Polskie Radio
Section05

jedzenie

Kosmiczne uprawy. Szklarnia - kolejny krok na drodze do pozaziemskich hodowli

Jedzenie w kosmosie, pozaziemskie uprawy - to nie jest scenariusz science fiction - to już jest rzeczywistość. Ostatnio coraz częściej możemy słyszeć o kolejnych odkryciach związanych z uprawą roślin czy warzyw w warunkach kosmicznych. Niedawno udało się stworzyć szklarnię o odpowiednich warunkach, w których można uprawiać rośliny na Marsie.
Zobacz więcej na temat:  Czwórka kosmos astronautyka Marta Zinkiewicz Jan Olejniczak

Święta Bożego Narodzenia. Jak jeść, żeby się nie przejeść?

- Starajmy się nie rozciągać żołądka do niebotycznych rozmiarów, bo to jest pokłosie, które zostaje nam po świętach. Później cały czas jesteśmy głodni, a rozciągnięty brzuszek woła wtedy: "więcej" - podpowiada w Programie 1 Polskiego Radia Alicja Kalińska, dietetyk i doradca żywieniowy. O czym jeszcze powinniśmy pamiętać przy świątecznym stole?
Zobacz więcej na temat:  społeczeństwo Joanna Racewicz etykieta święta zdrowie zdrowe odżywianie

"Panierki" - w świecie nieistniejącej już gastronomii

Niezwykle szczere wspomnienia młodego, niedojrzałego mężczyzny, który wchodzi w dorosłe życie i obserwuje zdegenerowany, pełen przemocy świat. Akcja powieści "Panierki" rozgrywa się w czasie transformacji ustrojowej w ekskluzywnej restauracji nieistniejącego dziś hotelu. Jej autor – Rafał Targosz, znany szef kuchni – był gościem audycji z cyklu "Droga przez mąkę".
Zobacz więcej na temat:  PRL literatura Łukasz Modelski

Biopolepszacz glebowy – jak można wykorzystać bioodpady?

Studenci i naukowcy stworzyli biopolepszacz glebowy. W Polsce marnuje się prawie 5 mln ton żywności rocznie, z czego ponad 50 proc. trafia do śmieci z gospodarstw domowych. I to właśnie bioodpadom przyjrzeli się młodzi naukowcy. Na Uniwersytecie Przyrodniczym we Wrocławiu opracowano biopolepszacz glebowy z odpadów. O szczegółach projektu i jego zastosowaniu na szeroką skalę opowiedziała prof. Agnieszka Medyńska-Juraszek.
Zobacz więcej na temat:  Trójka Witold Lazar żywność społeczeństwo