Prostota i czerpanie z natury sposobem na pandemiczną otyłość Badania pokazują, że nie jest dobrze: home office i zdalna szkoła sprawiły, że pogorszyły się nasze nawyki żywieniowe. Otyłość, sięganie po niezdrowe przekąski, wysokoprzetworzone produkty dołączyły do problemów naszego społeczeństwa. Zobacz więcej na temat: Czwórka Kamil Jasieński otyłość pandemia koronawirus
Szparagi - dietetyczny afrodyzjak Jedno z najsmaczniejszych wiosennych warzyw to szparagi, gdy tylko się pojawiają to znak, że wiosna na dobre się zaczęła. Obok walorów smakowych mają dużo właściwości prozdrowotnych. Zobacz więcej na temat: Czwórka jedzenie zdrowie STYL ŻYCIA kulinaria Kuba Marcinowicz Mateusz Kulik szparagi
Jak zachęcić dzieci, by jadły warzywa i owoce? To pytanie nie od dziś spędza sen z powiek rodzicom i dziadkom. Na forach i w grupach dyskusyjnych można znaleźć liczne rady na ten temat. Eksperci nie mają wątpliwości: zamiast zmuszać i karać, lepiej edukować i wyrabiać dobre nawyki. Zobacz więcej na temat: Sława Bieńczycka warzywa owoce dzieci
Jeśli nie grill tradycyjny, to...? Część polskich gmin na podstawie komunikatu Głównego Inspektoratu Ochrony Środowiska zdecydowała się na wprowadzenie zakazu rozpalania grilla, w niektórych przypadkach nawet do końca roku. Nie musi to jednak oznaczać braku możliwości przygotowania potraw z rusztu. Zobacz więcej na temat: Trójka STYL ŻYCIA zakupy Mateusz Drozda grill
Czy można być wegetarianinem tylko czasami? W odżywianiu pojawił się nowy trend - fleksitarianizm (elastyczny wegetarianizm). To dieta roślinna polegająca na okazjonalnym spożywaniu posiłków zawierających mięso lub ryby. To kompromisowy sposób odżywiania - nie eliminuje z diety żadnej grupy produktów. Zobacz więcej na temat: Agnieszka Kunikowska zdrowie jedzenie STYL ŻYCIA
Miód. Zdrowie w płynnym złocie Polacy coraz chętniej sięgają po miody. Sprawdzimy, który ma najwięcej wartości odżywczych, który najlepiej wzmocni odporność, a który łagodzi infekcje górnych dróg oddechowych. Zobacz więcej na temat: Czwórka zdrowie kulinaria
Owady - alternatywne źródło białka? - Potrzebujemy dużo białka, a hodowla owadów jest ekologiczna. Owady zajmują mało przestrzeni życiowej, a w porównaniu z hodowlą krów czy trzody chlewnej nie potrzebują zbyt dużo paszy i wody - mówi Krzysztof Smarzyński, prezes Koła Naukowego Technologów Żywności. Zobacz więcej na temat: Czwórka owady jedzenie gotowanie kuchnia kulinaria Patryk Kuniszewicz
"Karmię piersią, jem zdrowo". Czyrynda-Koleda: jest wiele mitów na temat laktacji - Pokutuje przekonanie, że karmienie piersią wymaga od kobiety tego, by jej dieta wiązała się z wieloma zakazami - mówiła Magdalena Czyrynda-Koleda. Gościem audycji była też Monika Stromkie-Złomaniec. Zobacz więcej na temat: Polskie Radio 24 karmienie piersią zdrowie mleko noworodek niemowlę kobieta
Dzień śniadania. Co podaje się na najważniejszy posiłek dnia? W sobotę (24.04) obchodzony jest Europejski Dzień Śniadania. Według dietetyków, śniadanie powinno dostarczyć od 20 do 25 proc. potrzebnej naszemu organizmowi całodobowej energii. Jest najważniejszym posiłkiem, bo dostarcza organizmowi kalorii po długiej przerwie wypełnionej snem. Zobacz więcej na temat: śniadanie jedzenie żywność
Surowa ryba w karaibskim stylu – Ceviche pochodzi z Ameryki Południowej. To surowe ryby marynowane w soku z cytryny lub limonki, z cebulą i kolendrą, to podstawa – wyjaśnia Martin Gimenez Castro, szef kuchni w warszawskiej restauracji specjalizującej się w tym daniu. Długość marynowania czy kolejne dodatki różną się w zależności od kraju. Zobacz więcej na temat: Adriana Marczewska Trójka gotowanie Ameryka Południowa ryba ryby
Głodówka to nie jest dobry pomysł na odchudzanie Co chwila pojawiają się nowe, cudowne diety, które mają zapewnić osobom z nadwagą skuteczne – i coraz częściej także bezstresowe – pozbycie się kilogramów. Wymienianie nazw tych diet nie ma najmniejszego sensu, bo część tak szybko, jak się pojawia, tak samo szybko odchodzi w zapomnienie. Ale i tak wciąż najpopularniejsza jest dieta MJ, czyli – Mniej Jeść. Zobacz więcej na temat: STYL ŻYCIA nadwaga Łukasz Ciechański Trójka
"Light", "fit", "bez cukru" - czy to naprawdę zdrowe produkty? Chcąc jeść zdrowo i zachować szczupłą sylwetkę poszukujemy rozwiązań, które pomogą nam zrealizować ten cel w prosty i szybki sposób. - Wszystkie produkty, nawet te dietetyczne, zjadane w nadmiernych ilościach mogą być przyczyną nadwagi - przestrzegała dietetyk Jadwiga Przybyłowska. Zobacz więcej na temat: Czwórka zdrowie Kamil Jasieński
Dieta "light" naprawdę jest zdrowsza? Czy produkty "light", "fit" naprawdę są zdrowsze od ich tradycyjnych odpowiedników? O tym porozmawiamy z dietetyk Jadwigą Przybyłowską. Zobacz więcej na temat: Czwórka zdrowie studenci
Jak walczyć z nadwagą? Dr Michał Mularczyk wyjaśnił, co zrobić - Ważne, by nauczyć się odróżnić zachciankę od głodu. Folgowanie zachciankom doprowadza część osób nie tylko do nadwagi, ale również do nadciśnienia, cukrzycy i miażdżycy. Samodyscyplina jest tu niezwykle ważna - powiedział dr Michał Mularczyk, internista i kardiolog interwencyjny. Zobacz więcej na temat: Polskie Radio 24 jedzenie nadwaga otyłość
Instagram proponował diety osobom z anoreksją. Teraz przeprasza za błędny algorytm Aplikacja należąca do Facebooka Instagram przeprosiła za błąd, w wyniku którego osobom z anoreksją oraz innymi zaburzeniami odżywiania wyświetlały się treści związane z dietami i odchudzaniem. Zobacz więcej na temat: ŚWIAT media społecznościowe anoreksja Instagram
Polskie superfoods. Dlaczego warto sięgać po lokalną żywność? Kasze, żurawina, siemię lniane - to polskie superfoods. Produkty bardzo zdrowe, zawierające nierzadko więcej mikroelementów i witamin niż ich zagraniczne odpowiedniki. Zobacz więcej na temat: Czwórka zdrowie Kamil Jasieński
"Wegańsko" czy "roślinnie"? Jak zachęcić do diety bezmięsnej? Podczas zakupów, przy wyborze produktów bezmięsnych bardziej ufamy nazwie "roślinny" niż "wegański". Dlaczego tak się dzieje i co oznacza to w praktyce? Zobacz więcej na temat: Czwórka Kamil Jasieński STYL ŻYCIA
Przyprawy - to w nich jest wielkanocny smak. Święta w wersji wege - Wiele dań, które wydają nam się bardzo tradycyjne, np. żurek, kiedyś na stole wielkanocnym nie pojawiały się wcale - mówi Marta Dymek, autorka bloga Jadłonomia, i proponuje świąteczną pieczeń zastąpić kalafiorem. Zobacz więcej na temat: Czwórka Wielkanoc jedzenie Kasia Dydo kuchnia wegetariańska