ANALIZA Droga i niepewna zdrowotnie. Mąka ze świerszczy dopuszczona do spożycia przez KE Globalny rynek owadów jadalnych osiągnął w 2022 r. wartość 1,5 mld USD i przewiduje się, że będzie rósł w tempie 18,5 proc. rocznie, osiągając 8 mld USD do końca 2032 r. Spożycie owadów jadalnych przez ludzi będzie stanowiło ponad 3 proc. wzrostu globalnego rynku owadów jadalnych do 2032 roku. Zobacz więcej na temat: GOSPODARKA rolnictwo rolnicy owady ŚWIAT Europa Komisja Europejska
Chińskie wzorce w naszej diecie. Sukces to holistyczne podejście Wokół nas pełno jest przeróżnych diet, każda reklamowana jako najzdrowsza na świecie. Iwona Zasuwa jest zwolenniczką holistycznego podejścia do naszego organizmu i silnie zindywidualizowanego sposobu żywienia. Zobacz więcej na temat: Czwórka Kamil Jasieński dieta zdrowie zdrowie i dieta gotowanie
Jaką dietą wspierać swoją odporność? W programie zaprosimy m.in. na spotkanie z Iwoną Zasuwą, autorką książki "Smakoterapia. Żyj i jedz!". Podpowiemy także, jak ustrzec się przed nowymi internetowymi oszustami. Zobacz więcej na temat: Czwórka zdrowie
Dobrze jeść, to znaczy dbać o dobrą kondycję swojego mózgu Badania naukowe jednoznacznie wskazują, że odpowiednia dieta redukuje możliwość wystąpienia chorób neurodegeneracyjnych w wieku dojrzałym. Mówiąc wprost: jeśli zdrowo się odżywiasz, zwiększasz swoje szanse na uniknięcie w starości choroby Alzheimera czy Parkinsona. A więc warto się nad tym pochylić! Zobacz więcej na temat: STYL ŻYCIA zdrowie mózg inteligencja choroba Alzheimera Anna Popek zdrowe odżywianie Trójka
Jajko superfood, czyli cała apteka jest w kurniku! – W kurniku znajdziemy wszystko, co jest ważne dla naszego organizmu, poza witaminą C. Dlaczego? Ponieważ to wszystko znajduje się w… jajku! W skorupce, która składa się z wapnia, i w tej płynnej części, którą tak większość z nas lubi – opowiada dr Michał Mularczyk w „Zagadkowej niedzieli”. – Jajko to jest superfood, podobnie jak wątróbka: zwiera prawie wszystko, co jest potrzebne do życia – dodaje. Zobacz więcej na temat: STYL ŻYCIA jajko zdrowie rozwój Katarzyna Stoparczyk Trójka
Food porn a zdrowe odżywianie. "Z tym trendem należy uważać" - O ile food porn może dotyczyć zdrowego jedzenia, o tyle popularne w sieci mukbangi już nie, i jako dietetyk nie mogę powiedzieć, że ta forma rozrywki ma jakiekolwiek plusy - przyznaje Justyna Walerowska. Zobacz więcej na temat: Czwórka STYL ŻYCIA media społecznościowe zdrowe odżywianie psychologia Weronika Puszkar
Cebulowe burgery Oklahomy. Wspomnienie Wielkiego Kryzysu Amerykańska kuchnia jednoznacznie kojarzy nam się z burgerami. Jednak każdy stan, każde miasto szczyci się swoim smakiem, swoimi dodatkami czy metodą przygotowania. Nie inaczej jest w Oklahomie, gdzie króluje onion burger. Zobacz więcej na temat: Czwórka USA hamburger Mateusz Kulik
Kiszony ogórek albo kimchi pomogą na stres Amerykańscy badacze odkryli, że jedzenie sfermentowanej żywności wpływa pozytywnie na nasz system nerwowy. Okazuje się, że kiszone, niepasteryzowane warzywa i owoce mogą wpływać nie tylko na fizyczny, ale i psychiczny stan organizmu. Zobacz więcej na temat: Czwórka Martyna Ogonek Kamil Jasieński zdrowie stres
Przepis na focaccię. Rady Jurka Sobieniaka Jedni twierdzą, że wymyślili ją Etruskowie, inni, że starożytni Grecy. Ale dziś focaccia to symbol kuchni włoskiej, a zwłaszcza z nadmorskim regionem Ligurii. Zobacz więcej na temat: Czwórka gotowanie kulinaria kuchnia włoska STYL ŻYCIA Mateusz Kulik
Kuba Mielniczak: jedzenie i podróże to najlepsze, co może się człowiekowi trafić Kuba Mielniczak odwiedza bary, bufety, budki z fast foodami. Swoimi spostrzeżeniami dzieli się w Pamiętniku Polskiego Konsumenta. Ma też swoje obserwacje dotyczące nas wszystkich, którzy jadamy w domach i "na mieście". Zobacz więcej na temat: Czwórka Kamil Jasieński konsument STYL ŻYCIA
Słodkie kluchy z Tyrolu. Jak przygotować germknödel? Kluchy na parze z nadzieniem z powideł śliwkowych z rumem, posypane makiem i polane sosem waniliowym lub masłem, to przysmak nie tylko austriackich narciarzy. Trudno jest opisać walory smakowe tego dania, bo ma ono wiele warstw i wiele struktur. Zobacz więcej na temat: Czwórka kulinaria gotowanie kuchnia Austria Mateusz Kulik
Germknödel - słodka klucha z austriackiej bacówki Kluchy na parze z nadzieniem z powideł śliwkowych, posypane makiem i polane sosem waniliowym lub masłem, to przysmak nie tylko austriackich narciarzy. Zobacz więcej na temat: Czwórka kulinaria gotowanie kuchnia Austria
Tosty i inne potrawy śniadaniowe. Od jakich posiłków zaczynamy nasz dzień? Jedną z najpopularniejszych potraw, które spożywamy na śniadanie, są tosty. Ten posiłek złożony z kawałków przypieczonego chleba, między którymi umieszczamy nasze ulubione składniki, obchodzi swoje święto 23 lutego. Z tej okazji sprawdziliśmy, jak przygotować zdrowe tosty, oraz jakie inne potrawy spożywamy na śniadanie – zarówno w Polsce, jak i innych krajach. Zobacz więcej na temat: Trójka Karol Gnat Radosław Nałęcz Michał Kowarski żywność tosty śniadanie
Koniec z psimi alergiami. Naszych pupili uratuje karma z owadów? Polscy naukowcy opracowują karmę z owadów dla psów. Wykorzystują do tego mącznika młynarka. Takie pożywienie ma pozwolić psom rozprawić się z alergiami, ale też niesie wymierne korzyści ekologiczne dla planety. Zobacz więcej na temat: Czwórka Kamil Jasieński zwierzęta owady ekologia zdrowie alergia
Królewskie potrawy prosto z Wawelu Karp w sosie piwno-piernikowym, zupa migdałowa, raki w śmietanie, nalewka z kwiatów dzikiego bzu. Krewcy włoscy architekci wcinający łazanki, królowa Jadwiga z obwarzankiem, Bona Sforza z garnkiem zupy cebulowej i Zygmunt Stary z koszykiem pomarańczy. Pięćdziesiąt przepisów na dania kuchni polskiej oraz związane z nimi historie zawiera "Uczta na Wawelu, książka nie tylko kulinarna". Jej autor, Bartek Kieżun, był gościem "Drogi przez mąkę". Zobacz więcej na temat: Wawel Dwójka Łukasz Modelski kulinaria Kraków
Znak "Produkt polski" staje się coraz bardziej rozpoznawalny. Są wyniki najnowszego badania 76 proc. konsumentów zetknęło się z oznaczaniem "Produkt polski". Znak ten staje się coraz bardziej rozpoznawalny, co potwierdzają wyniki badania "Polska Wieś i Rolnictwo", które zostało przeprowadzone w 2022 r. - poinformował zastępca dyrektora generalnego Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa Marcin Wroński. Zobacz więcej na temat: GOSPODARKA rolnictwo produkcja żywność POLSKA Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi społeczeństwo
Niezrównany pstrąg i zupa rybna, czyli kulinarne przysmaki Szczyrku Szczyrk to góry, a góry to białe szaleństwo. Jednak aby mieć siły, by szaleć na stokach, trzeba jeść. A co dobrego można zjeść w Szczyrku i okolicach? Jakie są miejscowe specjalności i przysmaki? Zobacz więcej na temat: STYL ŻYCIA kuchnia regionalna ryby szczyrk Piotr Firan Trójka
"Zapraszamy na weekend" – tym razem byliśmy w Szczyrku Słynne na cała Polskę trasy i stoki narciarskie, dwa znane sanktuaria i bardzo ciekawa galeria sztuki – to tylko niektóre z miejsc, jakie odwiedzimy w Szczyrku. To właśnie tutaj zawitała dzisiaj audycja "Zapraszamy na weekend" w ramach akcji "Z głową w górach". Zobacz więcej na temat: Trójka szczyrk narty zwiedzanie wypoczynek KULTURA tradycja