Food porn a zdrowe odżywianie. "Z tym trendem należy uważać" - O ile food porn może dotyczyć zdrowego jedzenia, o tyle popularne w sieci mukbangi już nie, i jako dietetyk nie mogę powiedzieć, że ta forma rozrywki ma jakiekolwiek plusy - przyznaje Justyna Walerowska. Zobacz więcej na temat: Czwórka STYL ŻYCIA media społecznościowe zdrowe odżywianie psychologia Weronika Puszkar
Cebulowe burgery Oklahomy. Wspomnienie Wielkiego Kryzysu Amerykańska kuchnia jednoznacznie kojarzy nam się z burgerami. Jednak każdy stan, każde miasto szczyci się swoim smakiem, swoimi dodatkami czy metodą przygotowania. Nie inaczej jest w Oklahomie, gdzie króluje onion burger. Zobacz więcej na temat: Czwórka USA hamburger Mateusz Kulik
Kiszony ogórek albo kimchi pomogą na stres Amerykańscy badacze odkryli, że jedzenie sfermentowanej żywności wpływa pozytywnie na nasz system nerwowy. Okazuje się, że kiszone, niepasteryzowane warzywa i owoce mogą wpływać nie tylko na fizyczny, ale i psychiczny stan organizmu. Zobacz więcej na temat: Czwórka Martyna Ogonek Kamil Jasieński zdrowie stres
Przepis na focaccię. Rady Jurka Sobieniaka Jedni twierdzą, że wymyślili ją Etruskowie, inni, że starożytni Grecy. Ale dziś focaccia to symbol kuchni włoskiej, a zwłaszcza z nadmorskim regionem Ligurii. Zobacz więcej na temat: Czwórka gotowanie kulinaria kuchnia włoska STYL ŻYCIA Mateusz Kulik
Kuba Mielniczak: jedzenie i podróże to najlepsze, co może się człowiekowi trafić Kuba Mielniczak odwiedza bary, bufety, budki z fast foodami. Swoimi spostrzeżeniami dzieli się w Pamiętniku Polskiego Konsumenta. Ma też swoje obserwacje dotyczące nas wszystkich, którzy jadamy w domach i "na mieście". Zobacz więcej na temat: Czwórka Kamil Jasieński konsument STYL ŻYCIA
Słodkie kluchy z Tyrolu. Jak przygotować germknödel? Kluchy na parze z nadzieniem z powideł śliwkowych z rumem, posypane makiem i polane sosem waniliowym lub masłem, to przysmak nie tylko austriackich narciarzy. Trudno jest opisać walory smakowe tego dania, bo ma ono wiele warstw i wiele struktur. Zobacz więcej na temat: Czwórka kulinaria gotowanie kuchnia Austria Mateusz Kulik
Germknödel - słodka klucha z austriackiej bacówki Kluchy na parze z nadzieniem z powideł śliwkowych, posypane makiem i polane sosem waniliowym lub masłem, to przysmak nie tylko austriackich narciarzy. Zobacz więcej na temat: Czwórka kulinaria gotowanie kuchnia Austria
Tosty i inne potrawy śniadaniowe. Od jakich posiłków zaczynamy nasz dzień? Jedną z najpopularniejszych potraw, które spożywamy na śniadanie, są tosty. Ten posiłek złożony z kawałków przypieczonego chleba, między którymi umieszczamy nasze ulubione składniki, obchodzi swoje święto 23 lutego. Z tej okazji sprawdziliśmy, jak przygotować zdrowe tosty, oraz jakie inne potrawy spożywamy na śniadanie – zarówno w Polsce, jak i innych krajach. Zobacz więcej na temat: Trójka Karol Gnat Radosław Nałęcz Michał Kowarski żywność tosty śniadanie
Koniec z psimi alergiami. Naszych pupili uratuje karma z owadów? Polscy naukowcy opracowują karmę z owadów dla psów. Wykorzystują do tego mącznika młynarka. Takie pożywienie ma pozwolić psom rozprawić się z alergiami, ale też niesie wymierne korzyści ekologiczne dla planety. Zobacz więcej na temat: Czwórka Kamil Jasieński zwierzęta owady ekologia zdrowie alergia
Królewskie potrawy prosto z Wawelu Karp w sosie piwno-piernikowym, zupa migdałowa, raki w śmietanie, nalewka z kwiatów dzikiego bzu. Krewcy włoscy architekci wcinający łazanki, królowa Jadwiga z obwarzankiem, Bona Sforza z garnkiem zupy cebulowej i Zygmunt Stary z koszykiem pomarańczy. Pięćdziesiąt przepisów na dania kuchni polskiej oraz związane z nimi historie zawiera "Uczta na Wawelu, książka nie tylko kulinarna". Jej autor, Bartek Kieżun, był gościem "Drogi przez mąkę". Zobacz więcej na temat: Wawel Dwójka Łukasz Modelski kulinaria Kraków
Znak "Produkt polski" staje się coraz bardziej rozpoznawalny. Są wyniki najnowszego badania 76 proc. konsumentów zetknęło się z oznaczaniem "Produkt polski". Znak ten staje się coraz bardziej rozpoznawalny, co potwierdzają wyniki badania "Polska Wieś i Rolnictwo", które zostało przeprowadzone w 2022 r. - poinformował zastępca dyrektora generalnego Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa Marcin Wroński. Zobacz więcej na temat: GOSPODARKA rolnictwo produkcja żywność POLSKA Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi społeczeństwo
Niezrównany pstrąg i zupa rybna, czyli kulinarne przysmaki Szczyrku Szczyrk to góry, a góry to białe szaleństwo. Jednak aby mieć siły, by szaleć na stokach, trzeba jeść. A co dobrego można zjeść w Szczyrku i okolicach? Jakie są miejscowe specjalności i przysmaki? Zobacz więcej na temat: STYL ŻYCIA kuchnia regionalna ryby szczyrk Piotr Firan Trójka
"Zapraszamy na weekend" – tym razem byliśmy w Szczyrku Słynne na cała Polskę trasy i stoki narciarskie, dwa znane sanktuaria i bardzo ciekawa galeria sztuki – to tylko niektóre z miejsc, jakie odwiedzimy w Szczyrku. To właśnie tutaj zawitała dzisiaj audycja "Zapraszamy na weekend" w ramach akcji "Z głową w górach". Zobacz więcej na temat: Trójka szczyrk narty zwiedzanie wypoczynek KULTURA tradycja
Światowa kariera pszennego placka z pomidorami i serem, czyli jak to z pizzą było… Pizza, jedno z narodowych dań Włochów, to nic innego jak kawałek ciasta z sosem pomidorowym i serem, wypiekany w piecu. Ta definicja to oczywiście spore uproszczenie, bo jej smak, kształt czy nawet rodzaj użytych składników różni się w zależności od regionu świata. Np. Amerykanie przerobili ją, podobnie jak inne europejskie smakołyki, na swoją modłę. Zobacz więcej na temat: STYL ŻYCIA pizza Włochy Stany Zjednoczone tradycja Jan Pachlowski Kuba Witkowski Radosław Nałęcz Karol Gnat Trójka fast food hamburger hot dog podpłomyk
Roślinna uczta - idealna dieta na czasy inflacji Frytki z bakłażana, zupa szparagowo-ciecierzycowa, a na deser tort bazyliowo-szpinakowy z truskawkami. Przyrządzenie takich dań we własnej kuchni proponuje Magdalena Gembacka. Rozprawia się też z mitem, że wege-kuchnia jest droga. Zobacz więcej na temat: Czwórka kulinaria rośliny Kamil Jasieński
Wizyta w siedmiu regionach winnych Podróż tropem nieoczywistych szczepów i niecodziennych win. Spotkania z ludźmi związanymi z winem od pokoleń. Wizyta w siedmiu regionach winnych. Gościem "Drogi przez mogę" będzie Paweł Gąsiorek – autor książki "Kierunek wino". Zobacz więcej na temat: alkohol
To prosta droga do zatłuszczenia swojej wątroby Naukowcy z University of Southern California alarmują, że spożywanie konkretnej dawki "śmieciowego" jedzenia każdego dnia może powodować niebezpieczne gromadzenie się tłuszczu w wątrobie. Zobacz więcej na temat: dieta
Utopence - z czeskiej kuchni na karnawałowy stół Utopence - w języku polskim "topielce" - to serdelkowate parówki zatopione w occie z dodatkiem warzyw i ostrych przypraw. Idealnie sprawdzą się na domówkach, ale niekoniecznie na Instagramie. Zobacz więcej na temat: Czwórka gotowanie kulinaria hobby Czechy Mateusz Kulik