Polskie Radio
Section05
potrawy

Jadłodzielnie. Czy jedzenie tam zostawiane jest bezpieczne?

Jadłodzielnie działają już niemal w każdym większym mieście. Najwięcej żywności trafia tam właśnie po świętach. Kolejna z nich powstała na osiedlu Wiślana w Dęblinie. To drugie takie miejsce w tym mieście, gdzie można zostawić żywność dla osób, które takiej pomocy potrzebują. Jak działa ta ogólnodostępna lodówka i czy jedzenie tam zostawiane jest bezpieczne?
Zobacz więcej na temat:  Boże Narodzenie potrawy jedzenie pomoc społeczna społeczeństwo bezdomność Sanepid Dęblin

TYLKO U NAS Mikołaj na wielbłądzie, kurczak z KFC, żaglowce zamiast choinek. Wigilia i Boże Narodzenie w różnych regionach świata

Według chrześcijan w Afryce św. Mikołaj odwiedza z prezentami dzieci na wielbłądzie, z kolei w wersji australijskiej - sanie ciągną kangury. W Japonii nie ma świąt bez kurczaka z KFC, a na Filipinach bez szopek bożonarodzeniowych, tańca i fajerwerków. W Meksyku zaś Wigilię poprzedza noc rzodkiewek.
Zobacz więcej na temat:  ŚWIAT Boże Narodzenie Wigilia tradycja święta wiara Kościół katolicki katolicyzm religia społeczeństwo chrześcijaństwo zwyczaje kfc jedzenie potrawy zima

NASZ WYWIAD Ryby na wigilijnym stole. Historyk: przed wojną popularny był karp w sosie polskim, czyli w piernikach

- Karp w dawnej Polsce był jedną z najpopularniejszych ryb, ponieważ był duży i tłusty, a tłuste ryby w czasach głodu niezwykle ceniono. Jeszcze przed wojną jedzono m.in. karpia w sosie polskim, czyli w piernikach. Ale na wigilijnym stole znajdowały się też szczupaki, łososie, jesiotry i wiele innych gatunków ryb - mówi w rozmowie z portalem PolskieRadio24.pl dr hab. Jarosław Dumanowski, historyk sztuki kulinarnej, profesor UMK w Toruniu.
Zobacz więcej na temat:  Wigilia Boże Narodzenie ryby Karp tradycja żywność święta jedzenie KULTURA kuchnia polska Jadwiga Andegaweńska Władysław Jagiełło katolicyzm potrawy Polskie Radio 24 POLSKA

Kuchnia karnawałowa po staropolsku. O potrawach, które jedzono w przeszłości

Zupa rakowa, kiszony dereń, marynowane dziki i jelenie, do tego mnóstwo przypraw z cynamonem, imbirem i szafranem - to niektóre elementy staropolskiej kuchni, które pojawiały się w przeszłości na zabawach karnawałowych. Dziś wielu z tych potraw próżno szukać na stole; inne z kolei pozostały z nami do dzisiejszych czasów, choć nieco zmieniły swoją formę.
Zobacz więcej na temat:  karnawał tradycja zwyczaje kulinaria Agnieszka Kunikowska potrawy gotowanie

Karp znacząco drożeje. Przetwórnie licytują ceny, klienci kupują od producentów

Konsumenci coraz częściej kupują karpie bezpośrednio od producenta, gdzie jest trochę taniej. Nowym zjawiskiem jest też sprzedaż przez internet - część gospodarstw rybackich ma już małe przetwórnie i prowadzi sprzedaż wysyłkową. Cykl hodowlany karpia wynosi 3 lata, co oznacza, że dopiero w trzecim roku nabiera on wartości handlowej.
Zobacz więcej na temat:  GOSPODARKA Boże Narodzenie potrawy żywność ryby Karp produkcja sprzedaż

Grekokatolicy świętują wigilię. Poznaj ich zwyczaje

Wyznawcy Kościoła greckokatolickiego zasiądą do wigilijnego stołu. Według kalendarza juliańskiego święta w obrządku wschodnim przypadają bowiem 13 dni po katolickich. 6 stycznia rozpocznie się świętowanie w wielu domach – m.in. na Podlasiu czy w Małopolsce. Jak wygląda wigilia w tradycji greckokatolickiej? Jakie potrawy i zwyczaje jej towarzyszą?
Zobacz więcej na temat:  społeczeństwo Piotr Firan Trójka Boże Narodzenie święta Monika Chrobak tradycja pierogi jedzenie potrawy małopolskie

"Kwadratura kultury". Świąteczne zwyczaje w Szwecji

Dzień 13 grudnia nam, Polakom, kojarzy się źle, ale w Szwecji to dzień oczekiwany i radośnie celebrowany od najwcześniejszych godzin porannych. Od stuleci kultywowane są tam rytuały związane z historią świętej Łucji, męczennicy, która przysięgła zachować dziewictwo w zamian za uleczenie chorej matki. O świątecznych szwedzkich zwyczajach mówiła w Polskim Radiu 24 Magdalena Tomaszewska-Bolałek, orientalistka, kulturoznawczyni, badaczka kultury kulinarnej i historii żywienia.
Zobacz więcej na temat:  Szwecja potrawy kulinaria KSIĄŻKA Polskie Radio 24 Boże Narodzenie

Wegetarianizm – z czym to się je?

"Do przejścia na wegetarianizm skłoniły mnie głównie względy etyczne", "Absolutnie nie brakuje mi mięsa", "Mięso wywołuje we mnie wstręt" – mówią zwolennicy diety wegetariańskiej w rozmowie z reporterem Trójki Józefem Niewiarowskim. Przyczyn zrezygnowania z jedzenia mięsa może być wiele, ale czym je zastąpić?
Zobacz więcej na temat:  Trójka STYL ŻYCIA dieta jedzenie warzywa prawa zwierząt ekologia gotowanie potrawy zwierzęta etyka Witold Lazar