Fleksitarianizm i sztuczne mięso – zdrowy kompromis na talerzu? Dopuszczający ograniczone spożywanie mięsa fleksitarianizm? A może mięso wyhodowane w laboratorium? Jakie nowe trendy żywieniowe mogą pogodzić mięsożerców ze zwolennikami wegetarianizmu? Zobacz więcej na temat: diety Trójka Karol Gnat Radosław Nałęcz wegetarianizm
"W 2035 r. co czwarta osoba będzie zmagać się z otyłością". Zbliża się Światowy Dzień Otyłości Otyłość staje się największym wzywaniem zdrowotnym, społecznym i ekonomicznym. W 2035 r. co czwarta osoba na świecie będzie zmagać się z otyłością - ostrzega Światowa Federacja Otyłości. 4 marca obchodzony jest Światowy Dzień Otyłości. Z tej okazji Polskiego Towarzystwa Leczenia Otyłości we współpracy z Instytutem Praw Pacjenta i Edukacji Zdrowotnej opublikowało Kartę Praw Chorego na Otyłość. Zobacz więcej na temat: zdrowie otyłość cukier POLSKA społeczeństwo choroba
Polacy jedzą w pracy szybko i niezdrowo. "To nie sprzyja wydajności" W pracy niemal każdego dnia spędzamy przynajmniej kilka godzin. Połowa badanych przyznaje, że łatwiej jest im wtedy zjeść pracy niezdrową przekąskę, niż przygotowywać pełnowartościowy posiłek, a aż 37 proc. badanych przyznało, że kończy dzień z uczuciem głodu. Zobacz więcej na temat: Czwórka zdrowie Kamil Jasieński Martyna Ogonek
Czy "owadzina" może szkodzić człowiekowi? Naukowiec: skutki zdrowotne nie są na ten moment znane Nie znamy jeszcze odpowiedzi na pytania, jak organizm Europejczyków będzie reagował na substancje zawarte w owadach jadalnych - uważa prof. Dominika Matuszek, kierownik Katedry Inżynierii Biosystemów i Procesów Chemicznych Politechniki Opolskiej. Agencja Unii Europejskiej ds. Bezpieczeństwa Żywności już w 2021 roku uznała suszone larwy mącznika młynarka za w pełni bezpieczne do spożycia. Zobacz więcej na temat: GOSPODARKA rolnictwo żywność owady
"Bodyshaming po prostu rani". Jak rozmawiać, by nie krzywdzić? - Cały czas jesteśmy ofiarami kolorowych magazynów i stron internetowych, w których oglądamy doskonałych ludzi, idealne proporcje i kolory skóry. Obraz ciała, zwłaszcza u nastolatków, bywa bardzo zaburzony - mówiła Kamila Drężek, psycholog. Zobacz więcej na temat: Czwórka Weronika Puszkar zdrowie psychologia
Rząd przeciw ograniczaniu produkcji mięsa. "To kwestia wolności" - Uważamy, że jest to kwestia wolności i prawodawstwo unijne nie powinno wchodzić w te kwestie - powiedział rzecznik rządu Piotr Müller pytany o propozycje stworzarzyszenia C40. Organizacja, której cżłonkami jest kilkadziesiąt dużych miast, w tym Warszawa, chciałyby, między innymi, ograniczenia spożycia mięsa i nabiału przez ludzi, czy zmniejszenia liczby samochodów na 1000 mieszkańców. Zobacz więcej na temat: POLSKA rząd zjednoczona prawica mięso ekologia
Z różą, pudrem czy polewą? Jakie pączki cieszą się popularnością? W tłusty czwartek, rozpoczynający ostatni tydzień karnawału, niezmiennie spożywamy różnego rodzaju pączki oraz faworki. Jakie nadzienia i polewy w tym roku są najbardziej popularne? Zobacz więcej na temat: tłusty czwartek pączki faworki cukiernia społeczeństwo Klaudia Porębska
Ulubione karnawałowe przysmaki. Słuchaj Popołudnika w PR Dzieciom Za nami jest Tłusty Czwartek. Czas karnawału powoli się kończy. Karnawał to czas zabawy, radości i pysznych smakołyków. Obchody karnawału na całym świecie wiążą się z różnego rodzaju obrzędami i tradycjami, a to, co w tym czasie się zjada różni się między sobą w zależności od kraju, w którym jesteśmy. Zobacz więcej na temat: tłusty czwartek Popołudnik w PR Dzieciom tradycja DAB+ kulinaria
TYLKO U NAS Rafał Trzaskowski chce, aby spożycie mięsa w stolicy spadło czterokrotnie. Dietetycy: to nierealne Tych zmian w żywieniu nie da się wprowadzić - uważają dietetycy kliniczni. Eksperci w rozmowie z PolskimRadiem24.pl ocenili pomysł zmniejszenia do 2030 roku spożycia mięsa średnio do 16 kg rocznie. Z propozycją diety, która ma uchronić planetę przed globalnym ociepleniem, wyszła organizacja C40 Cities, zrzeszająca też Warszawę. Popiera ją Rafał Trzaskowski, prezydent stolicy. Zobacz więcej na temat: POLSKA żywność Rafał Trzaskowski Warszawa
Jak nauczyć dzieci dobrze jeść? Rozmowa z dietetyczką Jak nauczyć dzieci dobrze jeść? Z pewnością niejeden rodzic chociaż raz zadał sobie to pytanie. Na pewnym etapie rozwojowym jego dziecko, które dotychczas jadło wszystko, co mu rodzic podsunął, zaczyna być coraz bardziej wybredne. Relację z jedzeniem człowiek ma od zawsze. Na przestrzeni wieków jedzenie spełniało różne funkcje. Gdy ludzie zaczęli łączyć się w grupy, wspólnie polowali, przechowywali jedzenie i dzielili się nim. Pojawiła się obróbka pożywienia i poszerzanie wiedzy na temat tego, co można jeść, a czego nie. A później i czym jest jedzenie z perspektywy dziecka? O tym poniżej. Zapraszamy! Zobacz więcej na temat: Strefa Rodzica radio dla rodziców radio dla dzieci zdrowie i dieta zdrowie dziecka Marcin Perfuński
Owady na naszych stołach. Czy to jest kuchnia przyszłości? - Białko owadzie zagościć może na naszych stołach za kilka lat. Dziś na rynku są już specjalne batoniki, ale także chipsy, makarony i wiele innych produktów w dodatkiem takiej mączki - mówiły Aleksandra Purkiewicz i Joanna Browarek, studentki z Wydziału Nauk o Żywności uczelni w Olsztynie. Zobacz więcej na temat: Czwórka technologie kulinaria zdrowie Weronika Puszkar
Energetyki nie dla nastolatków? Zakaz ich sprzedaży zakłada projekt złożony w Sejmie Zakaz sprzedaży napojów z dodatkiem tauryny i kofeiny (energetyków) osobom poniżej 18. roku życia, zakaz sprzedaży takich napojów w szkołach i innych jednostkach oświatowych oraz w automatach, a także zakaz ich reklamy m.in. w telewizji w godz. 6.00-20.00 zakłada złożony w Sejmie projekt. Zobacz więcej na temat: POLSKA Sejm ustawa zdrowie szkoła napoje napoje słodzone społeczeństwo
Dieta ketogeniczna. Od czego zacząć i czy warto to robić? - Każdy produkt można przerobić na jedzenie "keto". Możemy otrzymać ketofrytki z kalarepy albo selera, ketofaworki czy ketopączki, albo ketożelki, które będą naprawdę słodkie - mówiła Katarzyna Puławska znana w sieci jako "Ona ciągle gotuje". Zobacz więcej na temat: Czwórka Marta Hoppe zdrowie
Jednak nie krzepi? Słodko-gorzka prawda o cukrze "Cukier krzepi", czyli slogan wymyślony przez Melchiora Wańkowicza prawie sto lat temu, już dawno przestał być aktualny, bo wiemy, jak szkodliwy jest cukier dla naszego zdrowia. Nazywany jest wręcz, obok soli, "białą śmiercią". Wiemy o cukrze coraz więcej, ale czy w związku z tym spożywamy go mniej? Zobacz więcej na temat: zdrowie cukier mózg Agnieszka Kunikowska
Jak pobudzić mózg do pracy i zadbać o jego kondycję? Mózg człowieka jest najbardziej złożonym organem zarówno pod względem budowy, jak i pełnionych przez niego funkcji. Mimo że coraz więcej o nim wiemy, nadal skrywa przed nami wiele tajemnic. Jak zadbać o to, by jak najdłużej był sprawny? Zobacz więcej na temat: zdrowie mózg ćwiczenia Daniel Wydrych
Zdrowa dieta dla biegaczy i nie tylko. Co jeść zimą? – To nie jest łatwy czas na zdrową dietę – przyznaje dr Hanna Stolińska-Fiedorow, dietetyk kliniczna, i zachęca, by niezależnie od swojej aktywności fizycznej wytrwać w zdrowych nawykach. Zobacz więcej na temat: aktywność fizyczna zdrowe odżywianie nawyki
To prosta droga do zatłuszczenia swojej wątroby Naukowcy z University of Southern California alarmują, że spożywanie konkretnej dawki "śmieciowego" jedzenia każdego dnia może powodować niebezpieczne gromadzenie się tłuszczu w wątrobie. Zobacz więcej na temat: jedzenie
Zaburzenia odżywiania. "Kompulsywnie jemy tłuszcze i cukry" - Odpowiednio dobrana dieta to sprawa bardzo indywidualna. Ten sam sposób odżywiania nie będzie dobry dla każdego - podkreślała w rozmowie z Czwórką dr Karolina Krupa-Kotara, psychodietetyk. Zobacz więcej na temat: Czwórka Piotr Firan zdrowe odżywianie