Po jakie produkty wegetarianie sięgają najczęściej? Rynek produktów wegetariańskich rozwija się w zawrotnym tempie, co zdecydowanie odróżnia go od rynku żywności tradycyjnej. Po jakie produkty wegetarianie sięgają najczęściej? Zobacz więcej na temat: wegetarianizm weganizm potrawy dieta społeczeństwo zdrowie zdrowie i dieta Izabela Kostyszyn infografika
Jadłodzielnie. Czy jedzenie tam zostawiane jest bezpieczne? Jadłodzielnie działają już niemal w każdym większym mieście. Najwięcej żywności trafia tam właśnie po świętach. Kolejna z nich powstała na osiedlu Wiślana w Dęblinie. To drugie takie miejsce w tym mieście, gdzie można zostawić żywność dla osób, które takiej pomocy potrzebują. Jak działa ta ogólnodostępna lodówka i czy jedzenie tam zostawiane jest bezpieczne? Zobacz więcej na temat: Boże Narodzenie potrawy jedzenie pomoc społeczna społeczeństwo bezdomność Sanepid Dęblin
TYLKO U NAS Mikołaj na wielbłądzie, kurczak z KFC, żaglowce zamiast choinek. Wigilia i Boże Narodzenie w różnych regionach świata Według chrześcijan w Afryce św. Mikołaj odwiedza z prezentami dzieci na wielbłądzie, z kolei w wersji australijskiej - sanie ciągną kangury. W Japonii nie ma świąt bez kurczaka z KFC, a na Filipinach bez szopek bożonarodzeniowych, tańca i fajerwerków. W Meksyku zaś Wigilię poprzedza noc rzodkiewek. Zobacz więcej na temat: ŚWIAT Boże Narodzenie Wigilia tradycja święta wiara Kościół katolicki katolicyzm religia społeczeństwo chrześcijaństwo zwyczaje kfc jedzenie potrawy zima
NASZ WYWIAD Ryby na wigilijnym stole. Historyk: przed wojną popularny był karp w sosie polskim, czyli w piernikach - Karp w dawnej Polsce był jedną z najpopularniejszych ryb, ponieważ był duży i tłusty, a tłuste ryby w czasach głodu niezwykle ceniono. Jeszcze przed wojną jedzono m.in. karpia w sosie polskim, czyli w piernikach. Ale na wigilijnym stole znajdowały się też szczupaki, łososie, jesiotry i wiele innych gatunków ryb - mówi w rozmowie z portalem PolskieRadio24.pl dr hab. Jarosław Dumanowski, historyk sztuki kulinarnej, profesor UMK w Toruniu. Zobacz więcej na temat: Wigilia Boże Narodzenie ryby Karp tradycja żywność święta jedzenie KULTURA kuchnia polska Jadwiga Andegaweńska Władysław Jagiełło katolicyzm potrawy Polskie Radio 24 POLSKA
Kiełbasa jaworska wraca na stoły. Odtworzono przysmak sprzed lat Jaworska kiełbasa odeszła w zapomnienie, choć jeszcze dwa wieki temu biła rekordy popularności na stołach naszej części Europy. Smakołyk sprzed lat odtworzyli dr Grzegorz Sobel i jego żona prof. Joanna Nowosielska-Sobel z Instytutu Historycznego Uniwersytetu Wrocławskiego. Zobacz więcej na temat: kuchnia regionalna Dolny Śląsk Trójka Witold Lazar Andrzej Andrzejewski potrawy
Kuchnia Jerozolimy - miasta wielu kultur Gościem niedzielnej audycji Łukasza Modelskiego był Bartek Kieżun, z którym autor rozmawiał o książce "Jerozolima do zjedzenia". Zobacz więcej na temat: Jerozolima Bliski Wschód kulinaria tradycja potrawy Dwójka Łukasz Modelski
Savoir-vivre przy stole. O czym powinniśmy pamiętać podczas spożywania posiłku? Spożywanie posiłków jest niezbędne do naszej egzystencji. Obowiązują nas jednak w tej dziedzinie pewne zasady etykiety, o których powinniśmy pamiętać. Dzięki nim wiemy chociażby, że w niektórych sytuacjach wypada wstrzymać się z posiłkiem. Zobacz więcej na temat: Trójka Karol Gnat Radosław Nałęcz etykieta potrawy
Wielkanoc na Podhalu. Co znajdziemy na góralskim stole? Podhale to region, który wyróżnia szczególna dbałość o tradycję, przekazywana z pokolenia na pokolenie. Mieszkańcy podhalańskich miejscowości od lat kultywują liczne zwyczaje i obrzędy związane ze Świętami Wielkanocnymi. Zobacz więcej na temat: Wielkanoc Podhale tradycja zwyczaje potrawy góry Zakopane Przemysław Bolechowski
Kuchnia karnawałowa po staropolsku. O potrawach, które jedzono w przeszłości Zupa rakowa, kiszony dereń, marynowane dziki i jelenie, do tego mnóstwo przypraw z cynamonem, imbirem i szafranem - to niektóre elementy staropolskiej kuchni, które pojawiały się w przeszłości na zabawach karnawałowych. Dziś wielu z tych potraw próżno szukać na stole; inne z kolei pozostały z nami do dzisiejszych czasów, choć nieco zmieniły swoją formę. Zobacz więcej na temat: karnawał tradycja zwyczaje kulinaria Agnieszka Kunikowska potrawy gotowanie
Świąteczne zapachy z kuchni. O tradycyjnych wigilijnych potrawach Przygotowania do świąt Bożego Narodzenia to nie tylko sprzątanie, pakowanie prezentów i ubieranie choinki. To również potrawy, które wtedy gotujemy. A jest ich wiele: ciasta, kutia, dania z kapustą, ryby, pierogi... O tradycyjnych świątecznych daniach opowiedzieliśmy w "Jedynce Dzieciom". Zobacz więcej na temat: Wigilia Joanna Ficińska Agnieszka Ciecierska Boże Narodzenie święta potrawy
Karp znacząco drożeje. Przetwórnie licytują ceny, klienci kupują od producentów Konsumenci coraz częściej kupują karpie bezpośrednio od producenta, gdzie jest trochę taniej. Nowym zjawiskiem jest też sprzedaż przez internet - część gospodarstw rybackich ma już małe przetwórnie i prowadzi sprzedaż wysyłkową. Cykl hodowlany karpia wynosi 3 lata, co oznacza, że dopiero w trzecim roku nabiera on wartości handlowej. Zobacz więcej na temat: GOSPODARKA Boże Narodzenie potrawy żywność ryby Karp produkcja sprzedaż
Carpaccio - smak nie tylko wołowiny Carpaccio, to pochodzące z Włoch danie, jest popularne na całym świecie. U nas traktowane jako przekąska, we włoskiej kuchni pełni również inną rolę. Sprawdzamy jaką i podpowiadamy, jak przygotować je w domu. Zobacz więcej na temat: Czwórka jedzenie Włochy kuchnia włoska potrawy przepisy kulinarne Mateusz Kulik
Wielkanoc na Podhalu. Dbałość o tradycje z pokolenia na pokolenie Podhale to region, który wyróżnia szczególna dbałość o tradycję, przekazywana z pokolenia na pokolenie. Kościelnym obrzędom towarzyszą tu często regionalne stroje, śpiewy i muzyka. Mieszkańcy podhalańskich miejscowości od lat kultywują liczne zwyczaje i obrzędy związane ze Świętami Wielkanocnymi. Zobacz więcej na temat: Wielkanoc Podhale tradycja zwyczaje potrawy społeczeństwo góry
Prawosławna Wigilia. Kutia, prosfora i dziad 13 dni po Wigilii katolickiej i ewangelickiej ten dzień nadchodzi w Kościele prawosławnym. Kolacja wigilijna rozpoczyna się od jedzenia kutii. To gotowany pęczak lub pszenica z makiem i miodem. - Jest nieodłącznym atrybutem Wigilii - objaśnia Doroteusz Fionik, etnograf. Zobacz więcej na temat: prawosławie Wigilia Boże Narodzenie potrawy tradycja cerkiew prawosławna Sława Bieńczycka
Grekokatolicy świętują wigilię. Poznaj ich zwyczaje Wyznawcy Kościoła greckokatolickiego zasiądą do wigilijnego stołu. Według kalendarza juliańskiego święta w obrządku wschodnim przypadają bowiem 13 dni po katolickich. 6 stycznia rozpocznie się świętowanie w wielu domach – m.in. na Podlasiu czy w Małopolsce. Jak wygląda wigilia w tradycji greckokatolickiej? Jakie potrawy i zwyczaje jej towarzyszą? Zobacz więcej na temat: społeczeństwo Piotr Firan Trójka Boże Narodzenie święta Monika Chrobak tradycja pierogi jedzenie potrawy małopolskie
"Kwadratura kultury". Świąteczne zwyczaje w Szwecji Dzień 13 grudnia nam, Polakom, kojarzy się źle, ale w Szwecji to dzień oczekiwany i radośnie celebrowany od najwcześniejszych godzin porannych. Od stuleci kultywowane są tam rytuały związane z historią świętej Łucji, męczennicy, która przysięgła zachować dziewictwo w zamian za uleczenie chorej matki. O świątecznych szwedzkich zwyczajach mówiła w Polskim Radiu 24 Magdalena Tomaszewska-Bolałek, orientalistka, kulturoznawczyni, badaczka kultury kulinarnej i historii żywienia. Zobacz więcej na temat: Szwecja potrawy kulinaria KSIĄŻKA Polskie Radio 24 Boże Narodzenie
Tomaszewska-Bolałek o zwyczajach kulinarnych w Szwecji - Tradycja przerwy w pracy, by wypić kawę, ma wielkie znaczenie dla Szwedów, bowiem Szwecja jest jednym z największych konsumentów kawy na świecie - mówiła w Polskim Radiu 24 Magdalena Tomaszewska-Bolałek, orientalistka, kulturoznawczyni, badaczka kultury kulinarnej i historii żywienia. Zobacz więcej na temat: Szwecja kawa kuchnie świata potrawy kulinaria KSIĄŻKA Polskie Radio 24 Boże Narodzenie
Wegetarianizm – z czym to się je? "Do przejścia na wegetarianizm skłoniły mnie głównie względy etyczne", "Absolutnie nie brakuje mi mięsa", "Mięso wywołuje we mnie wstręt" – mówią zwolennicy diety wegetariańskiej w rozmowie z reporterem Trójki Józefem Niewiarowskim. Przyczyn zrezygnowania z jedzenia mięsa może być wiele, ale czym je zastąpić? Zobacz więcej na temat: Trójka STYL ŻYCIA dieta jedzenie warzywa prawa zwierząt ekologia gotowanie potrawy zwierzęta etyka Witold Lazar