Dziedzictwo narodowe kraju. Belgijska poczta uhonorowała budki z frytkami Belgijska poczta wydała okolicznościowe znaczki pocztowe poświęcone słynnym budkom z frytkami. Frietkoty, bo o nich mowa, już kilka lat temu zostały uznane za dziedzictwo narodowe, podobnie zresztą jak frytki. Zobacz więcej na temat: ŚWIAT Europa Belgia poczta dziedzictwo narodowe
PLL LOT zmienia wyposażenie klasy biznes i premium Duże zmiany na pokładach samolotów Polskich Linii Lotniczych LOT. Przewoźnik zakupił właśnie zestawy nowej porcelany stołowej dla klasy premium i biznes. Ma to na celu unowocześnienie i odświeżenie oferty przewoźnika. Zobacz więcej na temat: GOSPODARKA LOT transport samolot samoloty infrastruktura
Polacy najlepsi na świecie. Zwyciężyli w międzynarodowym turnieju znanej planszówki Polska drużyna wróciła z tarczą z Belgii. Nasi rodacy okazali się bezkonkurencyjni w grze Warhammer 40k. To pierwszy taki sukces polskiej ekipy od dziewięciu lat. W Czwórce o tym osiągnięciu opowiadają Patryk Maik i Jakub Wichrowski z Team Poland 40. Zobacz więcej na temat: Czwórka Kamil Jasieński internet
Wyrusz na szlak historycznych smaków. Wielosmakowa stolica - Fajnie jest rozejrzeć się, co się dzieje w Warszawie, bo dzieje się wiele. Bez opuszczania miasta możemy smakami zwiedzić świat - mówi Agnieszka Kuś, autorka bloga "Patrzę i jem". - Czasem warto też wrócić do przepisów sprzed 100 lat i sprawdzić, jak jedli nasi przodkowie. Zobacz więcej na temat: Czwórka Mateusz Kulik kulinaria Warszawa
Prokurator Absurdu - bada granice absurdu w internecie Prokurator Absurdu, czyli Michał Olejnik na swoim profilu sprawdza szalone lifehacki i kulinarne challenge znalezione w internecie. Testuje je, abyśmy my nie musieli tego robić. Zobacz więcej na temat: Czwórka Kamil Jasieński internet media społecznościowe
"Nowa żywność" w UE. Dopuszczenie owadów do spożycia wymaga zgody wszystkich krajów W Unii Europejskiej wprowadzenie nowej żywności do obrotu, np. owadów, autoryzuje Komisja Europejska. Decyzja wymaga jednak zgody państw UE i opinii naukowców. "Nowa żywność może zostać dopuszczona do spożycia tylko wtedy, gdy nie stwarza żadnego zagrożenia dla zdrowia ludzkiego" - powiedział rzecznik KE Stefan de Keersmaecker. Zobacz więcej na temat: GOSPODARKA rolnictwo rolnicy owady ŚWIAT Europa Komisja Europejska
Sery. Co ma wpływ na proces ich produkcji? Na naszym kontynencie najsłynniejsze są francuskie, holenderskie i szwajcarskie. Swoimi gatunkami serów szczycą się też Anglicy, Włosi, ale i my także mamy czym się pochwalić. O serach w Czwórce opowiada Kamil Wernicki, współautor książki "Ser. Dojrzewający przewodnik dla koneserów". Zobacz więcej na temat: Czwórka Kamil Jasieński ser
Pleśń i żywność. Czy musimy wyrzucać jedzenie? Czy pleśń, która atakują naszą żywność, od razu kwalifikuje dany produkt do wyrzucenia? To sprawdzamy w Czwórce. Zobacz więcej na temat: Czwórka Weronika Puszkar Oliwia Krettek zdrowie
Czym smakuje Podlasie? Mgłą, historią i cepelinami Wcale nie trzeba wyjeżdżać za granicę, by doświadczyć niesamowitych wrażeń. - Podlasie ma wiele do zaoferowania - od zabytków, przez przyrodę, aż do kuchni - przekonuje w Czwórce Anna Kraśnicka, autorka bloga o Podlasiu. Zobacz więcej na temat: Czwórka podróże kulinaria Podlasie Mateusz Kulik turystyka rower Podróże z Czwórką
Wbijamy za gary. Foodini i jego przepisy na proste dania - Gotować dla innych to chyba największy wyraz troski, jaki można komuś ofiarować. To jest coś, co napędza mnie w kulinarnej pasji - opowiada Foodini. Marcin Wójcik jest blogerem kulinarnym, który namawia innych, by "wbijali za gary". Zobacz więcej na temat: Czwórka STYL ŻYCIA kulinaria gotowanie kuchnia hobby Marta Hoppe
Lody, lody... Czy na pewno jest to najlepszy i najzdrowszy pomysł na ochłodę? Lodami ludzkość zajada się już od ponad pięciu tysięcy lat. I chociaż naukowcy twierdzą, że wcale nie jest to najlepszy sposób na ochłodę, to i tak nie potrafimy sobie ich odmówić: statystyczny Polak zjada ponad 5,5 kg lodów rocznie. 16 lipca obchodzimy Światowy Dzień Lodów. Zobacz więcej na temat: STYL ŻYCIA słodycze zdrowie Piotr Firan Trójka
Kuchnia japońska - nie tylko sushi. Wiele ją łączy z kuchnią polską Maori Murota przywołuje smaki z dzieciństwa spędzonego w Tokio i receptury, z których korzystały jej babcia i mama. Swoją książkę napisała jednak we Francji, gdzie zamieszkała na stałe. Okazuje się, że domową kuchnię japońską można odtworzyć z lokalnych, europejskich produktów. Zobacz więcej na temat: Czwórka hobby kuchnia japońska gotowanie Kamil Jasieński kuchnia Japonia
Dieta wakacyjna. Jak dbać o sylwetkę podczas urlopu? Podczas urlopu chętnie rezygnujemy z gotowania na rzecz spożywania posiłku w lokalach gastronomicznych. Szybko jednak możemy dać się zwieść ogromnym porcjom albo popaść w uzależnienie od dań typu fast food. A warto pamiętać, że w trakcie wakacji również możemy dbać o sylwetkę. Wystarczy zachować umiar i wybierać odpowiednie potrawy. Zobacz więcej na temat: Daniel Wydrych Weronika Puszkar dieta zdrowie i dieta wakacje Grzegorz Jankowski
Jagodzianki - pocałunek lata. Czas na święto tych wypieków - 2 lipca to najlepsza data Basia Starecka, dziennikarka kulinarna, chciałaby, żeby jagodzianka - miękka, słodka bułeczka, bogato nadziewana jagodami - a nie dżemem - miała swój dzień w kalendarzu. Według niej i ekspertów Klubu Wielkiej Jagody najlepsza data na to święto to 2 lipca. Zdradzamy dlaczego! Zobacz więcej na temat: Czwórka Marta Hoppe kuchnia kuchnia regionalna lato wakacje jagody
Zerowa stawka VAT na żywność do końca roku. Rozporządzenie opublikowane W "Dzienniku Ustaw" opublikowano rozporządzenie wydłużające do końca 2023 r. zerowy VAT na żywność. Wśród produktów z zerową stawką VAT znajdują się m.in.: mięso i ryby; mleko i produkty mleczarskie; jaja; miód naturalny; orzechy; warzywa i owoce. Zobacz więcej na temat: GOSPODARKA żywność vat POLSKA podatki pieniądze rynek
Kulinaria i ich znaczenie dla cywilizacji O cywilizacyjnej roli jedzenia i picia rozmawialiśmy w "Drodze przez mąkę" z Pawłem Bravo - tłumaczem, pisarzem i publicystą. Zobacz więcej na temat: Łukasz Modelski Dwójka Michel Houellebecq KULTURA
Muzyka na talerzu W piątkowym wydaniu magazynu serwujemy muzyczne potrawy z różnych kultur świata! O daniach opowiadają szefowie kuchni, a śpiewają popularne gwiazdy. Zobacz więcej na temat: folk folklor kultura ludowa muzyka ludowa muzyka tradycyjna Azja Krzysztof Dziuba
Co jeść w podróży? Posiłki w trasie budzą wiele kontrowersji. Jedni lubią wesprzeć się niezdrowymi fastfoodami i wrzucić „coś na szybko”, inni głodzą się w wielogodzinnej podróży, bo jedzą tylko z ręki żony i mamusi. Jak znaleźć złoty środek między zdrowiem a wygodą? Czy rzeczywiście hot dog ze stacji jest aż tak szkodliwy? Jak nasze codzienne wybory przyczyniają się do trwałego uszczerbku na zdrowiu? Zobacz więcej na temat: kierowcy podróże bezpieczeństwo POLSKA drogi społeczeństwo Radio kierowców Polskie Radio Kierowców Polskie Radio motoryzacja samochody samochód autostrady autostrada zdrowie dieta choroba