Wielkanoc bez resztek. Jak nie marnować żywności? Obfitość żywności na świątecznym stole to część tradycji, której ciemną stroną bywa marnowanie jedzenia. Mimo że świadomość idei zero waste jest coraz bardziej powszechna, wciąż nie potrafimy oprzeć się świątecznej gorączce. Zobacz więcej na temat: Czwórka t STYL ŻYCIA t ekologia t Kasia Dydo t Adrianna Janiszewska t
Wege-Wielkanoc. Jak smakuje baba kokosowa? Każde święta mają własną tradycję kulinarną. ale w ostatnich czasach jest ona modyfikowana na przykład na potrzeby osób, które nie jedzą mięsa. Jak smakuje Wielkanoc w wersji wegańskiej. Zobacz więcej na temat: Czwórka t kulinaria t Wielkanoc t
W sklepach było drożej średnio o ponad 15 proc. Eksperci przedstawiają przyczyny W marcu w sklepach było drożej średnio o 15 proc. w ujęciu rocznym - wynika z najnowszego "Indeksu cen w sklepach detalicznych". Wzrost odnotowały wszystkie z 12 analizowanych kategorii produktów. Zobacz więcej na temat: GOSPODARKA t owoce t warzywa t ceny żywności t ekonomia t inflacja t rolnictwo t benzyna t ropa naftowa t POLSKA t
12 kwietnia to Dzień Czekolady. Słodko-gorzka historia 12 kwietnia to Dzień Czekolady. Lubimy ją jeść i pić, poprawia nam nastrój, a do tego, ze względu na dużą zawartość magnezu, dodaje nam zdrowia. Jaka jest historia czekolady i po czym możemy poznać, że wszyscy ci, dzięki którym możemy ją smakować, zostali uczciwie wynagrodzeni? Zobacz więcej na temat: Trójka t Piotr Firan t czekolada t słodycze t desery t deser czekoladowy t Ameryka Południowa t handel t Majowie t Aztekowie t Krzysztof Kolumb t
Superfood - dieta XXI wieku, czyli jedzenie do zadań specjalnych Dziś zarówno to, co jemy, jak i to, jak to jemy, ma nam przynosić maksymalne korzyści. Superfood - z czym to się je? Zobacz więcej na temat: Czwórka t zdrowie t Marta Zinkiewicz t gotowanie t dieta t
Żiżig galnasz - biesiada wprost z czeczeńskiej kuchni Żiżig galnasz to narodowe danie czeczeńskie. Do jego przygotowania potrzebujemy tłustej baraniny lub wołowiny oraz własnej roboty klusek. Zrobimy je w domu? Zobacz więcej na temat: Czwórka t kuchnia t Czeczenia t smak t gotowanie t Mateusz Kulik t
"Produkty z tym oznaczeniem muszą być wyprodukowane w Polsce". Minister rolnictwa o polskiej marce Okres przedświąteczny to czas wzmożonych zakupów i doskonała okazja do świadomego wyboru produktów. Marka Produkt Polski jest gwarancją znakomitej jakości polskiej żywności - powiedział na konferencji prasowej wicepremier, minister rolnictwa Henryk Kowalczyk. Zobacz więcej na temat: żywność t GOSPODARKA t Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi t eksport t Henryk Kowalczyk t
Mikroplastik w ludzkiej krwi? To niestety fakt Wyniki badań dotyczących obecności mikroplastiku we krwi, opublikowane na łamach Envoirment International, nie pozostawiają złudzeń. Mikroplastik także może się dostawać do naszego krwioobiegu. Zobacz więcej na temat: Czwórka t ekologia t Maciej Wójcik t Weronika Puszkar t zdrowie t zanieczyszczenie t
Mięso z probówki dla czworonogów? Prace trwają Brytyjska inicjatywa Good Dog Food to przedsięwzięcie którego celem jest wprowadzenie na rynek nowej karmy dla zwierząt domowych. Jej składnikiem ma być mięso wyhodowane w laboratorium. Zobacz więcej na temat: Czwórka t ekologia t dieta t Maciej Wójcik t Weronika Puszkar t koty t pies t
Dżem z cebuli - jak go zrobić w domu? Dżem z cebuli stał się ostatnio hitem mediów społecznościowych. Podpowiadamy, jak przyrządzić ten przysmak w domu. Zobacz więcej na temat: Czwórka t przepisy kulinarne t przepisy t Marta Zinkiewicz t Szymon Jaworski t Mateusz Kulik t
Pielmieni – sposób na bezczynność i zarabianie Uchodźczynie z Ukrainy mieszkają w Polsce już prawie miesiąc. Nie chcąc tylko korzystać i nadużywać gościnności, ale pragnąc dołożyć się do wspólnej kasy, postanowiły zarobić na swoje utrzymanie. Częstym pomysłem jest lepienie pielmeni lub wareników i ich sprzedaż. Tym bardziej, że pierożki te cieszą się dużym powodzeniem. Zobacz więcej na temat: społeczeństwo t pierogi t zarobki t pieniądze t Ukraina t pomoc t Trójka Ukraina t Trójka t Anna Rębas t Tomasz Miara t
Fleksitarianizm - najlepsza dieta na świecie To, że mięso zniknie z naszego talerza i wszyscy będziemy wegetarianami jest mało prawdopodobne. Ale ograniczenie jego spożycia to już całkiem realna wizja. Na czym polega elastyczny wegetarianizm? Zobacz więcej na temat: Czwórka t dieta t ekologia t kuchnia wegetariańska t zdrowie t Marta Hoppe t Nieprzeciętni 2022 t
Kolendra w cuglach. Karol Okrasa gościem Trójki Karol Okrasa to jeden z najpopularniejszych kucharzy w Polsce. W licznych telewizyjnych programach i książkach kulinarnych swojego autorstwa zadaje kłam przysłowiu, że nie należy ufać chudemu kucharzowi. Nazywany smakoszem życia Karol Okrasa w audycji "Ona, on i pewien bardzo wyjątkowy gość" opowiedział m.in. o tym, jakie etapy w swoim życiu przechodzi każdy kucharz, o próbach odtwarzania smaków z dzieciństwa oraz o tym, dlaczego kolendra jest królową przypraw. Zobacz więcej na temat: muzyka hp t Łukasz Sobolewski t Trójka t Katarzyna Ciepielewska t kuchnia t gotowanie t kulinaria t Warszawa t
Marnowanie żywności - jak je powstrzymać? Co roku na świecie marnuje się 1,3 mld ton żywności nadającej się do spożycia. Powody są różne: nieodpowiedni wygląd, złe przechowywanie czy krótki termin przydatności do spożycia. Są sposoby, by temu zapobiec. Zobacz więcej na temat: Czwórka t ekologia t kuchnia t żywność t Marta Zinkiewicz t STYL ŻYCIA t
"Od kuchni. Żydowska kultura kulinarna". Smakołyki w Muzeum Polin Co łączy placki ziemniaczane z latkesami, a gołąbki z holiszkami? Jaki związek ma czulent z adafiną? Skąd wzięły są białysy? Dlaczego nowojorczycy uważają ogórki kiszone i barszcz za dania żydowskie? Na te pytania odpowiada wystawa "Od kuchni. Żydowska kultura kulinarna", która została otwarta w Muzeum Polin. Zobacz więcej na temat: Żydzi t Muzeum Historii Żydów Polskich t Dwójka t Łukasz Modelski t
Polsko-ukraińskie dziedzictwo kulinarne Muzeum Pałacu Króla Jana III w Wilanowie od lat publikuje w serii "Monumenta Poloniae Culinaria" najstarsze polskie przepisy kulinarne. Właśnie ukazał się najnowszy, ósmy już tom pt. "Zbiór dla kuchmistrza", który wypełniły pochodzące z XVI i XVII wieku przepisy, odnalezione w Bibliotece Narodowej Ukrainy w Kijowie. Zobacz więcej na temat: Trójka t KULTURA t Katarzyna Cygler t Ukraina t muzeum t kuchnia polska t historia Polski t książki t KSIĄŻKA t
Pysznie i zdrowo w Polsce Ludowej Jakie było menu restauracji w Polsce Ludowej? Kogo było stać na jedzenie w najlepszych z nich? W jaki sposób władza wspierała jedzenie warzyw? Dlaczego Polacy nie chcieli jeść dorszy, kryli i kalmarów? Kiedy po raz pierwszy planowano produkować w Polsce coca-colę? Zobacz więcej na temat: PRL t Łukasz Modelski t Dwójka t
Kanapki dla uchodźców z Ukrainy - kolorowe, chrupiące i zdrowe Coraz więcej z nas angażuje się w pomoc dla uciekających przed wojną Ukraińców. Wiele instytucji udostępnia swoje wnętrza potrzebującym i tym, którzy pomocy udzielają. Pałac w Wilanowie zaoferował przestrzeń, która zamieniła się ostatnio w manufakturę kanapek. Potrzebne są jednak produkty. Zobacz więcej na temat: Czwórka t Ukraina t pomoc t uchodźcy t wojna na Ukrainie t Czwórka Ukraina t Piotr Firan t Marta Hoppe t