Hayao Miyazaki i rola jedzenia w jego animacjach Jak pokarm i określony sposób jego przetwarzania może uczłowieczać spożywającego lub wykluczać ze wspólnoty i pozbawiać atrybutów przypisywanych gatunkowi ludzkiemu? M.in. nad tym zastanawialiśmy się w tym wydaniu audycji "Droga przez mąkę". Zobacz więcej na temat: Łukasz Modelski kulinaria Japonia Hayao Miyazaki Dwójka
Pizza i makarony. Jak gotować po włosku? We Włoszech gotowanie już dawno podniesiono do rangi sztuki, a kultura jedzenia stanowi fundament cywilizacji. Włoska kuchnia to luz, zabawa, bycie razem. I regionalna różnorodność, która sprawia, że te same dania w różnych miejscach smakują inaczej. Zobacz więcej na temat: Czwórka STYL ŻYCIA kulinaria gotowanie kuchnia włoska Piotr Firan
Dramatyczna sytuacja w stolicy Haiti. WHO bije na alarm WHO wydała komunikat, w którym ostrzega, że stolica Haiti potrzebuje pilnej pomocy. Organizacja podkreśliła, że miasto jest praktycznie odcięte od świata: na międzynarodowym lotnisku, opanowanym przez zbrojne gangi, od tygodni nie lądują samoloty, a z zablokowanego przez bandy portu morskiego nie wypływają statki, którymi próbują się ewakuować mieszkańcy i nieliczni pozostali na Haiti cudzoziemcy. Zobacz więcej na temat: Haiti pomoc WHO ŚWIAT Ameryka
Kuchnia słowacka i jej tożsamość Rocznica śmierci Janosika w Liptowskim Mikulaszu (17.03) oraz koniec sezonu na Chopoku to dobre preteksty do rozmowy o kuchni naszych południowych sąsiadów - Słowaków. Zobacz więcej na temat: Łukasz Modelski Słowacja Dwójka kulinaria kuchnia
Dieta ketogeniczna - z czym to się je i ile razy dziennie? Dieta ketogeniczna zastępuje węglowodany tłuszczem. Na talerzu pojawiają się tłuste mięsa, ryby, owoce morza, tłusty nabiał, smalec i masło. Michał i Paulina Warchała udowadniają, że dieta ketogeniczna jest prosta i łatwo dostępna, a każdy może wyciągnąć z niej coś dla siebie. Zobacz więcej na temat: Czwórka Kamil Jasieński dieta
Ile mięsa jedzą Francuzi? Za dużo, by skutecznie dbać o planetę Gdyby mieszkańcy Francji zmniejszyli o połowę spożycie mięsa, kraj bez problemu osiągnąłby swoje cele klimatyczne - twierdzą autorzy nowego raportu przywoływanego przez dziennik "Le Monde". Tymczasem branża hodowców zwierząt we Francji trzyma się mocno i chciałaby utrzymać konsumpcję mięsa na dotychczasowym poziomie. Problem w tym, że Francuzi spożywają dwukrotnie więcej mięsa, niż wynosi średnia światowa. Zobacz więcej na temat: Czwórka Kamil Jasieński Martyna Ogonek Francja kulinaria mięso klimat ekologia
Kanapkowe specjały, czyli o historii zamkniętej między dwoma kromkami Kiedy powstała pierwsza kanapka i kto ją wymyślił? Podobno pierwowzór powstał w czasach, kiedy nie znano jeszcze chleba. Jego twórcą był zaś prawdopodobnie pewien angielski hrabia pochodzący z miasteczka Sandwich. W Polskim Radiu Dzieciom po godzinie 15.00 opowiemy nie tylko o historii kanapki, ale również o rodzajach, kształtach i kanapkowych ciekawostkach z całego świata. Zapraszmy! Zobacz więcej na temat: Popołudnik w PR Dzieciom radio dla dzieci Przygody w PRD kanapki
Podróże ze smakiem. Kulinarne podróże po Polsce. Liczy się to co naj! - W swojej działalności obrałem sobie cel, że Podróże ze smakiem będą kanałem z pozytywnym kontentem - przyznaje Adrian Nijak. - W sieci wiele filmików, rolek może się rozejść bardzo głośno. Ja nie chcę nikomu zaszkodzić. Zobacz więcej na temat: Czwórka Kamil Jasieński kuchnia media społecznościowe kulinaria
Rodzinne fascynacje w kuchni Bohaterami audycji są bracia Niziowie. Mirosław jest architektem, rzeźbiarzem oraz mecenasem kultury, a Dariusz - twórcą hotelu, restauracji i ekologicznej winnicy. Zobacz więcej na temat: Łukasz Modelski kulinaria Dwójka gotowanie
Zielony Ład. Kołodziejczak zapowiada jego renegocjowanie - Zielony Ład będzie renegocjowany z tych zapisów najbardziej skrajnych, które uderzają w polskie rolnictwo, w produkcję żywności, w europejskie rolnictwo - mówi w rozmowie z czwartkową "Rzeczpospolitą" wiceminister rolnictwa, szef AgroUnii Michał Kołodziejczak. Zobacz więcej na temat: Unia Europejska rolnictwo prawo zdrowie Europa POLSKA Polska w Unii Europejskiej Michał Kołodziejczak GOSPODARKA
Nieupoważnionym wstęp wzbroniony Czasem miejsca użyteczności i pierwszej potrzeby znajdują się pośrodku niczego – albo tam, gdzie nikt się ich nie spodziewa. Dostęp do nich z zewnątrz jest ograniczony lub nawet wykluczony. Zobacz więcej na temat: folklor folk kultura ludowa felieton KULTURA Magdalena Okraska tradycja
Jak prawidłowo przechowywać żywność? Na której półce w lodówce położyć jogurt, wędlinę, surowe mięso? Prawidłowe przechowywanie jedzenia wpływa na jego jakość, a w rezultacie - na nasze zdrowie. Pomaga też zredukować ilość wyrzucanej żywności. Zobacz więcej na temat: Daniel Wydrych Izabela Kostyszyn żywność lodówka zdrowie dieta
PR24 Na czym polega Zielony Ład? Wyjaśniamy - Aspekty podnoszone przez rolników pokazują niezrozumienie dot. tego, o co chodzi w proponowanych zmianach Zielonego Ładu - powiedziała w Polskim Radiu 24 Paulina Sobiesiak-Penszko z Instytutu Spraw Publicznych. Zobacz więcej na temat: Unia Europejska rolnictwo prawo zdrowie ŚWIAT Europa Polskie Radio 24
Bezpieczeństwo naszej żywność - kto o nie dba? W XXI wieku rzadko dochodzi do zatruć pokarmowych śmiertelnych w skutkach, choć się zdarzają. Warto dbać o żywność, którą konsumujemy, sprawdzać ją, a w skrajnych przypadkach wyrzucić produkt, którego nie jesteśmy pewni. Zobacz więcej na temat: Czwórka żywność konserwacja Kamil Jasieński bezpieczeństwo
Naturalne metody konserwowania żywności. SGGW szuka rozwiązań SGGW chce wdrożyć nowe sposoby konserwowania żywności i planuje wprowadzić na rynek szereg rozwiązań opartych na metabolitach bakterii. Jednym z obszarów ich zastosowań jest konserwacja żywności bazująca na naturalnych procesach. Na razie prace trwają jeszcze w laboratorium, ale być może rozwiązanie z powodzeniem będzie stosowane w rzeczywistości. Zobacz więcej na temat: Czwórka Marta Hoppe żywność konserwacja studenci badania
Bezpieczna żywność. Na co zwrócić uwagę podczas zakupów? - Informacje zawarte na żywności bardzo często trudno jest zweryfikować bez wejścia w szczegóły, rozebrania produktu na czynniki pierwsze i spojrzenia w recepturę - przyznaje dr Przemysław Rzodkiewicz, główny inspektor jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych. Nad jakością produktów w sklepie czuwają inspektorzy; konsument również, pamiętając o kilku zasadach, może wybrać odpowiedni artykuł spożywczy. Zobacz więcej na temat: Sława Bieńczycka konsument prawa konsumenta zakupy żywność
GiS alarmuje. W tych ciastkach znaleziono fragmenty metalu Wycofano z obrotu handlowego dwa wyroby ciastkarskie z powodu obecność w nich fragmentów metalu - poinformował w poniedziałek Główny Inspektorat Sanitarny. Zobacz więcej na temat: POLSKA GIS żywność społeczeństwo
Śmiertelne zatrucie jedzeniem z targowiska. Policja zatrzymała dwie osoby Podkarpaccy policjanci zatrzymali dwie osoby w związku ze śmiertelnym zatruciem pokarmowym po spożyciu galarety kupionej na targowisku w Nowej Dębie. Dwie kolejne osoby trafiły do szpitala z objawami ostrego zatrucia pokarmowego. Zobacz więcej na temat: śmierć policja polska zatrucie POLSKA służby i bezpieczeństwo