metabolicznym, czyli grupą chorób dietozależnych, metabolicznych. Temat ten został omówiony w "Strefie Rodzica" przez dietetyka Justynę Mizerę. Zobacz więcej na temat: Strefa Rodzica zdrowie radio dla rodziców DAB+ radio dla dzieci
Słoiki pełne smaku, czyli tajemnice kiszonek i zakwasu Kisić możemy prawie wszystko, ale… – Nie każde warzywo da się ukisić tak samo dobrze. Są takie, które warto kisić tak, jak ogórki wiosenne, czyli delikatnie. Je zjadamy po kilku dniach. Długoterminowo możemy kisić warzywa mocno dojrzale. Kisić można też owoce, ja przygotowuję tak cytryny – opowiada Mikołaj Bator. Jak zdradza, pastę z tych owoców wykorzystuje później, przygotowując dania kuchni marokańskiej. Zobacz więcej na temat: Adriana Marczewska Trójka jedzenie zdrowie STYL ŻYCIA kuchnia warzywa owoce
Właściwa dieta to przepis na zdrowie. Sprawdź na co lepiej uważać Fizjologia daje twarde dowody na to, że po 40. roku życia w naszym organizmie zachodzą zmiany biochemiczne, które zwiększają ryzyko różnych chorób, w tym tych nowotworowych. Warto więc zadbać o skuteczny przepis na zdrowie, który wykluczy z naszego jadłospisu lub przynajmniej w nim ograniczy niezdrowe potrawy bądź nawyki kulinarne. Zobacz więcej na temat: Artur Wolski zdrowie
O czym należy pamiętać, by grillowanie było zdrowe i bezpieczne? Długie i słoneczne dni skłaniają do spożywania i przygotowania posiłków na zewnątrz. Sezon na grillowanie w pełni i z tej okazji, zanim przystąpimy do przygotowania potraw, warto pamiętać o kilku istotnych zasadach. Zobacz więcej na temat: Joanna Racewicz grill zdrowie infografika
Ekocentryczka w kuchni gotuje sezonowo - Ogranicz rzeczy, których nie potrzebujesz, korzystaj z tego, co jest ci niezbędne, segreguj przetwarzaj i kompostuj - to jest mój przepis na gotowanie - mówi Daria Rogowska, autorka książki "Ekocentryczka w kuchni. Sezonowo, roślinnie, less waste". Zobacz więcej na temat: Czwórka STYL ŻYCIA warzywa zdrowie zdrowe odżywianie gotowanie Kamil Jasieński
"Urban jungle" - rośliny w domu W ostatnim czasie wrosła sprzedaż roślin. Pandemia oraz izolacja sprawiły, że wiele osób poczuło potrzebę otaczania się roślinami i bliższego kontaktu z naturą. Monstery, filodendrony, paprocie - za kolekcjonerskie okazy trzeba zapłacić nawet 14 tys. złotych. Okazuje się, że na tym popularnym hobby można zarobić Zobacz więcej na temat: Czwórka koronawirus zdrowie zdrowe odżywianie
Truskawki - słodka zapowiedź lata bez cukru - Sezon na polskie truskawki zaczyna się w czerwcu i kończy w połowie lipca. Warto wykorzystać ten czas, bo to owoce zdrowe i nisko kaloryczne: 100 gramów to tylko 30 kcal - podkreśla dietetyk Hanna Stolińska. - Truskawki mają najmniej cukru ze wszystkich owoców. Zobacz więcej na temat: Czwórka STYL ŻYCIA jedzenie zdrowie Kuba Marcinowicz owoce
Więcej warzyw, mniej mięsa. Czy organizm będzie ci wdzięczny? Dyskusja na temat tego, czy jeść mięso, czy nie, trwa od dawna i każda ze stron dysponuje własnymi argumentami. Ostatnio mocny atut wegetarianom dostarczyli naukowcy z Uniwersytetu Glasgow. Zobacz więcej na temat: Czwórka STYL ŻYCIA zdrowie Martyna Ogonek Kamil Jasieński