Polskie Radio
Section05

Tatry

Beata Sabała-Zielińska: ratownik TOPR nigdy nie powie: "głupi turysta"

- Jeśli spojrzymy na statystyki TOPR, to rocznie w Tatry wychodzi blisko 4 mln ludzi, więc trudno spodziewać się, żeby wszyscy byli doskonale przygotowani. Natomiast ratownicy nigdy nie oceniają tych, których ratują - mówiła w "Poranku Dwójki" Beata Sabała-Zielińska, dziennikarka, autorka książki "TOPR 2. Nie każdy wróci".
Zobacz więcej na temat:  Dwójka Paweł Siwek TOPR ratownik górski KULTURA góry

"Zakaz dotyczy turystów". Słowacy zamknęli wysokogórskie szlaki w Tatrach

Od 1 listopada wysokogórskie szlaki po słowackiej stronie Tatr są zamknięte. - Ograniczenie nie dotyczy wspinaczy, którzy są zrzeszeni w organizacjach alpinistycznych. Tak naprawdę dotyka turystów, co jednak na Słowacji nie jest odbierane aż tak negatywnie - mówi w Programie 1 Polskiego Radia Paweł Skawiński z Tatrzańskiego Parku Narodowego. Dlaczego Słowacy podjęli taką decyzję?
Zobacz więcej na temat:  Patryk Michalski Słowacja Przemysław Bolechowski

Baranina – niedoceniane mięso o prozdrowotnym działaniu

Baranina jest doceniana przez nieliczną grupę Polaków, zwłaszcza przez mieszkańców Podhala, którzy zachwalają ją jako zdrowe i, po odpowiednim przyrządzeniu, smaczne mięso. I mają rację. Baranina posiada nie tylko interesujący smak, ale także sporo walorów zdrowotnych. W dniu 20 października, czyli w Międzynarodowy Dzień Szefa Kuchni o sposoby przyrządzenia tego rodzaju mięsa zapytaliśmy zarówno eksperta, jak i miejscowych.
Zobacz więcej na temat:  Trójka Piotr Firan STYL ŻYCIA baranina Podhale kuchnia polska