Jedzenie przyszłości. "Klient dostaje rzetelną informację o tym, co kupuje" - Certyfikaty pozwalają nam śledzić źródła pochodzenia produktów. Jeśli ktokolwiek chce zadeklarować, że jego produkt jest ekologiczny, musi spełnić szereg konkretnych warunków - podkreślał Andrzej Gantner z Polskiej Federacji Producentów Żywności Związku Pracodawców. Zobacz więcej na temat: Czwórka etykieta zakupy Marta Zinkiewicz
Jak samodzielnie upiec pyszne bajgle? W Polsce bajgle kojarzą się przede wszystkim z Krakowem, ale ten wypiek popularny jest na całym świecie, można je kupić na ulicach Londynu i Nowego Jorku. Jak upiec bajgle w domu? Zobacz więcej na temat: Czwórka kuchnia Kraków Mateusz Kulik gotowanie kulinaria
Wino gruzińskie. Skąd się bierze jego popularność? Polska jest trzecim co do wielkości na świecie importerem win gruzińskich, a wkrótce najpewniej stanie się największym. Co nas do nich przekonuje? Odpowiedzi na to pytanie szukaliśmy w audycji. Zobacz więcej na temat: Łukasz Modelski Dwójka Gruzja
Problem wywozu zboża z Ukrainy. Prezes PKP: pracujemy nad zwiększeniem przepustowości - To wyzwanie pokazuje, że trzeba myśleć o nowych rozwiązaniach. Nie da się tego zrobić nagle i już. Pracujemy nad zwiększeniem przepustowości, żeby pomóc światu uniknąć klęski głodu - powiedział w Polskim Radiu 24 Krzysztof Mamiński, prezes PKP. Zobacz więcej na temat: żywność kolej PKP wojna na Ukrainie POLSKA społeczeństwo Polskie Radio 24
Zagrożenie głodem na świecie. Jan Krzysztof Ardanowski: mamy możliwość zwiększenia produkcji żywności - Kraje, które mają możliwości i zdolności do rozwoju rolnictwa, powinny robić to w interesie własnym, ale i w ramach odpowiedzialności za ludzkość - powiedział w Polskim Radiu 24 Jan Krzysztof Ardanowski, przewodniczący Rady ds. Rolnictwa i Obszarów Wiejskich przy Prezydencie RP. Na Forum Wizja Rozwoju rozmowę przeprowadził Adrian Klarenbach. Zobacz więcej na temat: żywność rolnictwo wojna na Ukrainie bezpieczeństwo Jan Krzysztof Ardanowski ŚWIAT Europa Polskie Radio 24
Jedzenie przyszłości - jakie jest w filmach i literaturze SF? Wyciskane z tubek pasty czy kapsułki przypominające tabletki? A może zupełnie nowe produkty, których jeszcze nie zdążyliśmy poznać? Jedzenie to jeden z ważniejszych elementów naszego życia. Jak będzie ono wyglądało w przyszłości? Po ten temat sięgali twórcy filmowi i SF, którzy w swoich obrazach przedstawiali niezwykłe wizje jedzenia przyszłości. Niektóre z nich doczekały się urzeczywistnienia. Zobacz więcej na temat: Czwórka FILM kosmos żywność Marta Zinkiewicz science-fiction
O kulinarnych wątkach esejów Beli Hamvasa Wino, tytoń, kawa, warzywa, kwiaty, przyprawy, zapachy i smaki. O kulinarnych wątkach esejów Beli Hamvasa zebranych w wydanym właśnie zbiorze "Księga gaju laurowego" rozmawialiśmy w "Drodze przez mąkę" z dr Karoliną Rychter – filozofką i dziennikarką. Zobacz więcej na temat: literatura Dwójka Łukasz Modelski
Waldemar Buda: to Rosja jest winna obecnego zagrożenia dla bezpieczeństwa żywnościowego na świecie Szef Ministerstwa Rozwoju i Technologii Waldemar Buda w trakcie konferencji WTO mówił o braku bezpieczeństwa żywnościowego z powodu ataku militarnego Rosji na Ukrainę. Według komunikatu resortu konferencja była poświęcona bezpieczeństwu żywnościowemu i wzmocnieniu roli Światowej Organizacji Handlu jako gwaranta międzynarodowego systemu handlu. Zobacz więcej na temat: GOSPODARKA wojna na Ukrainie Waldemar Buda kryzys Genewa
Food truck z pielmieni. Ukrainki biorą (kulinarne) sprawy w swoje ręce [POSŁUCHAJ] Food truck z pielmieni, pierogami, żurkiem, bigosem i barszczem ukraińskim w Warszawie zaskoczył wszystkich i wszyscy pomagali uchodźczyniom, jak tylko można. Zobacz więcej na temat: Trójka Adam Bogoryja-Zakrzewski reportaż uchodźcy Ukraina wojna na Ukrainie pomoc
Przez Polskę przewożonych jest coraz więcej ukraińskich artykułów rolnych. PIE podał najnowsze szacunki Przez Polskę wiedzie jedna z głównych tras transportu ukraińskich artykułów rolnych - zwrócił uwagę Polski Instytut Ekonomicznych. Przez przejścia graniczne z Polską przewieziono od marca do maja br. 30 proc. zbóż, nasion oleistych i olejów sprzedanych przez Ukrainę za granicą - dodano. Zobacz więcej na temat: GOSPODARKA infrastruktura rolnictwo produkcja eksport import wojna na Ukrainie
Syci, chłodzi i smakuje latem. Przepis na gazpacho Zupy serwowane na zimno to najlepsze danie na upalne dni. Na Bałkanach jada się tarator, w Polsce - chłodnik, a Hiszpanie rozkoszują się pomidorowym gazpacho. Zobacz więcej na temat: Czwórka Hiszpania kulinaria STYL ŻYCIA Mateusz Kulik zupy
Ponad 40 proc. Polaków będzie kupować tańsze artykuły spożywcze. PIE przedstawiło najnowsze dane Wojna na Ukrainie, rosnąca inflacja i niepewność co do przyszłych zdarzeń gospodarczych wpływają na zmianę struktury wydatków Polaków na żywność - ponad 40 proc. konsumentów deklaruje, że będzie kupować tańsze artykuły spożywcze - przekazał Polski Instytut Ekonomiczny. Zobacz więcej na temat: GOSPODARKA sklep wojna na Ukrainie ceny żywności społeczeństwo POLSKA
Stek z kalafiora - jak przyrządzić go w domu? Kalafior w nowej postaci to gratka dla wielbicieli warzyw. Stek z kalafiora to proste w wykonaniu danie, które podbija gusta nie tylko wegetarian. Jest doskonałą alternatywą dla steków mięsnych. Podpowiadamy, jak przyrządzić go w domu. Zobacz więcej na temat: Czwórka Szymon Jaworski Małgorzata Jakubowska przepisy kulinarne obiad kalafior Mateusz Kulik
Gazpacho - na iberyjskie upały i nie tylko Zupy serwowane na zimno to najlepsze danie na upalne dni. Na Bałkanach jada się tarator, w Polsce - chłodnik. Hiszpanie zaś rozkoszują się pomidorowym gazpacho. Sprawdzimy, czy ta zupa pasuje też do polskiego lata. Zobacz więcej na temat: Czwórka Hiszpania
19 rzodkiewek. Po co nam jedzenie w kosmosie? Roślinne jedzenie to przyszłość i to nie tylko na Ziemi - w kosmosie będą uprawiane warzywa i owoce. Zobacz więcej na temat: Czwórka kosmos
Polacy częściej kupują w dyskontach. Są jednak mniej lojalni wobec konkretnej marki W tym roku Polacy częściej niż rok wcześniej robią zakupy w dyskontach, jednocześnie są wobec nich coraz mniej lojalni - wynika z raportu przekazanego PAP. Według autorów raportu, poszukiwanie przez klientów promocji, jest głównym powodem spadku lojalności wobec dyskontów. Zobacz więcej na temat: GOSPODARKA sklep sklepy dyskont biedronka lidl żywność społeczeństwo POLSKA
Zioła na talerzu - to medycyna i smak Na wiosnę warto wprowadzić na talerz świeżość dodając zioła lub zamieniając używane na inne. Szczególnie te, które mają zbawienny wpływ na zdrowie. Zobacz więcej na temat: Czwórka zdrowie
Jedzenie przyszłości to jedzenie lokalne Liczba ludności świata rośnie. Nasza planeta będzie musiała wszystkich wyżywić. Remedium na ten problem może być jedzenie lokalne. Są już pierwsze pomysły i podpowiedzi, jak się w taką produkcję zaangażować. Zobacz więcej na temat: Czwórka Marta Zinkiewicz ekologia społeczeństwo