Polskie Radio
Section05

jedzenie

Wegetarianizm – z czym to się je?

"Do przejścia na wegetarianizm skłoniły mnie głównie względy etyczne", "Absolutnie nie brakuje mi mięsa", "Mięso wywołuje we mnie wstręt" – mówią zwolennicy diety wegetariańskiej w rozmowie z reporterem Trójki Józefem Niewiarowskim. Przyczyn zrezygnowania z jedzenia mięsa może być wiele, ale czym je zastąpić?
Zobacz więcej na temat:  Trójka STYL ŻYCIA dieta warzywa prawa zwierząt ekologia gotowanie potrawy zwierzęta etyka Witold Lazar

Kimchi. Koreańska kiszonka, którą pokochali Polacy

Wiele osób nie wyobraża sobie jadłospisu pozbawionego kiszonek. Polacy chętnie sięgają po kapustę lub ogórki. Bardziej odważni eksperymentują z orientalnymi smakami. Co łączy polskie kiszonki z azjatyckim kimchi? Czym różnią się sposoby kiszenia? W Trójce opowiadał o tym Grzegorz Łapanowski – szef kuchni, juror kulinarny i propagator kimchi w Polsce.
Zobacz więcej na temat:  Trójka STYL ŻYCIA gastronomia Azja kiszenie kapusty Adriana Marczewska

Co tak naprawdę krzyczy w obrazie Edvarda Muncha?

Skąd tak naprawdę wydobywa się "Krzyk" na słynnym obrazie Edvarda Muncha i co miał wspólnego z naszym kontrowersyjnym rodakiem, Stanisławem Przybyszewskim? Na te pytania odpowiedziała w "Leniwym przedpołudniu" Joanna Łenyk-Barszcz, która wraz ze swoim mężem - Przemysławem Barszczem - napisała książkę ''Wielkie sekrety arcydzieł sztuki''.
Zobacz więcej na temat:  Anna Popek Trójka KULTURA dzieła sztuki Vincent van Gogh Alicja Węgorzewska marketing e-commerce TEATR koncerty pandemia opera