Gęś – smakowita arystokracja wśród drobiu Wszyscy znamy popularne od pewnego czasu hasło „Gęsina na świętego Marcina” mające na celu przypomnienie i przywrócenie polskiej kuchni tego niegdyś niezwykle popularnego rodzaju mięsa. Wszak pieczona gęś z jabłkami to nasza tradycyjna potrawa. Na dodatek gęsina jest zdrowym mięsem, co potwierdzają badania naukowe. Tym bardziej więc warto się nią zainteresować. Zobacz więcej na temat: STYL ŻYCIA zdrowe odżywianie Anna Popek Trójka
W Lublinie jedzenie z restauracji dostarcza… robot W centrum Lublina od kilku dni można spotkać Kasię i Mateusza – dwa roboty, które dowożą do klientów jedzenie z restauracji. Do tej pory udało im się dostarczyć dziesięć posiłków. Póki co, urządzenia są sterowane przez ludzi, ale celem ich twórców jest stworzenie całej armii urządzeń, które zastąpią "tradycyjnych" dostawców. Zobacz więcej na temat: Trójka Piotr Łodej Tomasz Spicyn technologie restauracja dostawa Lublin robotyka STYL ŻYCIA
Kotlet z ciecierzycy zamiast schabowego 8 listopada to Europejski Dzień Zdrowego Jedzenia i Gotowania, którego celem jest promowanie wśród najmłodszych, ale nie tylko, zdrowego jedzenia, dobrych nawyków żywieniowych, regularnego spożywania posiłków. Informowania o konsekwencjach złej diety. Zobacz więcej na temat: STYL ŻYCIA zdrowie dieta ekologia Witold Lazar Trójka
"Ponad połowa Polaków planuje zmniejszenie konsumpcji mięsa". Zobacz analizę PIE Coraz większa liczba Polaków ogranicza lub zupełnie rezygnuje ze spożycia mięsa; obserwowane trendy to w dużej mierze zasługa młodszych pokoleń - stwierdzono w analizie Polskiego Instytutu Ekonomicznego. Zobacz więcej na temat: żywność dieta GOSPODARKA rynek
Psotrawy, psiesmaki, psiecjały - a Ty co wybierzesz na obiad dla swojego psa?? Każdy do swojego psa chce jak najlepiej. Często zmieniamy im karmy, eksperymentujemy, dzielimy się przysmakami z własnego talerza - okazuje się, że to błędy, bo psu na talerzu służy monotonia - stałe, pełnowartościowe danie. Zobacz więcej na temat: Czwórka Szymon Jaworski PSY pies
Czy nasi przodkowie jedli lepiej niż my? "Monumenta Poloniae Culinaria" to cykl wydawniczy przygotowany przez Muzeum Jana III Sobieskiego w warszawskim Wilanowie. Prezentuje wykwintną kuchnię naszych przodków. Jak się okazuje, była ona bogata w wymyślne potrawy z dziczyzny, drobiu i ryb przyprawionych korzeniami i orientalnymi przyprawami. Zobacz więcej na temat: Łukasz Sobolewski Trójka STYL ŻYCIA kulinaria gotowanie Przemysław Cięgotura
Ryby na polskich stołach. Śledź wciąż niepokonany, choć doceniamy też mintaja Spożycie ryb w Polsce z roku na rok rośnie. Według Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej w tym roku wyniesie 14 kg na mieszkańca. Najchętniej jemy śledzie, mintaje i makrele. Zobacz więcej na temat: GOSPODARKA kuchnia ryby owoce morza
Henryk Kowalczyk: przyspieszamy prace nad Polskim Holdingiem Spożywczym - Jest zmiana ustawy w Sejmie i sądzę, że to możliwe, żeby Polski Holding Spożywczy powstał w ciągu pół roku. To ambitny czas - poinformował w Programie 1 Polskiego Radia minister rolnictwa Henryk Kowalczyk. Zobacz więcej na temat: żywność Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi handel GOSPODARKA POLSKA społeczeństwo rolnictwo polityka
Zamawianie jedzenia na wynos. Rosnąca liczba skarg od klientów Opcja dowozu jedzenia ułatwia życie, a usługi dostawców w dobie pandemii cieszą się ogromnym powodzeniem. Tymczasem lista zarzutów wobec nich jest ogromna i ciągle rośnie. Zobacz więcej na temat: restauracja UOKiK konsument prawa klienta Klaudia Porębska
Kaszanka i czarna polewka. Międzynarodowe odsłony krwistych dań Aby w kinie pokazać krew, ekipy filmowe uciekały się do przeróżnych sztuczek. Wykorzystywano ketchup, dżemy, sok malinowy. Jednak filmowcy korzystali też z kulinarnych odkryć. Przepisy na przeróżne odsłony dań z krwi wiele im podpowiadały. Bez problemu odnajdziemy je w kuchni całej Europy. Zobacz więcej na temat: Czwórka Beata Kwiatkowska kuchnia krew
Konferencja Madrid Fusión. Co będziemy jeść w przyszłości? - Wątek mięsa był bardzo obecny na tegorocznej konferencji, bo cały świat gastronomii próbuje zająć wobec niego jakieś stanowisko, wymyślając przeróżne alternatywy - mówił w audycji "Droga przez mąkę" Łukasz Modelski. Zobacz więcej na temat: Dwójka Łukasz Modelski kulinaria
Co jeść po bieganiu? Dietetyk podpowiada Dlaczego posiłek po bieganiu jest koniecznością? Bo tak naprawdę to regeneracja powoduje, że wzrasta poziom sportowy biegacza. Oczywiście, ważne jest to, co się dzieje na treningu, ile człowiek z siebie daje, jednak kluczowe znaczenie ma odpowiednia regeneracja. Chodzi o to, że organizm musi uzupełnić stracone elementy, a posiłek ich dostarcza. Zobacz więcej na temat: STYL ŻYCIA bieganie SPORT dieta Krzysztof Łoniewski Trójka
UOKiK wszczyna postępowania wobec Glovo i Uber Eats Prezes Urzędu Ochrony Konkurencji i Konsumentów Tomasz Chróstny wszczął postępowanie wobec Glovo w sprawie naruszenia zbiorowych interesów konsumentów oraz postępowanie wyjaśniające wobec Uber Eats. Zobacz więcej na temat: UOKiK GOSPODARKA POLSKA
Pawłowa i Kucharski. Kto serwował Iwaszkiewiczom kurę po literacku? Kura po literacku, ogórki z miodem i "sałatka z płytkiego morza" były przysmakami autora "Panien z Wilka" i często gościły na stole Iwaszkiewiczów. Kto przygotowywał te smakołyki? Zobacz więcej na temat: Czwórka kuchnia Jarosław Iwaszkiewicz Beata Kwiatkowska przepisy kulinarne
Souvlaki. Smak greckich wakacji w twoim domu Kawałki mięsa nadziane na szpadkę i opieczone na ogniu to jedno z najpopularniejszych dań kuchni greckiej. - Souvlaki są odpowiednikiem naszego szaszłyka, choć najprościej byłoby powiedzieć, że jest to "mięso na patyku". Samo mięso, bez dodatków - opowiada szef kuchni Michał Fabiszewski. Zobacz więcej na temat: Czwórka kulinaria Grecja gotowanie Mateusz Kulik
Austria. Prehistoryczni górnicy pili piwo i jedli sery pleśniowe W kopalniach soli znajdujących się na terenie dzisiejszej Austrii w regionie Hallstatt-Dachstein/Salzkammergut znaleziono ludzkie odchody sprzed blisko trzech tysięcy lat. Podczas ich analizy naukowcy odkryli, że zawierają one dwa gatunki grzybów, których używa się do produkcji piwa oraz sera pleśniowego. Zobacz więcej na temat: HISTORIA archeologia ciekawostki dieta górnicy piwo Austria NAUKA odkrycia i ciekawostki
Roślinne zamienniki - dieta przyszłości? Dzięki nowym technologiom coraz szybciej rozszerza się gama zamienników produktów pochodzenia zwierzęcego. Na sklepowych półkach bez problemu znajdziemy już nie tylko alternatywy dla mięsa, ale także wegańskie sery, jajka, a nawet roślinne odpowiedniki ryb i owoców morza. Zobacz więcej na temat: Czwórka ekologia dieta Maciej Wójcik Adrianna Janiszewska
Dlaczego dopada nas nocny głód? Wspólnie z dietetykiem sprawdzamy, co powoduje, że przed snem wyjątkowo mocno chce nam się zajrzeć do lodówki. Zobacz więcej na temat: Czwórka zdrowie dieta noc lodówka Maciej Wójcik Oliwia Krettek