Polskie Radio
Section05

jedzenie

Dramatyczna sytuacja w stolicy Haiti. WHO bije na alarm

WHO wydała komunikat, w którym ostrzega, że stolica Haiti potrzebuje pilnej pomocy. Organizacja podkreśliła, że miasto jest praktycznie odcięte od świata: na międzynarodowym lotnisku, opanowanym przez zbrojne gangi, od tygodni nie lądują samoloty, a z zablokowanego przez bandy portu morskiego nie wypływają statki, którymi próbują się ewakuować mieszkańcy i nieliczni pozostali na Haiti cudzoziemcy.
Zobacz więcej na temat:  Haiti pomoc WHO ŚWIAT Ameryka

Ile mięsa jedzą Francuzi? Za dużo, by skutecznie dbać o planetę

Gdyby mieszkańcy Francji zmniejszyli o połowę spożycie mięsa, kraj bez problemu osiągnąłby swoje cele klimatyczne - twierdzą autorzy nowego raportu przywoływanego przez dziennik "Le Monde". Tymczasem branża hodowców zwierząt we Francji trzyma się mocno i chciałaby utrzymać konsumpcję mięsa na dotychczasowym poziomie. Problem w tym, że Francuzi spożywają dwukrotnie więcej mięsa, niż wynosi średnia światowa. 
Zobacz więcej na temat:  Czwórka Kamil Jasieński Martyna Ogonek Francja kulinaria mięso klimat ekologia

Kanapkowe specjały, czyli o historii zamkniętej między dwoma kromkami

Kiedy powstała pierwsza kanapka i kto ją wymyślił? Podobno pierwowzór powstał w czasach, kiedy nie znano jeszcze chleba. Jego twórcą był zaś prawdopodobnie pewien angielski hrabia pochodzący z miasteczka Sandwich. W Polskim Radiu Dzieciom po godzinie 15.00 opowiemy nie tylko o historii kanapki, ale również o rodzajach, kształtach i kanapkowych ciekawostkach z całego świata. Zapraszmy!
Zobacz więcej na temat:  Popołudnik w PR Dzieciom radio dla dzieci Przygody w PRD kanapki

Naturalne metody konserwowania żywności. SGGW szuka rozwiązań

SGGW chce wdrożyć nowe sposoby konserwowania żywności i planuje wprowadzić na rynek szereg rozwiązań opartych na metabolitach bakterii. Jednym z obszarów ich zastosowań jest konserwacja żywności bazująca na naturalnych procesach. Na razie prace trwają jeszcze w laboratorium, ale być może rozwiązanie z powodzeniem będzie stosowane w rzeczywistości. 
Zobacz więcej na temat:  Czwórka Marta Hoppe żywność konserwacja studenci badania

Bezpieczna żywność. Na co zwrócić uwagę podczas zakupów?

- Informacje zawarte na żywności bardzo często trudno jest zweryfikować bez wejścia w szczegóły, rozebrania produktu na czynniki pierwsze i spojrzenia w recepturę - przyznaje dr Przemysław Rzodkiewicz, główny inspektor jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych. Nad jakością produktów w sklepie czuwają inspektorzy; konsument również, pamiętając o kilku zasadach, może wybrać odpowiedni artykuł spożywczy.
Zobacz więcej na temat:  Sława Bieńczycka konsument prawa konsumenta zakupy żywność