Polskie Radio
Section05

jedzenie

Fast food coraz popularniejszy. Dlaczego go wybieramy?

Według najnowszych badań przeprowadzonych przez jedną z firm technologicznych, w pierwszym kwartale tego roku średnio o 5 procent wzrósł ruch w punktach typu fast food. - To może być oznaką, że po czasie pandemii branża gastronomiczna nieco się odbiła - mówi Marcin Wojtasik, antropolog, socjolog oraz restaurator. - To także pokazuje zmiany społeczne, które zachodzą zwłaszcza w większych miastach.
Zobacz więcej na temat:  Czwórka Kamil Jasieński fast food pizza badanie

Zdrowe jelita to podstawa naszej odporności. Co i jak jeść, by o nie zadbać?

Jak się okazuje, nasz układ odpornościowy w dużej mierze zależny jest od stanu naszych jelit. Zasiedlająca go flora bakteryjna, zwana mikrobiotą, odgrywa kluczową rolę w budowie odporności naszego organizmu. Oznacza to, że prawidłowa dieta zwiększa odporność, a powiedzenie "jesteś tym, co jesz" w tym kontekście nabiera zupełnie nowego znaczenia.
Zobacz więcej na temat:  STYL ŻYCIA zdrowie dieta Trójka Krzysztof Łoniewski

Bezmięsny schabowy przyszłością naszej kuchni? Nadchodzi rewolucja alternatywnych białek

W Europie gwałtownie rośnie sprzedaż produktów pochodzenia roślinnego. Związane jest to m.in. z rosnącą świadomością konsumentów na temat wpływu spożycia mięsa na ludzkie zdrowie i długość życia. Dlatego coraz większą karierę robią alternatywne źródła białka. Nie bez znaczenia jest też fakt, że zwiększenie ich produkcji ma również wpływ na gospodarkę i klimat.
Zobacz więcej na temat:  STYL ŻYCIA zdrowe odżywianie wegetarianizm weganizm zdrowie i dieta ekologia rolnictwo białko hodowla zwierząt klimat mięso Trójka Szymon Majchrzak Krzysztof Łoniewski