Polskie Radio
Section05

słodycze

12 kwietnia to Dzień Czekolady. Słodko-gorzka historia

12 kwietnia to Dzień Czekolady. Lubimy ją jeść i pić, poprawia nam nastrój, a do tego, ze względu na dużą zawartość magnezu, dodaje nam zdrowia. Jaka jest historia czekolady i po czym możemy poznać, że wszyscy ci, dzięki którym możemy ją smakować, zostali uczciwie wynagrodzeni?
Zobacz więcej na temat:  Trójka Piotr Firan czekolada desery deser czekoladowy jedzenie Ameryka Południowa handel Majowie Aztekowie Krzysztof Kolumb

Czy cukier poprawia nastrój? Naukowcy twierdzą, że wręcz przeciwnie

Według obiegowej opinii słodycze, a dokładnie zawarty w nich cukier sprawia, że odczuwamy przyjemność, myślimy sprawniej i pracujemy szybciej. Badania wspólnie przeprowadzone przez brytyjskich i niemieckich naukowców wykazały, że sięganie po cukier w celu poprawy samopoczucia może przynieść wręcz odwrotny skutek. W ciągu godziny od spożycia słodyczy spada koncentracja i wzrasta zmęczenie.
Zobacz więcej na temat:  Trójka STYL ŻYCIA społeczeństwo dieta węglowodany cukierki jedzenie badania mózg humor

Kalendarz adwentowy i jego historia

Kiedyś występowały jedynie w formie kolorowych, płaskich pudełek z dwudziestoma czteroma okienkami z mleczną czekoladką w środku. Dziś przybierają najróżniejsze formy. Kalendarz adwentowy, bo o nim mowa, można kupić zarówno w sklepie, jak i online. Można też wykonać go samodzielnie, przy okazji angażując całą rodzinę.
Zobacz więcej na temat:  Trójka społeczeństwo Piotr Firan kalendarz Adwent Boże Narodzenie święta Martyna Masztalerz dzieci rodzice czekolada

Dobre, nie za słodkie. Dziś obchodzimy Dzień Ciasta

Ląduje na naszych stołach w dni urodzin (przyozdobione świeczkami), dni imienin, w święta, a często zupełnie bez okazji. 26 listopada to National Cake Day, czyli Dzień Ciasta. Jakie wyroby cukiernicze zjadamy najchętniej i jakie cechy powinna posiadać osoba, która przygotuje idealny, pyszny wypiek? 
Zobacz więcej na temat:  Przemysław Cięgotura Łukasz Sobolewski Trójka ciasta słodkości jedzenie desery kuchnia kulinaria cukiernia społeczeństwo