Barszcz czerwony: bardzo zdrowa potrawa wigilijna Barszcz to tradycyjna potrawa wigilijna, choć spór z frakcją zwolenników grzybowej trwa od wieków, ale też niezwykle zdrowa zupa polecana przez lekarzy do picia przez cały rok. Jak zrobić dobry barszcz, jakie są jego zalety sprawdzała Trójkowa reporterka. Zobacz więcej na temat: STYL ŻYCIA zdrowie Wigilia tradycja Piotr Łodej Trójka
Klienci nawet z Pragi. Doradca premiera Czech radzi, by na zakupy świąteczne pojechać do Polski Czeskie rodziny na święta Bożego Narodzenia chcą wydać więcej niż przed rokiem, ale mniej Czechów decyduje się na pożyczki i kredyty. Wysoka inflacja zmusza do oszczędności i poszukiwania tańszych produktów. Doradca premiera: radzę wyjechać na zakupy do Polski. Zobacz więcej na temat: święta Boże Narodzenie Wigilia ŚWIAT Czechy ceny żywności żywność GOSPODARKA vat
Kosmiczne uprawy. Szklarnia - kolejny krok na drodze do pozaziemskich hodowli Jedzenie w kosmosie, pozaziemskie uprawy - to nie jest scenariusz science fiction - to już jest rzeczywistość. Ostatnio coraz częściej możemy słyszeć o kolejnych odkryciach związanych z uprawą roślin czy warzyw w warunkach kosmicznych. Niedawno udało się stworzyć szklarnię o odpowiednich warunkach, w których można uprawiać rośliny na Marsie. Zobacz więcej na temat: Czwórka kosmos astronautyka Marta Zinkiewicz Jan Olejniczak
Nie marnuj w święta. Podpowiadamy jak to zrobić! Potrzeba i temat niemarnowania jedzenia z roku na rok jest nam coraz bliższy. Wraca też w kontekście świąt, bo często po kolacji wigilijnej mamy nie tylko pełne brzuchy, ale i kosze na śmieci. Są sposoby by to zmienić. Zobacz więcej na temat: Czwórka Kamil Jasieński ekologia święta
Święta Bożego Narodzenia. Jak jeść, żeby się nie przejeść? - Starajmy się nie rozciągać żołądka do niebotycznych rozmiarów, bo to jest pokłosie, które zostaje nam po świętach. Później cały czas jesteśmy głodni, a rozciągnięty brzuszek woła wtedy: "więcej" - podpowiada w Programie 1 Polskiego Radia Alicja Kalińska, dietetyk i doradca żywieniowy. O czym jeszcze powinniśmy pamiętać przy świątecznym stole? Zobacz więcej na temat: społeczeństwo Joanna Racewicz etykieta święta zdrowie zdrowe odżywianie
To nie pizza, to pinsa - jak przyrządzić ją w domu? Pinsa, a właściwie pinsa romana, to rzymska kuzynka pizzy. Pinsa romana nie jest okrągła, ale owalna. Czym jeszcze różni się od włoskiego klasyka? Zobacz więcej na temat: Czwórka Włochy kuchnia włoska przepisy kulinarne Mateusz Kulik
Paul Tremo - kucharz Stanisława Augusta Poniatowskiego Bohaterem audycji "Droga przez mąkę" był kuchmistrz ostatniego króla Polski - urodzony w Berlinie, ale posiadający francuskie korzenie Paul Tremo. Zobacz więcej na temat: Stanisław August Poniatowski Dwójka kuchnia Łukasz Modelski
Wigilia dla samotnych. Niezwykła inicjatywa Fundacji Wolne Miejsce Wielkimi krokami zbliżają się święta Bożego Narodzenia, ale nie każdy spędzi je w rodzinnym gronie. Pomoc osobom samotnym od wielu lat zapewnia Fundacja Wolne Miejsce, która organizuje Wigilię dla samotnych. Zobacz więcej na temat: Boże Narodzenie pomoc społeczna wolontariat kolacja społeczeństwo Wojciech Urban
260 ton żywności dla potrzebujących. Banki żywności podsumowują przedświąteczną zbiórkę W ramach przedświątecznej stacjonarnej zbiórki organizowanej przez banki żywności zebrano ponad 260 ton jedzenia, które trafi do potrzebujących - poinformowała Federacja Polskich Banków Żywności. Szefowa Federacji Beata Ciepła podkreśla jednak, że to kropla w morzu potrzeb. Zobacz więcej na temat: GOSPODARKA żywność pomoc POLSKA społeczeństwo
Czekoladowe smoothie bowl - pyszny pomysł na śniadanie Płatki owsiane nie muszą być nudne. Wystarczy do nich dodać trochę smakołyków i otrzymujemy wyśmienity przysmak śniadaniowy. Czekoladowe smoothie bowl to nietypowy smakołyk - prosty w wykonaniu i pyszny. Zobacz więcej na temat: Czwórka śniadanie przepisy kulinarne przepisy Małgorzata Jakubowska Mateusz Kulik
"Panierki" - w świecie nieistniejącej już gastronomii Niezwykle szczere wspomnienia młodego, niedojrzałego mężczyzny, który wchodzi w dorosłe życie i obserwuje zdegenerowany, pełen przemocy świat. Akcja powieści "Panierki" rozgrywa się w czasie transformacji ustrojowej w ekskluzywnej restauracji nieistniejącego dziś hotelu. Jej autor – Rafał Targosz, znany szef kuchni – był gościem audycji z cyklu "Droga przez mąkę". Zobacz więcej na temat: PRL literatura Łukasz Modelski
Jak nie marnować żywności? Dietetyk wyjaśnia, co i jak układać w lodówce Może wydawać się, że odpowiednie przechowywanie żywności to nic trudnego. Nic bardziej mylnego. Wielu osobom zdarza się popełniać pewne błędy. - Przez to, że źle przechowujemy żywność, po prostu ją marnujemy - mówi w Programie 1 Polskiego Radia dr Hanna Stolińska, dietetyk kliniczny. Co powinniśmy robić, a czego nie? Zobacz więcej na temat: Agnieszka Kunikowska lodówka
"Ateny do zjedzenia" - pita, filo i dojrzałe pomarańcze "Ateny do zjedzenia" - kolejna książka Bartka Kieżuna zabiera nas w kulinarną podróż po zakątkach greckiej stolicy. Wcześniej autor odwiedził m.in. Portugalię czy Turcję. W "Atenach do zjedzenia" przekonuje, że greckie dania bez problemu ugotujemy w Polsce. Jest jednak jeden warunek. Zobacz więcej na temat: Czwórka Kamil Jasieński kuchnia grecka Grecja STYL ŻYCIA
Biopolepszacz glebowy – jak można wykorzystać bioodpady? Studenci i naukowcy stworzyli biopolepszacz glebowy. W Polsce marnuje się prawie 5 mln ton żywności rocznie, z czego ponad 50 proc. trafia do śmieci z gospodarstw domowych. I to właśnie bioodpadom przyjrzeli się młodzi naukowcy. Na Uniwersytecie Przyrodniczym we Wrocławiu opracowano biopolepszacz glebowy z odpadów. O szczegółach projektu i jego zastosowaniu na szeroką skalę opowiedziała prof. Agnieszka Medyńska-Juraszek. Zobacz więcej na temat: Trójka Witold Lazar żywność społeczeństwo
W dawnej kuchni pogranicza polsko-litewskiego Tradycje litewskie i ruskie w kuchni wschodniego Mazowsza sięgają czasów, gdy prowadził tamtędy szlak Wielkiego Gościńca Litewskiego. W pewnej mierze przetrwały one do naszych czasów, a na przełomie XVIII i XIX wieku były wciąż bardzo silne. Zobacz więcej na temat: Wielkie Księstwo Litewskie Łukasz Modelski Dwójka kulinaria
Frytki - belgijski przysmak z listy UNESCO Znana na całym świecie przekąska, która uchodzi za przysmak dzieciaków, jest wpisana na listę niematerialnego dziedzictwa kulturalnego UNESCO. Frytki belgijskie mają specjalną recepturę, ale można je też przyrządzić w polskim domu. Zobacz więcej na temat: Czwórka kuchnia STYL ŻYCIA Mateusz Kulik
"Kolacja to centralny punkt dnia". Jak wykorzystać ten czas? - Kolacja to takie miłe i przyjemne domknięcie każdego dnia. Warto wykorzystać ten czas, by wypocząć, a gotowanie może być doskonałym sposobem na relaks - mówiła Małgorzata Minta, autorka książki "Kolacje. 93 przepisy na udany wieczór". Zobacz więcej na temat: Czwórka Marta Zinkiewicz kulinaria gotowanie
Belgijskie frytki - co w nich takiego niezwykłego? Frytki belgijskie są dziś kultowym przysmakiem. Są tacy, którzy nie wyobrażają sobie pobytu w Belgii bez ich skosztowania, co w nich jest takiego niezwykłego, że są tak popularne? Czym różnią się od "zwykłych" frytek? Zobacz więcej na temat: Czwórka kuchnia