Światowa kariera pszennego placka z pomidorami i serem, czyli jak to z pizzą było… Pizza, jedno z narodowych dań Włochów, to nic innego jak kawałek ciasta z sosem pomidorowym i serem, wypiekany w piecu. Ta definicja to oczywiście spore uproszczenie, bo jej smak, kształt czy nawet rodzaj użytych składników różni się w zależności od regionu świata. Np. Amerykanie przerobili ją, podobnie jak inne europejskie smakołyki, na swoją modłę. Zobacz więcej na temat: STYL ŻYCIA pizza Włochy Stany Zjednoczone tradycja Jan Pachlowski Kuba Witkowski Radosław Nałęcz Karol Gnat Trójka fast food hamburger hot dog podpłomyk
Roślinna uczta - idealna dieta na czasy inflacji Frytki z bakłażana, zupa szparagowo-ciecierzycowa, a na deser tort bazyliowo-szpinakowy z truskawkami. Przyrządzenie takich dań we własnej kuchni proponuje Magdalena Gembacka. Rozprawia się też z mitem, że wege-kuchnia jest droga. Zobacz więcej na temat: Czwórka kulinaria rośliny Kamil Jasieński
Wizyta w siedmiu regionach winnych Podróż tropem nieoczywistych szczepów i niecodziennych win. Spotkania z ludźmi związanymi z winem od pokoleń. Wizyta w siedmiu regionach winnych. Gościem "Drogi przez mogę" będzie Paweł Gąsiorek – autor książki "Kierunek wino". Zobacz więcej na temat: alkohol
To prosta droga do zatłuszczenia swojej wątroby Naukowcy z University of Southern California alarmują, że spożywanie konkretnej dawki "śmieciowego" jedzenia każdego dnia może powodować niebezpieczne gromadzenie się tłuszczu w wątrobie. Zobacz więcej na temat: dieta
Utopence - z czeskiej kuchni na karnawałowy stół Utopence - w języku polskim "topielce" - to serdelkowate parówki zatopione w occie z dodatkiem warzyw i ostrych przypraw. Idealnie sprawdzą się na domówkach, ale niekoniecznie na Instagramie. Zobacz więcej na temat: Czwórka gotowanie kulinaria hobby Czechy Mateusz Kulik
Mangiare all'italiana Wenecja, Bolonia, Rzym, Mediolan i Florencja. Topowe restauracje i bary, lokalne targi, kolory, aromaty i smaki. Podróż po swoich ulubionych miejscach na kulinarnej mapie Włoch proponują Flavia Borawska-Bromska i Małgorzata Minta. Autorki książki "Ciao! włoskie opowieści, miejsca i smaki" były gośćmi tego wydania "Drogi przez mąkę". Zobacz więcej na temat: Łukasz Modelski Dwójka kuchnia włoska
Kawa w samochodzie Czy kawa na pusty żołądek to dobry pomysł? Dlaczego nie samą kawą żyje człowiek? W jaki sposób zadbać o zdrowie nie rezygnując z czarnego szczęścia? Zobacz więcej na temat: kierowcy podróże bezpieczeństwo POLSKA drogi
Utopence - z czeskiej kuchni na karnawałowy stół Utopence - czyli w języku polskim "topielce" - to serdelkowate parówki zatopione w occie z dodatkiem warzyw i ostrych przypraw. Idealnie sprawdzą się na domówkach. Zobacz więcej na temat: Czwórka gotowanie kulinaria hobby
Ekspert: udało nam się uniknąć kryzysu żywnościowego O tym, jak silny i odporny na kryzys okazał się polski sektor rolno-spożywczy - mówił w Programie 1 Polskiego Radia Damian Ragan, wiceprezes banku Credit Agricole. Zobacz więcej na temat: GOSPODARKA rolnictwo rynek
Śniadanie - siła na cały dzień. Nie zastępuj go przekąskami Wiele osób powtarza, że śniadanie to najważniejszy posiłek dnia. Odpowiednio skomponowany może pozytywnie wpłynąć na cały dzień, a zwłaszcza na pracę organizmu i nasze zdrowie. Zobacz więcej na temat: Czwórka Jędrzej Rosiewicz Oliwia Krettek śniadanie
Smaki włoskich miast. Tam tradycja spotyka się z nowoczesnością Jeśli ktoś chciałby opisać Włochy, to pewnie musiałby stworzyć wielotomową publikację. Flavia Borawska-Bromska i Małgorzata Minta wybrały pięć włoskich miast: Wenecję, Bolonię, Rzym, Mediolan i Florencję. W książce "Ciao! Włoskie opowieści, miejsca i smaki" zdradziły ich kulinarne, i nie tylko, tajemnice. Zobacz więcej na temat: Czwórka Włochy Podróże z Czwórką turystyka Kamil Jasieński Rzym Wenecja kuchnia włoska
Okonomiyaki - japoński przysmak w twoim domu - Kuchnia japońska ma wiele fajnych smaków, które warto przybliżyć - mówi w Czwórce Daniel Brzeziński, autor kanału kulinarnego. - Okonomiyaki to proste do wykonania danie, które można przygotować na śniadanie, obiad i kolację. Zawsze będzie pyszne. Zobacz więcej na temat: Czwórka kulinaria Japonia przepisy kulinarne kuchnia japońska Mateusz Kulik
Jakie przekąski na imprezę sylwestrową? Eksperci podpowiadają O północy przywitamy Nowy Rok. Playlista przygotowana, napoje się mrożą, ale… brakuje poczęstunku dla gości. Spokojnie, mamy jeszcze trochę czasu. Eksperci Jedynki podzielili się z naszymi słuchaczami pomysłami i inspiracjami na szybkie przekąski sylwestrowo-noworoczne. Zobacz więcej na temat: Patryk Michalski Daniel Wydrych Klaudia Porębska sylwester
Nie wyrzucaj, podziel się. Jak nie zmarnować jedzenia w święta? "Zjedz, bo się zmarnuje". Te słowa słyszała co roku przy świątecznym stole większość z nas. Zwykle miały związek z talerzami przygotowanego dla gości jedzenia, któremu groziło, że nie zostanie zjedzone. Dane Organizacji Narodów Zjednoczonych jednoznacznie wskazują, że problem nadal istnieje… Zobacz więcej na temat: POLSKA społeczeństwo Boże Narodzenie magazyn 2022/2023 żywność
Od Daudeta po Buddenbrooków przy świątecznym stole Okropna kucja babki Melchiora Wańkowicza, zwycięski smażony karp Oty Pavla, nadziewany truflami indyk Alphonse'a Daudeta, indyk z kasztanami Buddenbrooków oraz szczupak, ostrygi i poncz Karola Dickensa. Zobacz więcej na temat: Boże Narodzenie Dwójka Łukasz Modelski
Klienci nawet z Pragi. Doradca premiera Czech radzi, by na zakupy świąteczne pojechać do Polski Czeskie rodziny na święta Bożego Narodzenia chcą wydać więcej niż przed rokiem, ale mniej Czechów decyduje się na pożyczki i kredyty. Wysoka inflacja zmusza do oszczędności i poszukiwania tańszych produktów. Doradca premiera: radzę wyjechać na zakupy do Polski. Zobacz więcej na temat: święta Boże Narodzenie Wigilia Czechy ceny żywności żywność
Zrównoważone święta - jak przeżyć je w duchu "zero waste"? Czy święta da się obchodzić bez nadmiaru? Czy można zrezygnować z prezentów, 12 potraw, a nawet z choinki? Podpowiadamy, jak z szacunkiem i troską spędzić Boże Narodzenie. Zobacz więcej na temat: Czwórka ekologia święta Kasia Dydo Katarzyna Dydo zero waste
Barszcz czerwony: bardzo zdrowa potrawa wigilijna Barszcz to tradycyjna potrawa wigilijna, choć spór z frakcją zwolenników grzybowej trwa od wieków, ale też niezwykle zdrowa zupa polecana przez lekarzy do picia przez cały rok. Jak zrobić dobry barszcz, jakie są jego zalety sprawdzała Trójkowa reporterka. Zobacz więcej na temat: STYL ŻYCIA zdrowie Wigilia tradycja Piotr Łodej Trójka