Polskie Radio
Section05

jedzenie

ANALIZA Droga i niepewna zdrowotnie. Mąka ze świerszczy dopuszczona do spożycia przez KE

Globalny rynek owadów jadalnych osiągnął w 2022 r. wartość 1,5 mld USD i przewiduje się, że będzie rósł w tempie 18,5 proc. rocznie, osiągając 8 mld USD do końca 2032 r. Spożycie owadów jadalnych przez ludzi będzie stanowiło ponad 3 proc. wzrostu globalnego rynku owadów jadalnych do 2032 roku.
Zobacz więcej na temat:  GOSPODARKA rolnictwo rolnicy owady ŚWIAT Europa Komisja Europejska

Dobrze jeść, to znaczy dbać o dobrą kondycję swojego mózgu

Badania naukowe jednoznacznie wskazują, że odpowiednia dieta redukuje możliwość wystąpienia chorób neurodegeneracyjnych w wieku dojrzałym. Mówiąc wprost: jeśli zdrowo się odżywiasz, zwiększasz swoje szanse na uniknięcie w starości choroby Alzheimera czy Parkinsona. A więc warto się nad tym pochylić!
Zobacz więcej na temat:  STYL ŻYCIA zdrowie mózg inteligencja choroba Alzheimera Anna Popek zdrowe odżywianie Trójka

Jajko superfood, czyli cała apteka jest w kurniku!

– W kurniku znajdziemy wszystko, co jest ważne dla naszego organizmu, poza witaminą C. Dlaczego? Ponieważ to wszystko znajduje się w… jajku! W skorupce, która składa się z wapnia, i w tej płynnej części, którą tak większość z nas lubi – opowiada dr Michał Mularczyk w „Zagadkowej niedzieli”. – Jajko to jest superfood, podobnie jak wątróbka: zwiera prawie wszystko, co jest potrzebne do życia – dodaje.
Zobacz więcej na temat:  STYL ŻYCIA jajko zdrowie rozwój Katarzyna Stoparczyk Trójka

Tosty i inne potrawy śniadaniowe. Od jakich posiłków zaczynamy nasz dzień?

Jedną z najpopularniejszych potraw, które spożywamy na śniadanie, są tosty. Ten posiłek złożony z kawałków przypieczonego chleba, między którymi umieszczamy nasze ulubione składniki, obchodzi swoje święto 23 lutego. Z tej okazji sprawdziliśmy, jak przygotować zdrowe tosty, oraz jakie inne potrawy spożywamy na śniadanie – zarówno w Polsce, jak i innych krajach.
Zobacz więcej na temat:  Trójka Karol Gnat Radosław Nałęcz Michał Kowarski żywność tosty śniadanie

Królewskie potrawy prosto z Wawelu

Karp w sosie piwno-piernikowym, zupa migdałowa, raki w śmietanie, nalewka z kwiatów dzikiego bzu. Krewcy włoscy architekci wcinający łazanki, królowa Jadwiga z obwarzankiem, Bona Sforza z garnkiem zupy cebulowej i Zygmunt Stary z koszykiem pomarańczy. Pięćdziesiąt przepisów na dania kuchni polskiej oraz związane z nimi historie zawiera "Uczta na Wawelu, książka nie tylko kulinarna". Jej autor, Bartek Kieżun, był gościem "Drogi przez mąkę".
Zobacz więcej na temat:  Wawel Dwójka Łukasz Modelski kulinaria Kraków

Znak "Produkt polski" staje się coraz bardziej rozpoznawalny. Są wyniki najnowszego badania

76 proc. konsumentów zetknęło się z oznaczaniem "Produkt polski". Znak ten staje się coraz bardziej rozpoznawalny, co potwierdzają wyniki badania "Polska Wieś i Rolnictwo", które zostało przeprowadzone w 2022 r. - poinformował zastępca dyrektora generalnego Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa Marcin Wroński.
Zobacz więcej na temat:  GOSPODARKA rolnictwo produkcja żywność POLSKA Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi społeczeństwo