Kiełbasa pogrąży niemiecką gospodarkę? Praca ze szczęśliwym, najedzonym brzuszkiem jest dużo bardziej efektywna, niż na głodniaka. Niebawem przekonają się o tym władze Volkswagena – usunięcie ze stołówkowej karty tego smakołyku wywołało gniew wśród pracowników fabryki. Czy czeka nas kiełbasiana rewolucja? Zobacz więcej na temat: Radio kierowców Polskie Radio Kierowców Polskie Radio Niemcy ŚWIAT motoryzacja samochody samochód volkswagen fabryka GOSPODARKA kulinaria społeczeństwo
TomatoTart, czyli alternatywa dla pizzy Po sukcesach "feta pasty" i pieczonej owsianki swoje pięć minut w sieci ma przepis na pomidorową tartę. Jak ją przyrządzić? Zobacz więcej na temat: Czwórka gastronomia kulinaria Mateusz Kulik Szymon Jaworski
Co trzeci ośmiolatek ma nadwagę. Jak walczyć z otyłością u dzieci? Z krajowych i światowych badań wynika, że problem nadmiernej masy ciała coraz częściej występuje u najmłodszych. Liczba otyłych dzieci i młodzieży wzrosła od 1975 r. z 11 milionów do 124 milionów w 2016 roku – taką informację możemy przeczytać na stronie Narodowego Centrum Edukacji Żywieniowej. – W przypadku dzieci od 10 do 16 lat odsetek tych z nadmierną masą ciała to ok. 20 proc., przy czym częściej dotyczy to chłopców niż dziewczynek – informuje Katarzyna Błażejewska-Stuhr, dietetyk kliniczny i psychodietetyk. Zobacz więcej na temat: Trójka Mateusz Drozda społeczeństwo otyłość nadwaga dzieci
Tosty na słodko - jak przyrządzić je w domu? Ta propozycja kulinarna jest w mediach społecznościowych niemalże wiralem. - To nie mogło mnie ominąć, to absolutny trend, prosta, ale niezwykle kreatywna sprawa - mówi Szymon Dudek, w sieci znany jako "Człowiek od jedzenia". Zobacz więcej na temat: Czwórka Szymon Jaworski Mateusz Kulik śniadanie
Jak nie marnować żywności? Trzy praktyczne wskazówki W ciągu roku Polacy wyrzucają pięć mln ton żywności. Oznacza to, że co sekundę w koszu lądują 92 kilogramy jedzenia, czyli tyle samo, ile ważą 184 bochenki chleba. Na całym świecie marnuje się jedna trzecia globalnej produkcji żywności. – To bardzo dużo, zważywszy na to, że 868 mln ludzi na świecie cierpi z powodu głodu – zauważyła koordynatorka kampanii edukacyjnych Anna Urbańska. Zobacz więcej na temat: Trójka społeczeństwo żywność ekologia Mateusz Drozda
Brownie dla krwiodawcy. Niezwykła inicjatywa krakowskich restauratorów Wakacje to czas, kiedy punkty krwiodawstwa świecą pustkami. Kraków walczy o to, by krwi nie zabrakło, a pomagają w tym lokalni restauratorzy. Coraz więcej lokali zgłosiło chęć udziału w akcji, w ramach której po okazaniu zaświadczenia o oddaniu krwi można za darmo dostać smakołyk, kawałek ciasta czy kawę. Zobacz więcej na temat: Trójka Mateusz Drozda społeczeństwo Martyna Masztalerz krew Kraków krwiodawstwo restauracja
Kiedy nastąpi odbudowa rynku HoReCa? Znamy najnowszy raport Rynek gastronomii hotelowej, restauracyjny i cateringu (HoReCa) spadł w ub.r. o blisko 31 proc., ale w tym ma się odbić o 14 proc. i osiągnąć wartość 25,9 mld zł - wynika z raportu PMR. Dodano, że strat wynikających z przedłużającego się wiosennego lockdownu nie da się już odrobić. Zobacz więcej na temat: gastronomia GOSPODARKA lockdown hotel raport pandemia
Kowno, Zarzecze, Troki. Litwa poza szlakami - Kiedy mój znajomy Litwin usłyszał, że wybieram się do Kowna, ze zdziwieniem zapytał: "Po co? Przecież tam nic nie ma". Nie zniechęcił mnie jednak, i to właśnie od tego miasta rozpoczęłam podróż po Litwie - wspomina autorka audycji Martyna Matwiejuk. Zobacz więcej na temat: Czwórka kulinaria podróże STYL ŻYCIA Litwa Martyna Matwiejuk
"Problemy z jedzeniem kryły się za emocjami". Psychodietetyk w PR24 o odchudzaniu - Towarzyszyła mi otyłość i w końcu zapragnęłam zająć się tym tematem, i schudnąć. Narodziła się we mnie nowa i dość nietypowa pasja, czyli pasja do odchudzania - mówiła na antenie Polskiego Radia 24 Paulina Wysocka-Świeboda, psychodietetyk, autorka bloga "Motywatorka". Zobacz więcej na temat: Polskie Radio 24 Anna Popek kobieta dieta zdrowie otyłość nadwaga
Novel food. Jedzenie dla przyszłości Ciastka z larw, cukier z bakterii i oleje z grzybów - w ten sposób Unia Europejska chce walczyć z głodem na świecie. Zobacz więcej na temat: Czwórka kulinaria ekologia NAUKA STYL ŻYCIA Beata Kwiatkowska
Novel food. Jedzenie dla przyszłości Ciastka z larw, cukier z bakterii i oleje z grzybów - w ten sposób Unia Europejska chce walczyć z głodem na świecie. Zobacz więcej na temat: Czwórka kulinaria ekologia
Już nie tylko miska z wodą. Gdyński lokal wprowadził… menu dla psów Miska z wodą dla psa w restauracjach od dawna jest już standardem. Jedna z pierogarni w Gdyni postanowiła pójść o krok dalej i wprowadziła do karty psie potrawy. – Nasi goście bardzo często odwiedzają nas z psami. Miło nam, że możemy je ugościć w ciekawszej formie – mówiła reporterce Polskiego Radia Gdańsk menadżerka lokalu Agnieszka Aleniewska. Zobacz więcej na temat: Trójka zwierzęta zwierzęta domowe PSY STYL ŻYCIA Łukasz Ciechański restauracja Gdynia
Noworleańska kanapka po' boy. "Prawdziwa fuzja smaków" Po' boy to skrót od "poor boy", co w języku angielskim oznacza "biedny chłopiec". - Rodzajów po' bojów jest wiele, wśród nich każdy znajdzie coś dla siebie - mówią w Czwórce Marcelina Walaszek, Hubert Olczak. Zobacz więcej na temat: Czwórka gotowanie kulinaria hobby Mateusz Kulik
Moda na gotowanie. Czy to rewolucja w kulinarnym świecie? Czy programy kulinarne, których nie brakuje w telewizji zmieniły nasze podejście do kuchni? Czy młodzi ludzie znają smaki? Czy potrafią gotować? Zobacz więcej na temat: Czwórka gotowanie
Reklamy związane z odchudzaniem? Pinterest blokuje Pinterest, jako pierwsza duża platforma, przyjęła restrykcyjną politykę reklamową w związku z produktami pomagającymi w utracie wagi - nie będzie publikowała reklam związanych z odchudzaniem. Zobacz więcej na temat: Czwórka Jan Olejniczak zdrowie bulimia anoreksja Martyna Ogonek
Takoyaki - smakowa podróż do Japonii Takoyaki przygotowuje się z ciasta i ośmiornicy z różnymi dodatkami, jak np. czerwony imbir marynowany. Sprawdzamy, jak zrobić to danie w domu. Zobacz więcej na temat: Czwórka Japonia kuchnia japońska
Problemy i zagrożenia wakacyjnej gastronomii Wakacje to okres wzmożonego ruchu w różnego rodzaju barach i restauracjach. Te jednak często pozostawiają wiele do życzenia - i nie chodzi tu o słynne "rachunki grozy", o których ostatnio jest bardzo głośno. Trójka sprawdziła, co jeszcze może budzić - jeśli nie grozę, to na pewno niepokój. Zobacz więcej na temat: społeczeństwo wakacje gastronomia turystyka oszustwo Michał Kirmuć Trójka
Rumunia. Czy Drakula jadał mamałygę? Jak nie wabić niedźwiedzi? Mici, sarmale, ciorba de burta. Mówią Wam coś te nazwy? To przysmaki kuchni rumuńskiej, czyli jedzenie na styku Bałkanów i dawnych Austro-Węgier. Czy mamałyga faktycznie jest paskudna? Zobacz więcej na temat: Czwórka Rumunia Martyna Matwiejuk