Chęć na słodkości może być spowodowana niewyspaniem Najczęściej dotyczy to nastolatków. Zobacz więcej na temat: sen cukier młodzież
Czy cukier poprawia nastrój? Naukowcy twierdzą, że wręcz przeciwnie Według obiegowej opinii słodycze, a dokładnie zawarty w nich cukier sprawia, że odczuwamy przyjemność, myślimy sprawniej i pracujemy szybciej. Badania wspólnie przeprowadzone przez brytyjskich i niemieckich naukowców wykazały, że sięganie po cukier w celu poprawy samopoczucia może przynieść wręcz odwrotny skutek. W ciągu godziny od spożycia słodyczy spada koncentracja i wzrasta zmęczenie. Zobacz więcej na temat: Trójka STYL ŻYCIA społeczeństwo dieta węglowodany cukierki jedzenie badania mózg humor
Kalendarz adwentowy i jego historia Kiedyś występowały jedynie w formie kolorowych, płaskich pudełek z dwudziestoma czteroma okienkami z mleczną czekoladką w środku. Dziś przybierają najróżniejsze formy. Kalendarz adwentowy, bo o nim mowa, można kupić zarówno w sklepie, jak i online. Można też wykonać go samodzielnie, przy okazji angażując całą rodzinę. Zobacz więcej na temat: Trójka społeczeństwo Piotr Firan kalendarz Adwent Boże Narodzenie święta Martyna Masztalerz dzieci rodzice czekolada
Dobre, nie za słodkie. Dziś obchodzimy Dzień Ciasta Ląduje na naszych stołach w dni urodzin (przyozdobione świeczkami), dni imienin, w święta, a często zupełnie bez okazji. 26 listopada to National Cake Day, czyli Dzień Ciasta. Jakie wyroby cukiernicze zjadamy najchętniej i jakie cechy powinna posiadać osoba, która przygotuje idealny, pyszny wypiek? Zobacz więcej na temat: Przemysław Cięgotura Łukasz Sobolewski Trójka ciasta słodkości jedzenie desery kuchnia kulinaria cukiernia społeczeństwo
O dziwnych słodyczach na świecie Czy wiecie, co to jest baklawa? O niej i o innych smakołykach opowiada Pascal Brodnicki. Zobacz więcej na temat: dzieci Joanna Ficińska
Wyjątkowy "diament". Najmniejsza trufla na świecie sprzedana za gigantyczne pieniądze Rekordowo małą białą truflę sprzedano za wyjątkowo wysoką sumę podczas aukcji we włoskim regionie Marche - podały lokalne media. Okaz ten waży zaledwie 0,07 grama, a jego cena wyniosła 140 euro, czyli 2 miliony euro za kilogram. Zobacz więcej na temat: ŚWIAT Europa Włochy
Honeycomb toffee - ciasteczka, które pobijają internet Głównym składnikiem tych ciastek o strukturze plastra miodu jest cukier. Ich szalona popularność w sieci wzrosła wraz z pojawieniem się serialu "Squid Game". Podpowiadamy, jak zrobić honeycomb toffee w domu. Zobacz więcej na temat: Czwórka kuchnia Szymon Jaworski Małgorzata Jakubowska Mateusz Kulik
Blikle - moc dawnych, sprawdzonych przepisów... na biznes i na słodycze 152 lata temu, 11 września 1869 roku Antoni Kazimierz Blikle założył cukiernię w Warszawie, która stała się słynna na całą Polskę, a w Warszawie w wielu okresach wręcz kultowa. Zobacz więcej na temat: Warszawa cukiernia PRL
New York Cheescake. Sernik z kąpieli wodnej Klasyczny amerykański sernik tak naprawdę został przygotowany przez ludzi starożytnych cywilizacji: mieszkańców Hellady, starożytnego Rzymu, starożytnych Chin i Indii, a nawet starożytnej Rosji. Zobacz więcej na temat: Czwórka STYL ŻYCIA kulinaria gotowanie Mateusz Kulik
Pastéis de nata. "Słodkość klasztorna" z Portugalii Słodkie i kruche ciasteczka powstały w klasztorze Hieronimitów w Belém. Legenda mówi, że powstały jako "produkt uboczny" konserwowania habitów. Do usztywniania swoich strojów zakonnicy używali ogromnej ilości białek, z żółtek, które zostały, zaczęli robić pastéis de nata. Zobacz więcej na temat: Czwórka Portugalia kulinaria gotowanie STYL ŻYCIA Mateusz Kulik
Pastéis de nata. Słodycz lata w Portugalii Słodkie i kruche ciasteczka powstały w klasztorze Hieronimitów w Belém. Podpowiemy, jak przysmak Portugalczyków przyrządzić w domu. Zobacz więcej na temat: Czwórka Portugalia kulinaria gotowanie
Cookie dough, czyli ciasto na ciastka Zjedzenie cookie dough - wbrew ostrzeżeniom mam i babć - nie powoduje gorączki czy bólu brzucha. Jak samemu przygotować surową masę ciasteczkową? Zobacz więcej na temat: Czwórka kulinaria gotowanie STYL ŻYCIA Mateusz Kulik
Z kuchni włoskiej do Polski Tym razem w programie gościł duet niezwykły: on – Sycylijczyk, szef kuchni wychowany na tradycyjnym jedzeniu robionym przez babcię bez użycia robotów kuchennych, ona – Polka, specjalistka od chleba. Joanna Sienkiewicz i Andrea Scarantino! Zobacz więcej na temat: STYL ŻYCIA kuchnia włoska Trójka Adriana Marczewska
Skąd wzięły się nazwy tłustoczwartkowych przysmaków? Jak się okazuje, słodycze tradycyjnie jadane w tłusty czwartek w różnych częściach Polski mają różne nazwy. Jakie jest pochodzenie i historia wypieków znanych powszechnie jako pączki i faworki? Zobacz więcej na temat: Trójka STYL ŻYCIA Łukasz Ciechański tłusty czwartek pączki jedzenie tradycja Piotr Żułnowski język polski Europa Środkowo-Wschodnia
Cukier - podstępny wróg zdrowej diety. Czym możemy go zastąpić? Czy cukier powinniśmy całkowicie wykluczyć z diety? Czy można w domu zrobić wypieki bezcukrowe? Jak słodycze pod każdą postacią wpływają na metabolizm u dzieci? O cukrze i jego wpływie na zdrowie i na zachowanie dzieci opowiedziała w "Czterech porach roku" dietetyk kliniczna Olimpia Przyjemska. Zobacz więcej na temat: cukier miód dzieci dieta zdrowie infografika Agnieszka Kunikowska
Opakowanie na cukier. Banalny przedmiot z niezwykłą historią? Zanim pojawiła się na rynku, cukier będący jej zawartością przeszedł burzliwą technologiczną podróż: od "głów cukru" kruszonych ostrymi narzędziami, poprzez kostki, po cukier sypki. Jakie ludzkie historie stoją za tymi cukrowymi "przemianami"? Zobacz więcej na temat: Katarzyna Kobylecka cukier przyprawy
"Czekolada dla cukiernika jest jak złoto dla jubilera". Poznaj sekrety mistrzów cukiernictwa 16 grudnia przypada Dzień Pokrywania Wszystkiego Czekoladą. W "Czterech porach roku" rozmawialiśmy z Joanną i Januszem Profusami, mistrzynią cukiernictwa i maestro czekolady o sekretach tego słodkiego wyrobu. Zobacz więcej na temat: czekolada żywność cukier cukiernia Agnieszka Kunikowska
Pieką chleb, lepią pierogi... Działalność Muzeum Wsi Mogileńskiej w czasie pandemii Z powodu pandemii koronawirusa Muzeumwsi Mogileńskiej w Chabsku zamiast prowadzenia działalności muzealnej pieką chleb, lepią pierogi i robią pierniki. Produkty lokalne sprzedawane w nowo powstałym sklepiku cieszą się dużym zainteresowaniem. Zobacz więcej na temat: muzeum wystawa COVID-19