Polskie Radio
Section05

jedzenie

"Jedzenie w sztuce": smakowita wystawa w krakowskim Muzeum Sztuki Współczesnej MOCAK

"Jedzenie w sztuce" to 11. wystawa z flagowej serii MOCAK-u, w której konfrontowane są ważne obszary życia z refleksjami artystów, analizowane zawarte w nich prawdy i związane z nimi manipulacje. Tematami wcześniejszych ekspozycji były: historia, sport, ekonomia, zbrodnia, gender, medycyna, ojczyzna, sztuka, natura, polityka. Jedzenie w tym kontekście jest wyjątkowe, bo stoi u podstaw życia, przez co ma wpływ na wiele jego aspektów. Wystawa będzie czynna przez blisko rok, od 11 kwietnia 2024 roku do 16 marca 2025 roku, i towarzyszyć jej będzie wiele interesujących wydarzeń.
Zobacz więcej na temat:  KULTURA SZTUKA wystawa Muzeum Sztuki Współczesnej MOCAK malarstwo fotografia Kraków Radosław Nałęcz Trójka

Serial "Historia kuchni polskiej". Jak dawniej smakowała Polska?

Jak jadali nasi przodkowie? Jakie potrawy towarzyszyły Polakom podczas przełomowych momentów w historii naszego kraju? Odpowiedzi na te pytania przynosi nowy serial - "Historia kuchni polskiej". Możemy dowiedzieć się o tym, co jedli dawniej nasi rodacy oraz spróbować odtworzyć te potrawy. Prof. Jarosław Dumanowski zdradził w audycji "Droga przez mąkę" w Programie 2 Polskiego Radia kulisy powstania tego dzieła.
Zobacz więcej na temat:  kuchnia polska żywność przepisy kulinarne historia Polski serial Łukasz Modelski Dwójka Jarosław Dumanowski

Powrót do przedświątecznej formy. Jak pozbyć się dodatkowych kilogramów?

W czasie świąt niejedna osoba chętniej sięgała po dodatkowe jajko w majonezie, zajadała się sałatką jarzynową, bądź oddawała się spożywaniu tłustego mięsa. Skutkiem tego, a w niektórych przypadkach również mniejszej aktywności fizycznej, są dodatkowe kilogramy lub poczucie przybrania na wadze. Jak z tym walczyć?
Zobacz więcej na temat:  Trójka Krzysztof Łoniewski dieta żywność zdrowie zdrowie i dieta

Wielkanoc dawniej i dziś. Co króluje na naszym stole?

Czego nie może zabraknąć na wielkanocnym stole? Jak Wielkanoc wyglądała dawniej? Co jadano? Czym się zachwycano? A jak jest dzisiaj? U nas i w innych europejskich krajach? Czy wielkanocny jadłospis musi opierać się na mięsie? O tym w Programie 1 Polskiego Radia.
Zobacz więcej na temat:  Martyna Podolska Wielkanoc Małgorzata Jasztołt Bogdan Gałązka Małgorzata Kozakiewicz David Gamtsemlidze Dominika Targosz Magdalena Kasprzyk-Cheviriaux Tomasz Prange-Barczyński

Wielkanoc dawniej i dziś. Co króluje na naszym stole?

Czego nie może zabraknąć na wielkanocnym stole? Jak Wielkanoc wyglądała dawniej? Co jadano? Czym się zachwycano? A jak jest dzisiaj? U nas i w innych europejskich krajach? Czy wielkanocny jadłospis musi opierać się na mięsie? Jak może wyglądać Wielkanoc wegetariańska?
Zobacz więcej na temat:  Martyna Podolska Wielkanoc Małgorzata Jasztołt Bogdan Gałązka Małgorzata Kozakiewicz David Gamtsemlidze Dominika Targosz Magdalena Kasprzyk-Cheviriaux Tomasz Prange-Barczyński

"Gotuj roślinnie" - kuchnia wegańska jest fuzją różnych smaków

Niedawno pojawiła się książka "Gotuj roślinnie", to już kolejna pozycja, którą napisała popularyzatorka kuchni wegańskiej Alicja Rokicka. -  Bardziej otworzyłam się na różnorodność, misz-masz, inspirację przyprawami i różnymi kuchniami świata - mówi Alicja w Czwórce. - W książce można znaleźć wiele nieoczywistych połączeń.
Zobacz więcej na temat:  Czwórka Kamil Jasieński kuchnia kuchnia wegetariańska rośliny

Etykieta na produkcie. Dlaczego warto ją przeczytać?

Czy pasztet z zająca to to samo, co pasztet z zającem? Na co powinniśmy zwracać uwagę, kupując żywność przed świętami? Co powinno być napisane na etykietach produktów? Wyjaśnia w Programie 1 Polskiego Radia Przemysław Rzodkiewicz, główny inspektor jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych.
Zobacz więcej na temat:  Roman Czejarek żywność Przemysław Rzodkiewicz Główny Inspektor Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych

Żur - najlepsza zupa świata? Czy żur i barszcz biały to to samo?

- Dla mnie żur jest najlepszą zupą świata, lubię takie smaki - mówi kucharz Filip Niewiatowski i przyznaje, że wcale nie dziwi go, że polski żur w rankingu najlepszych zup świata TasteAtlas w 2023 zajął drugą pozycję, tuż za japońskim tonkotsu ramen. W "Czwórce do kwadratu" sprawdzamy też, czy żur to to samo, co barszcz biały. 
Zobacz więcej na temat:  Czwórka żurek Mateusz Kulik gotowanie kuchnia polska Wielkanoc STYL ŻYCIA