Strząska, prażnica, a może łosoś? Co ląduje na wielkanocnych stołach? Pod hasłem "tradycyjna kuchnia Polski" kryje się kuchnia wielu regionów. Z Darią Ładochą zerkamy na w tradycyjne, świąteczne jadłospisy Małopolski i Kaszub, ale także sprawdzamy czy wielkanocne jaja podawane są w nowoczesnych formach na polskich stołach. Zobacz więcej na temat: Czwórka kuchnia kuchnia polska Wielkanoc
Jadalna folia do pakowania jedzenia Rosyjsko-indyjska grupa naukowców opracowała folię produkowaną z glonów, która szybko rozkłada się w środowisku. Co ciekawe, można ją nawet zjeść. Zobacz więcej na temat:
Obwarzanek z królewskiego stołu, kwadra u chłopa. Co jedli w średniowieczu? - Dziś nie odważyłbym się zjeść dania przygotowywanego według średniowiecznej receptury i średniowiecznych składników - przyznaje profesor Wiktor Szymborski. - Musimy zwrócić uwagę, jak były przechowywane średniowieczne składniki żywieniowe, jak bardzo one były nadpsute - dodaje. Zobacz więcej na temat: Czwórka Jakub Jamrozek średniowiecze STYL ŻYCIA
Przyprawy - to w nich jest wielkanocny smak. Święta w wersji wege - Wiele dań, które wydają nam się bardzo tradycyjne, np. żurek, kiedyś na stole wielkanocnym nie pojawiały się wcale - mówi Marta Dymek, autorka bloga Jadłonomia, i proponuje świąteczną pieczeń zastąpić kalafiorem. Zobacz więcej na temat: Czwórka Wielkanoc dieta Kasia Dydo kuchnia wegetariańska
Kuchnia regionalna. Tropem smaków dookoła Polski Chrzanówka, prażnica, a może fizioły? W programie sprawdzimy, co w czasie świąt wielkanocnych jada się w różnych częściach Polski. Zobacz więcej na temat: Czwórka kulinaria gastronomia Wielkanoc tradycja
Ach te świąteczne baby! W wielkanocnym wydanie audycji sięgnęliśmy do tekstów kultury, które opisywały świąteczne potrawy na polskich stołach na przestrzeni wieków. Zobacz więcej na temat: Wielkanoc Łukasz Modelski Dwójka
Czy niezdrowe przekąski znikną ze sklepów? Od 2 kwietnia producenci chipsów, batonów, ciastek będą musieli zmienić skład swoich produktów albo wycofać je ze sprzedaży. Zobacz więcej na temat: Czwórka przekąski zdrowie
Kuchnia Karaibów. "Tu mieści się cały świat" - Na Jamajce spotkały się kultury całego świata i bezpośrednio wypłynęły na tradycje kulinarne tego rejonu. Tutaj grill oznacza respect - opowiada Tomek Królikowski. Zobacz więcej na temat: Czwórka gotowanie kulinaria STYL ŻYCIA karaiby Mateusz Kulik
Fleksitarianizm - pomiędzy dietą mięsną a wege Dla wielu osób obiad, którego składnikiem nie jest mięso, wydaje się niepełnowartościowy. Jak jednak udowadnia Sylwia Majcher w swojej książce "Mniej Mięsa” roślinne składniki zastępujące mięsne są równie pyszne oraz pożywne i proponuje podjęcie kulinarnego wyzwania: "zrób tyle, ile możesz. Ogranicz, jeśli nie chcesz porzucić. I przekonaj się, że zróżnicowanie diety przyniesie mnóstwo korzyści oraz satysfakcji". Zobacz więcej na temat: Czwórka ochrona przyrody Kasia Dydo Katarzyna Dydo ekologia
ANALIZA Syntetyczne mięso na pomoc planecie. Przymus czy smaczna alternatywa? ''Uważam, że wszystkie bogate kraje powinny przejść na 100-proc. syntetyczną wołowinę. Można się przyzwyczaić do różnicy w smaku, a z czasem będzie smakować jeszcze lepiej.'' W ten sposób Bill Gates przekonuje nas do steków "z plastiku". Czy to koniec ery prawdziwego mięsa? Zobacz więcej na temat: GOSPODARKA finanse biznes
Międzynarodowy Dzień Szpinaku. Jak go jeść, by nam smakował? Szpinak jest ceniony jako bogate źródło witamin, białka, błonnika, karotenoidów i soli mineralnych. Warto więc włączyć go do diety. Tylko jak to zrobić, gdy w tyle głowy mamy obraz zielonej papki ze szkolnej stołówki? Zobacz więcej na temat: Joanna Racewicz szpinak zdrowie
Żołędzie na chleb, pokrzywa na zupę, a krwawnik na napar. Chwast na talerz! W Polsce ponda 1/3 występujących roślin jest jadalna. Ten fakt doceniali nasi przodkowie, którzy dary natury wykorzystywali i w kuchni, i do leczenia. Szczaw, mniszek, babka, pokrzywa, komosa biała - te znajdziemy podczas niemal każdego spaceru - warto je poznać i wykorzystać. Zobacz więcej na temat: Czwórka Patryk Kuniszewicz rośliny zdrowie
Dieta wege dla psów - czy to możliwe? Coraz częściej pojawia się temat wegańskiej diety dla psów. Sprawdzamy czy taka dieta jest bezpieczna dla naszych pupili i jakie mogą być jej konsekwencje. Zobacz więcej na temat: Czwórka zwierzęta edukacja pies Patryk Kuniszewicz
"Patrick Melrose" od strony gastronomicznej W audycji rozmawialiśmy o gastronomii w serii powieści i miniserialu "Patrick Melrose" Edwarda St Aubyna. Zobacz więcej na temat: gastronomia Dwójka kuchnia Łukasz Modelski
Grillowane mielone na patyku. Jak przyrządzić čevapčići? Čevapčići przywołuje wspomnienia z wakacji w gorącej Chorwacji. To także doskonała alternatywa dla naszych kotletów mielonych. Zobacz więcej na temat: Czwórka kuchnia STYL ŻYCIA kulinaria gotowanie Mateusz Kulik
Łosoś - smaczny, zdrowy i ładnie wygląda Kiedyś uchodził za rybę luksusową, dzisiaj sięgamy po niego na co dzień. Łosoś doskonale nadaje się na śniadanie, obiad i kolację. Może być smażony, grillowany, wędzony czy duszony, sposobów jego przyrządzania jest wiele. Sprawdzamy co kryje w sobie łosoś. Zobacz więcej na temat: Czwórka kuchnia Jakub Jamrozek Mateusz Kulik ryba
Jedzenie za kółkiem - można czy nie można? Komu z nas nie zdarzyło się zjeść batona czy wypić "colkę" za kierownicą - niech pierwszy rzuci kamieniem. Czy jednak kanapeczka w trasie jest całkowicie legalna? Dziś sprawdzamy jedzenie za kółkiem - można czy nie można? Zobacz więcej na temat: motoryzacja kierowca kierowcy samochody samochód drogi autostrady autostrada STYL ŻYCIA podróże kuchnia
Wegetarianizm – z czym to się je? "Do przejścia na wegetarianizm skłoniły mnie głównie względy etyczne", "Absolutnie nie brakuje mi mięsa", "Mięso wywołuje we mnie wstręt" – mówią zwolennicy diety wegetariańskiej w rozmowie z reporterem Trójki Józefem Niewiarowskim. Przyczyn zrezygnowania z jedzenia mięsa może być wiele, ale czym je zastąpić? Zobacz więcej na temat: Trójka STYL ŻYCIA dieta warzywa prawa zwierząt ekologia gotowanie potrawy zwierzęta etyka Witold Lazar