Druk 3D na ratunek marnowaniu żywności Studenci z Politechniki w Eindhoven pracują nad możliwością drukowania jedzenia z odpadów i składników odrzuconych np. ze względów estetycznych. Zobacz więcej na temat: DRUK 3D
Sport zaczyna się w kuchni. Dieta jest skutecznym narzędziem - Nie łączmy węglowodanów z tłuszczami, bo obciążamy tym wątrobę, owoce jedzmy w pierwszej części dnia - wyliczał trener Kamil Kalka. - W drodze do sukcesu 33 proc. to dieta, 33 proc. to trening i 33 proc. to psychologia. Zobacz więcej na temat: Czwórka Piotr Firan dieta zdrowie
Chili con carne. Sycący garnek prosto z Meksyku Chili con carne można porównać do polskiego bigosu - to danie robi się w każdym meksykańskim domu i w każdym smakuje trochę inaczej. Zobacz więcej na temat: Czwórka kuchnia Meksyk Hiszpania gotowanie STYL ŻYCIA Mateusz Kulik
W ukraińskiej winnicy Różne potrawy kojarzą się z ukraińską gastronomią. Są to m.in. barszcz, pierogi czy huculski banysz. O ukraińskim winie nie wspomina się jednak zbyt często. Czas to zmienić. Zobacz więcej na temat: Ukraina Dwójka Łukasz Modelski
Chili con carne. Jeden garnek prosto z Meksyku Chili con carne to jedna z najpopularniejszych potraw kuchni meksykańskiej. Kusi aromatem, wybornie smakuje i syci. Jak ją zrobić? Zobacz więcej na temat: Czwórka kuchnia Meksyk Hiszpania
Chimichanga - jak przygotować ją samodzielnie w domu? Chimichanga - ulubione danie jednego z superbohaterów: Deadpoola - powstała podobno przez przypadek i jest uwielbiana przez fanów kuchni meksykańskiej. Sprawdzamy, jak przyrządzić ją we własnej kuchni. Zobacz więcej na temat: Czwórka gotowanie kulinaria kuchnia Małgorzata Jakubowska Mateusz Kulik kuchnia meksykańska przepisy kulinarne
Maj Syty Fest. Skierniewicka wiosna brzmi elektronicznie - Maj Syty Fest nazywamy sobie festiwalem jakościowego życia - mówi Przemek Rybicki, przedstawiciel skierniewickiego ratusza, pomysłodawca festiwalu. - Do każdego z elementów naszego wydarzenia staramy się podchodzić w szczególny sposób i przede wszystkim dbać o to, by było to jakościowe doświadczenie - zaprasza. Zobacz więcej na temat: Czwórka Małgorzata Jakubowska Skierniewice MUZYKA
Co i jak jeść, by mieć czyste sumienie i dbać o planetę? Produkcja żywności wpływa na zmiany klimatyczne. Codziennymi wyborami możemy spróbować walczyć z ociepleniem klimatu. Eksperci podpowiadają, by stawiać na lokalne produkty. Zobacz więcej na temat: Czwórka Marta Zinkiewicz Mateusz Kulik ekologia ślad węglowy dieta STYL ŻYCIA
Rolnicy niechętnie sprzedają ziarno. Liczą na wyższe ceny Podaż ziarna jest w dalszym ciągu mała, rolnicy nie chcą wyzbywać się zapasów licząc na większe zarobki. W ubiegłym tygodniu za tonę pszenicy w kraju oferowano 1700-1750 zł/t. Natomiast notowania tego ziarna na giełdzie w Chicago i na MATiFie osiągają rekordy - informuje Izba Zbożowo-Paszowa. Zobacz więcej na temat: żywność zbiory GOSPODARKA rolnictwo wojna na Ukrainie
Drukarka 3D. W kuchni też się przyda Wydrukować w technice 3D można obecnie niemal wszystko. Do tego grona niedawno dołączyło również jedzenie. Czy to przyszłość żywienia, a może tymczasowa fanaberia? Zobacz więcej na temat: Czwórka drukarki kuchnia DRUK 3D Marta Zinkiewicz
Smakowity Paryż lat 20. XX wieku Zakochany we francuskiej kuchni, człowiek o gargantuicznym apetycie. W latach 1926–1927 pod pretekstem studiów na Sorbonie A.J. Liebling smakował Paryż w jego popularnej odsłonie. Swoje doświadczenia i spostrzeżenia opisał w wydanej właśnie po polsku książce "Między posiłkami. Apetyt na Paryż". Jej tłumaczka i współwydawca Anna Arno była gościem "Drogi przez mąkę". Zobacz więcej na temat: Paryż Dwójka Łukasz Modelski
Duński hot dog, czyli røde pølser o korzennym aromacie Røde pølser to narodowe duńskie danie. To hot dog, ale zamiast parówki jest w nim kiełbasa, która musi wystawać z bułki, w dodatku ma bardzo ciekawy aromat korzennych przypraw. Zobacz więcej na temat: Czwórka kuchnia Dania Mateusz Kulik
Jedzenie w sieci i kulinarna dyplomacja Michała Korkosza Michał Korkosz od lat prowadzi Rozkosznego bloga kulinarnego. Ostatnio możemy go coraz częściej oglądać na YouTube'ie, gdzie dzieli się przepisami i wrażeniami z podróży. Warto wiedzieć, że jest internacjologiem i kulinarna dyplomacja nie jest mu obca. Zobacz więcej na temat: Czwórka Kamil Jasieński kuchnia polska USA
Janusz Wojciechowski: bezpieczeństwo żywnościowe równie ważne jak obronne Bezpieczeństwo żywnościowe trzeba postawić na równi z bezpieczeństwem obronnym i energetycznym - zaznaczył komisarz UE ds. rolnictwa Janusz Wojciechowski. Zapewnił, że wojna na Ukrainie nie zagraża bezpieczeństwu żywnościowemu w UE. Zobacz więcej na temat: żywność GOSPODARKA rolnictwo Afryka Janusz Wojciechowski wojna na Ukrainie wojna 2022
Superfoods. Jak wybrać spośród polskich produktów? - Jako społeczeństwo spożywamy bardzo niewiele warzyw i owoców, dlatego warto ubogacać swoją dietę o polskie superfoods: warzywa, owoce i zioła, kasze, ale także... śledzie - tłumaczyła Magdalena Kartasińska, dietetyk kliniczny. Zobacz więcej na temat: Czwórka zdrowie dieta Kamil Jasieński
W krainie miodów pitnych Naturalne miody pitne. Z czego powstają? W jaki sposób się je produkuje? Jak smakują? Czy mają coś wspólnego z miodami pitnymi, które znamy z przeszłości? O tym opowiadał gość "Drogi przez mąkę" Bartek Zięciowski - jedyny w Polsce miodosytnik naturalny. Zobacz więcej na temat: miód Dwójka Łukasz Modelski
Matura 2022. Dieta dla mózgu - co jeść, by uczyć się efektywnie? - Dieta "mind" to rodzaj żywienia, który sprzyja jak najbardziej wydajnej pracy naszego mózgu i działa prewencyjnie w stosunku m.in. do choroby Alzheimera i Parkinsona - mówi dr Krystyna Pogoń, dietetyk i technolog żywności. Zobacz więcej na temat: Czwórka edukacja matura matura 2022 Matura w Czwórce Matura z Czwórką
Kuchnia zero waste kuchnią przyszłości? Jak nie wyrzucać jedzenia, w jaki sposób wykorzystać suche pieczywo czy resztkę jogurtu - takie pytania zadajemy sobie coraz częściej. Na mądrym wykorzystaniu resztek żywności zyskają nie tylko nasze portfele, ale i planeta. Zobacz więcej na temat: Czwórka gastronomia ekonomia Marta Zinkiewicz