Polskie Radio
Section05

jedzenie

Powrót do przedświątecznej formy. Jak pozbyć się dodatkowych kilogramów?

W czasie świąt niejedna osoba chętniej sięgała po dodatkowe jajko w majonezie, zajadała się sałatką jarzynową, bądź oddawała się spożywaniu tłustego mięsa. Skutkiem tego, a w niektórych przypadkach również mniejszej aktywności fizycznej, są dodatkowe kilogramy lub poczucie przybrania na wadze. Jak z tym walczyć?
Zobacz więcej na temat:  Trójka Krzysztof Łoniewski dieta żywność zdrowie zdrowie i dieta

Wielkanoc dawniej i dziś. Co króluje na naszym stole?

Czego nie może zabraknąć na wielkanocnym stole? Jak Wielkanoc wyglądała dawniej? Co jadano? Czym się zachwycano? A jak jest dzisiaj? U nas i w innych europejskich krajach? Czy wielkanocny jadłospis musi opierać się na mięsie? O tym w Programie 1 Polskiego Radia.
Zobacz więcej na temat:  Martyna Podolska Wielkanoc Małgorzata Jasztołt Bogdan Gałązka Małgorzata Kozakiewicz David Gamtsemlidze Dominika Targosz Magdalena Kasprzyk-Cheviriaux Tomasz Prange-Barczyński

Wielkanoc dawniej i dziś. Co króluje na naszym stole?

Czego nie może zabraknąć na wielkanocnym stole? Jak Wielkanoc wyglądała dawniej? Co jadano? Czym się zachwycano? A jak jest dzisiaj? U nas i w innych europejskich krajach? Czy wielkanocny jadłospis musi opierać się na mięsie? Jak może wyglądać Wielkanoc wegetariańska?
Zobacz więcej na temat:  Martyna Podolska Wielkanoc Małgorzata Jasztołt Bogdan Gałązka Małgorzata Kozakiewicz David Gamtsemlidze Dominika Targosz Magdalena Kasprzyk-Cheviriaux Tomasz Prange-Barczyński

"Gotuj roślinnie" - kuchnia wegańska jest fuzją różnych smaków

Niedawno pojawiła się książka "Gotuj roślinnie", to już kolejna pozycja, którą napisała popularyzatorka kuchni wegańskiej Alicja Rokicka. -  Bardziej otworzyłam się na różnorodność, misz-masz, inspirację przyprawami i różnymi kuchniami świata - mówi Alicja w Czwórce. - W książce można znaleźć wiele nieoczywistych połączeń.
Zobacz więcej na temat:  Czwórka Kamil Jasieński kuchnia kuchnia wegetariańska rośliny

Etykieta na produkcie. Dlaczego warto ją przeczytać?

Czy pasztet z zająca to to samo, co pasztet z zającem? Na co powinniśmy zwracać uwagę, kupując żywność przed świętami? Co powinno być napisane na etykietach produktów? Wyjaśnia w Programie 1 Polskiego Radia Przemysław Rzodkiewicz, główny inspektor jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych.
Zobacz więcej na temat:  Roman Czejarek żywność Przemysław Rzodkiewicz Główny Inspektor Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych

Żur - najlepsza zupa świata? Czy żur i barszcz biały to to samo?

- Dla mnie żur jest najlepszą zupą świata, lubię takie smaki - mówi kucharz Filip Niewiatowski i przyznaje, że wcale nie dziwi go, że polski żur w rankingu najlepszych zup świata TasteAtlas w 2023 zajął drugą pozycję, tuż za japońskim tonkotsu ramen. W "Czwórce do kwadratu" sprawdzamy też, czy żur to to samo, co barszcz biały. 
Zobacz więcej na temat:  Czwórka żurek Mateusz Kulik gotowanie kuchnia polska Wielkanoc STYL ŻYCIA