"Jedzenie w sztuce": smakowita wystawa w krakowskim Muzeum Sztuki Współczesnej MOCAK "Jedzenie w sztuce" to 11. wystawa z flagowej serii MOCAK-u, w której konfrontowane są ważne obszary życia z refleksjami artystów, analizowane zawarte w nich prawdy i związane z nimi manipulacje. Tematami wcześniejszych ekspozycji były: historia, sport, ekonomia, zbrodnia, gender, medycyna, ojczyzna, sztuka, natura, polityka. Jedzenie w tym kontekście jest wyjątkowe, bo stoi u podstaw życia, przez co ma wpływ na wiele jego aspektów. Wystawa będzie czynna przez blisko rok, od 11 kwietnia 2024 roku do 16 marca 2025 roku, i towarzyszyć jej będzie wiele interesujących wydarzeń. Zobacz więcej na temat: KULTURA SZTUKA wystawa Muzeum Sztuki Współczesnej MOCAK malarstwo fotografia Kraków Radosław Nałęcz Trójka
Serial "Historia kuchni polskiej". Jak dawniej smakowała Polska? Jak jadali nasi przodkowie? Jakie potrawy towarzyszyły Polakom podczas przełomowych momentów w historii naszego kraju? Odpowiedzi na te pytania przynosi nowy serial - "Historia kuchni polskiej". Możemy dowiedzieć się o tym, co jedli dawniej nasi rodacy oraz spróbować odtworzyć te potrawy. Prof. Jarosław Dumanowski zdradził w audycji "Droga przez mąkę" w Programie 2 Polskiego Radia kulisy powstania tego dzieła. Zobacz więcej na temat: kuchnia polska żywność przepisy kulinarne historia Polski serial Łukasz Modelski Dwójka Jarosław Dumanowski
Coraz większy kryzys na Kubie. Brakuje żywności W wywiadzie opublikowanym na stronie urzędu prezydenckiego Prezydent Kuby Miguel Diaz-Canel potwierdził, że na wyspie nasila się niezadowolenie społeczne i ma ono związek z niedoborami żywności. Zobacz więcej na temat: GOSPODARKA żywność ceny żywności Kuba komunizm socjalizm
Powrót do przedświątecznej formy. Jak pozbyć się dodatkowych kilogramów? W czasie świąt niejedna osoba chętniej sięgała po dodatkowe jajko w majonezie, zajadała się sałatką jarzynową, bądź oddawała się spożywaniu tłustego mięsa. Skutkiem tego, a w niektórych przypadkach również mniejszej aktywności fizycznej, są dodatkowe kilogramy lub poczucie przybrania na wadze. Jak z tym walczyć? Zobacz więcej na temat: Trójka Krzysztof Łoniewski dieta żywność zdrowie zdrowie i dieta
Ambasador Tomasz Orłowski. Lokalne smaki we wspomnieniach z Francji Tomasz Orłowski to wieloletni ambasador Polski we Francji i Monaco. Życie na obczyźnie sprawiło, że wiele zwyczajów przejął od Francuzów, w wielu smakach się zakochał - dziś dzieli się nimi w swoich książkach. Zobacz więcej na temat: Czwórka Kamil Jasieński Tomasz Orłowski Francja Paryż Lyon Bretania kuchnia francuska STYL ŻYCIA
Wielkanoc dawniej i dziś. Co króluje na naszym stole? Czego nie może zabraknąć na wielkanocnym stole? Jak Wielkanoc wyglądała dawniej? Co jadano? Czym się zachwycano? A jak jest dzisiaj? U nas i w innych europejskich krajach? Czy wielkanocny jadłospis musi opierać się na mięsie? O tym w Programie 1 Polskiego Radia. Zobacz więcej na temat: Martyna Podolska Wielkanoc Małgorzata Jasztołt Bogdan Gałązka Małgorzata Kozakiewicz David Gamtsemlidze Dominika Targosz Magdalena Kasprzyk-Cheviriaux Tomasz Prange-Barczyński
Nadmiar jedzenia po świętach. Tego nie wolno robić Wyrzucanie świątecznych sałatek czy wylewanie zup do toalet grozi poważną awarią sieci. Nadmiarem jedzenia lepiej podzielić się z potrzebującymi - podkreśla szczeciński Zakład Wodociągów i Kanalizacji. Zobacz więcej na temat: POLSKA Wielkanoc żywność
Nie marnujmy jedzenia. Ekspertka wyjaśnia, jak to zrobić - Faktycznie prawie jedna trzecia żywności zostaje po świętach wyrzucona. Niestety, taka jest nasza tradycja, tych bogatych stołów, pełnych smakołyków, to często prowadzi do przygotowania większej ilości jedzenia, niż można zjeść - mówiła w Polskim Radiu 24 Kinga Bernat, ekspert ds. niemarnowania żywności (Banki Żywności SOS w Warszawie). Zobacz więcej na temat: POLSKA społeczeństwo Wielkanoc żywność
NASZ WYWIAD Wielkanocne tradycje kulinarne. Makłowicz: musi być syto - Wielkanoc jest najbardziej radosnym świętem chrześcijańskim, a to oznacza biesiadę - mówi w rozmowie z portalem PolskieRadio24.pl Robert Makłowicz, dziennikarz, krytyk kulinarny i youtuber. Zobacz więcej na temat: społeczeństwo tradycja Robert Makłowicz Wielkanoc żywność kulinaria POLSKA zwyczaje chrześcijaństwo
Świąteczne przygotowania. Rób je tak, by nie marnować jajek, chleba i sałatki jarzynowej Święta Wielkanocy to czas tradycji, obfitości, ale też - strat cennych zasobów, między innymi wody. Po kilku dniach świętowania do koszy na śmieci trafiają najczęściej: sałatka jarzynowa, chleb i jajka. Warto temu zapobiegać. Zobacz więcej na temat: Czwórka Wielkanoc Jaja w kuchni chleb ekologia ślad wodny żywność woda marnowanie żywności Kamil Jasieński
Michał Teklak i jego kuchenne eksperymenty Orange chicken, sałatka z brukselki czy kurczak panierowany z Buldaku. Michał odtwarza viralowe dania, sprawdza przepisy blogerów kulinarnych, wykorzystuje gotowe dania z torebki, a z widzami wita się słowami "Cześć, serduszka". Zobacz więcej na temat: Czwórka Michał Teklak kuchnia przepisy kulinarne Marta Hoppe media społecznościowe internet
Wielkanoc dawniej i dziś. Co króluje na naszym stole? Czego nie może zabraknąć na wielkanocnym stole? Jak Wielkanoc wyglądała dawniej? Co jadano? Czym się zachwycano? A jak jest dzisiaj? U nas i w innych europejskich krajach? Czy wielkanocny jadłospis musi opierać się na mięsie? Jak może wyglądać Wielkanoc wegetariańska? Zobacz więcej na temat: Martyna Podolska Wielkanoc Małgorzata Jasztołt Bogdan Gałązka Małgorzata Kozakiewicz David Gamtsemlidze Dominika Targosz Magdalena Kasprzyk-Cheviriaux Tomasz Prange-Barczyński
Co zrobić z jedzeniem, które nam zostało po świętach? Zanieść do jadłodzielni! Jedna piąta żywności wyprodukowanej na świecie jest marnowana - wynika z raportu Organizacji Narodów Zjednoczonych, opublikowanego przed Wielkanocą. Najwięcej jedzenia wyrzucamy właśnie przy okazji świąt... Zobacz więcej na temat: Daniel Wydrych Izabela Kostyszyn żywność
Wstrząsający raport ONZ. Marnujemy ogrom żywności Z raportu Organizacji Narodów Zjednoczonych, opublikowanego przed świętami wynika, że "jedna piąta żywności wyprodukowanej na świecie jest marnowana". W ocenie ONZ jest to tym bardziej niepokojące, że 783 mln mieszkańców globu cierpi głód. Zobacz więcej na temat: żywność ŚWIAT śmieci ONZ
"Gotuj roślinnie" - kuchnia wegańska jest fuzją różnych smaków Niedawno pojawiła się książka "Gotuj roślinnie", to już kolejna pozycja, którą napisała popularyzatorka kuchni wegańskiej Alicja Rokicka. - Bardziej otworzyłam się na różnorodność, misz-masz, inspirację przyprawami i różnymi kuchniami świata - mówi Alicja w Czwórce. - W książce można znaleźć wiele nieoczywistych połączeń. Zobacz więcej na temat: Czwórka Kamil Jasieński kuchnia kuchnia wegetariańska rośliny
Etykieta na produkcie. Dlaczego warto ją przeczytać? Czy pasztet z zająca to to samo, co pasztet z zającem? Na co powinniśmy zwracać uwagę, kupując żywność przed świętami? Co powinno być napisane na etykietach produktów? Wyjaśnia w Programie 1 Polskiego Radia Przemysław Rzodkiewicz, główny inspektor jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych. Zobacz więcej na temat: Roman Czejarek żywność Przemysław Rzodkiewicz Główny Inspektor Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych
Rusz do Bangkoku i odwiedź Jay Fai Bangkok streetfoodem stoi. Jeden z takich ulicznych punktów z jedzeniem ma nawet gwiazdkę Michelin. Uliczną restaurację Raan Jay Fai odwiedził Kuba Przeździecki, znany w sieci jako Coocharz. Zobacz więcej na temat: Czwórka Weronika Puszkar restauracja Bangkok Tajlandia Azja kuchnia tajska
Żur - najlepsza zupa świata? Czy żur i barszcz biały to to samo? - Dla mnie żur jest najlepszą zupą świata, lubię takie smaki - mówi kucharz Filip Niewiatowski i przyznaje, że wcale nie dziwi go, że polski żur w rankingu najlepszych zup świata TasteAtlas w 2023 zajął drugą pozycję, tuż za japońskim tonkotsu ramen. W "Czwórce do kwadratu" sprawdzamy też, czy żur to to samo, co barszcz biały. Zobacz więcej na temat: Czwórka żurek Mateusz Kulik gotowanie kuchnia polska Wielkanoc STYL ŻYCIA