Polskie Radio
Section05

Trójka

Grzegorz Mołda: podwójna szansa na tegorocznym FPFF w Gdyni

Nie każdemu się to zdarza: oto dwa filmy jednego reżysera spotkają się na Festiwalu Polskich Filmów Fabularnych w Gdyni. Nawet dla doświadczonego twórcy z dorobkiem to ważna sprawa, a dla młodego – to wręcz niesamowite. A to właśnie stanie się w tym roku udziałem Grzegorza Mołdy, z którym w swoim programie rozmawia Ryszard Jaźwiński.
Zobacz więcej na temat:  Ryszard Jaźwiński KULTURA FILM festiwal filmowy premiera

Wideo Sonik: KE uwielbia wykorzystywać kryzysy, by pójść jeszcze krok dalej i poszerzać swoje kompetencje

– Komisja Europejska, Unia Europejska ogólnie, bardzo sceptycznie i niechętnie podchodzi do rządów o tendencji prawicowej. Jest powiedzenie, którego używa poseł Jacek Saryusz-Wolski, że jeśli Komisja nie chce czegoś załatwić, to wsadza ten problem na żółwia – powiedział w Programie 3 Polskiego Radia Bogusław Sonik, poseł PO.
Zobacz więcej na temat:  POLSKA polityka Bartłomiej Graczak Bogusław Sonik Komisja Europejska Krajowy Plan Odbudowy Unia Europejska

Ryba po grecku, ziele angielskie. Tajemnice nazw potraw

Barszcz ukraiński, ryba po grecku, karp po żydowsku, pierogi ruskie – skąd wzięły się te nazwy? Jak się okazuje, nie w każdym przypadku nawiązują one do miejsc ich faktycznego pochodzenia. Tajemnice skrywające nazwy popularnych dań i przypraw odsłoniła przed nami dr Ewelina Kwapień, językoznawczyni z Uniwersytetu Warszawskiego.
Zobacz więcej na temat:  Witold Lazar Michał Fedusio kulinaria przepisy kulinarne przepisy tradycja Ukraina STYL ŻYCIA przyprawy ryba po grecku ryba pierogi ruskie pierogi kuchnia

Barszcz ukraiński na liście UNESCO. Jak przyrządzić go zgodnie z tradycją?

Barszcz ukraiński stał się kolejną potrawą wpisaną na światową listę niematerialnego dziedzictwa UNESCO. Ta zupa często gości także w polskich domach, choć, jak się okazuje, przyrządzamy ją nieco inaczej, niż robi się to na Ukrainie. Nasz reporter Michał Fedusio odwiedził jedną z warszawskich restauracji specjalizujących się w ukraińskiej kuchni, by sprawdzić, jak przyrządza się tradycyjny barszcz ukraiński.
Zobacz więcej na temat:  Witold Lazar Michał Fedusio kulinaria UNESCO przepisy kulinarne przepisy zupy buraki tradycja Ukraina STYL ŻYCIA

Waloryzacja w zamówieniach publicznych. Olga Semeniuk o poprawce dot. fakultatywności

– We wrześniu będziemy składali poprawkę dotyczącą fakultatywności wyboru instrumentów związanych z waloryzacją zamówień publicznych. Chodzi o to, aby zamawiający i wykonawcy mogli między sobą pertraktować i się dogadywać – powiedziała na antenie Programu 3 Polskiego Radia wiceminister rozwoju i technologii Olga Semeniuk.
Zobacz więcej na temat:  POLSKA GOSPODARKA Ministerstwo Rozwoju Olga Semeniuk zamówienia publiczne Bartłomiej Graczak

Z Bieszczadów nad Bałtyk. Dariusz Urbanowicz o Trójkowym Rajdzie Rowerowym

"Rower to jest świat" – śpiewał Lech Janerka. Rower to najdoskonalszy środek lokomocji. Daje poczucie wolności, można się na nim ścigać, bić rekordy. Można po prostu używać go jako środka transportu, w końcu odkrywać nieznane. Jadąc, można odizolować się od rzeczywistości, skupić się na przednim kole, na odpowiednim tempie i szacowaniu sił. Mając choćby odległy cel, łatwiej wyprzeć złe myśli.
Zobacz więcej na temat:  Dariusz Urbanowicz rower podróże Przemyśl Białystok Chełm Olsztyn Gdańsk Rzeszów blog