Polskie Radio
Section05

jedzenie

"Kodeks smakosza" - już 200 lat temu postulowano, by jeść sezonowo

- To rzeczywiście jest zadziwiająco współczesne. Autor postuluje - i to jest bardzo mocny postulat - żeby jeść sezonowo. On podkreśla tę sezonowość, on mówi, co kiedy jest dobre, czyli robi to, co wielcy kucharze robili na końcu wieku XX czy nawet w pierwszej dekadzie wieku XXI - tak historyk Łukasz Modelski mówił w Dwójce o "Kodeksie smakosza", publikacji wydanej niemal 200 lat temu.
Zobacz więcej na temat:  Łukasz Modelski Jakub Kukla Dwójka kulinaria kuchnia literatura KULTURA

Jadłodzielnie. Czy jedzenie tam zostawiane jest bezpieczne?

Jadłodzielnie działają już niemal w każdym większym mieście. Najwięcej żywności trafia tam właśnie po świętach. Kolejna z nich powstała na osiedlu Wiślana w Dęblinie. To drugie takie miejsce w tym mieście, gdzie można zostawić żywność dla osób, które takiej pomocy potrzebują. Jak działa ta ogólnodostępna lodówka i czy jedzenie tam zostawiane jest bezpieczne?
Zobacz więcej na temat:  Boże Narodzenie potrawy pomoc społeczna społeczeństwo bezdomność Sanepid Dęblin

TYLKO U NAS Mikołaj na wielbłądzie, kurczak z KFC, żaglowce zamiast choinek. Wigilia i Boże Narodzenie w różnych regionach świata

Według chrześcijan w Afryce św. Mikołaj odwiedza z prezentami dzieci na wielbłądzie, z kolei w wersji australijskiej - sanie ciągną kangury. W Japonii nie ma świąt bez kurczaka z KFC, a na Filipinach bez szopek bożonarodzeniowych, tańca i fajerwerków. W Meksyku zaś Wigilię poprzedza noc rzodkiewek.
Zobacz więcej na temat:  ŚWIAT Boże Narodzenie Wigilia tradycja święta wiara Kościół katolicki katolicyzm religia społeczeństwo chrześcijaństwo zwyczaje kfc potrawy zima

NASZ WYWIAD Ryby na wigilijnym stole. Historyk: przed wojną popularny był karp w sosie polskim, czyli w piernikach

- Karp w dawnej Polsce był jedną z najpopularniejszych ryb, ponieważ był duży i tłusty, a tłuste ryby w czasach głodu niezwykle ceniono. Jeszcze przed wojną jedzono m.in. karpia w sosie polskim, czyli w piernikach. Ale na wigilijnym stole znajdowały się też szczupaki, łososie, jesiotry i wiele innych gatunków ryb - mówi w rozmowie z portalem PolskieRadio24.pl dr hab. Jarosław Dumanowski, historyk sztuki kulinarnej, profesor UMK w Toruniu.
Zobacz więcej na temat:  Wigilia Boże Narodzenie ryby Karp tradycja żywność święta KULTURA kuchnia polska Jadwiga Andegaweńska Władysław Jagiełło katolicyzm potrawy Polskie Radio 24 POLSKA

Wieczerza wigilijna. Dobry czas na kulinarne eksperymenty?

– Uważam, że w Wigilię i w świąteczny czas warto wracać do tradycyjnych smaków, ale kultura i tradycja też są zjawiskiem dynamicznym. Jeśli na dwanaście dań osiemdziesiąt procent to będą tradycyjne rzeczy: barszcz, uszka pierogi, śledzik, karp koniecznie, to jest przestrzeń na to, żeby wprowadzić coś nowego, co się będzie jednak mieścić w tym kontekście – mówił w "Porze na Trójkę", Grzegorz Łapanowski, mistrz sztuki kulinarnej.
Zobacz więcej na temat:  Piotr Firan Radosław Nałęcz Wigilia Święta Bożego Narodzenia dieta tradycja