Kinga Dębska o sztuce reżyserii Zapraszamy na spotkanie z Kingą Dębską, reżyserką m.in. nagrodzonego na festiwalach w Gdyni, Chicago, Moskwie filmu "Moje córki krowy". Zobacz więcej na temat: reżyser film polski kino
Światowy Tydzień Kuchni Włoskiej Ruszył Tydzień Kuchni Włoskiej organizowany przez Ambasadę Włoch, Włoski Instytut Kultury oraz Włoską Izbę Handlową. Wybrane włoskie restauracje zaproszone do udziału w wydarzeniu przygotowały specjalne menu degustacyjne w promocyjnych cenach. Inicjatywa ma na celu promowanie włoskiej sztuki kulinarnej, która zdobyła serca smakoszy na całym świecie. Zobacz więcej na temat: STYL ŻYCIA zdrowie i dieta kuchnia włoska Włochy pizza jedzenie kulinaria kuchnia makaron przyprawy
Pieczarki. Jeść czy nie jeść? Małe i niepozorne grzyby, które oskarżane były o brak wartości odżywczych, obaliły mit o ich znikomym znaczeniu. Dziś doceniane są nie tylko ze względu na wyjątkowe walory smakowe i szerokie zastosowanie w kuchni, ale też dlatego, że zapewniają nam zdrowie, szczupła sylwetkę i chronią przed chorobami. Zobacz więcej na temat: STYL ŻYCIA zdrowie i dieta zdrowie witaminy minerały grzyby grzyby marynowane pieczarki
Folia aluminiowa i plastik groźne dla zdrowia? Wśród różnych sposobów na pakowanie żywności zwykle wybieramy te najprostsze: owoce, warzywa i sałatki wkładamy do plastikowego pojemnika, a kanapki zawijamy w folię aluminiową. Okazuje się, że ten wybór nie jest jednak najlepszy, bo oba surowce w styczności z jedzeniem mogą być zagrożeniem dla zdrowia. Zobacz więcej na temat: chemia kuchnia produkcja przemysłowa STYL ŻYCIA zdrowie
Produkty mleczne: ten sam składnik, różne właściwości Dietetycy zachęcają do codziennego spożywania nabiału ze względu na wysoką zawartość białka, wapnia i wielu innych substancji odżywczych. Nie wszystkie produkty mleczne są jednak dla nas odpowiednie i nie każdy przyswaja się tak samo łatwo. Mimo że wszystkie wymienione produkty są na bazie mleka, różnią się swoim działaniem i właściwościami, dzięki czemu możemy wybrać to, co będzie dla nas najlepsze. Zobacz więcej na temat: dieta dieta proteinowa jogurt mleko STYL ŻYCIA witaminy zdrowie zdrowie i dieta
14 listopada – Światowy Dzień Cukrzycy Cukrzyca rozwija się podstępnie i na początku nie daje żadnych objawów. Często dopiero pacjent, kiedy trafia do szpitala z groźnymi powikłaniami dowiaduje się, że jest chory. W przypadającym na 14 listopada Światowym Dniu Cukrzycy lekarze zwracają uwagę na obserwowanie organizmu i nielekceważenie żadnych niepokojących oznak. Zobacz więcej na temat: choroba cukrzyca dieta STYL ŻYCIA zdrowie zdrowie i dieta
Bez owoców ani rusz. Susz i już! Jesienią i zimą jemy znacznie mniej świeżych owoców, a te, które kupujemy w supermarketach są często ubogie w wartości odżywcze, hodowane w szklarniach lub transportowane przez wiele godzin w nieodpowiednich warunkach. Warto wtedy sięgać po suszone owoce, które zawierają wiele cennych substancji, błonnika, a do tego są zdrowszym zamiennikiem słodyczy. Zobacz więcej na temat: dieta jedzenie minerały owoce STYL ŻYCIA witaminy zdrowie i dieta
Sałatka do picia? Yerba ma te właściwości! Odpowiednik herbaty, zamiennik kawy i alternatywa dla napojów energetycznych. To tylko niektóre z cech wartościowego naparu Yerba mate. Jego właściwości można długo wyliczać, a o sposobie przyrządzania i o jego rodzajach – jeszcze dłużej rozmawiać. Zdradzamy tajemnice niezwykłego napoju z Ameryki Południowej. Zobacz więcej na temat: herbata kawa minerały rośliny STYL ŻYCIA witaminy zdrowie zdrowie i dieta
"Jesteś tym, co jesz". Zdrowa żywność i odporność Zdrowe odżywianie wymaga wysiłku, trzeba się skupić na sobie, spojrzeć na swoje ciało, potrzeby, poszukać produktów – mówił Marcin Banach, szef kuchni warszawskiej restauracji Winiarnia-Kotłownia. O świadomym jedzeniu w Polskim Radiu 24 rozmawiali także Anna Ruszczak (autorka bloga kulinarnego Na moim stole) i Andrej Modic (twórca internetowej społeczności zakupowej Lokalny Rolnik). Zobacz więcej na temat: ekologia jedzenie jesień zdrowie zima blog
Zimno? Rozgrzej się od wewnątrz! W chłodne dni szukamy różnych sposobów na ogrzanie się, ale nie musimy ograniczać się tylko do grubych swetrów i grzania przy kominku lub kaloryferze. W walce z chłodem pomoże nam nie tylko gorąca herbata, ale także pokarmy i przyprawy mające właściwości pobudzające krążenie krwi i przyspieszające produkcję ciepła w organizmie. Zobacz więcej na temat: jedzenie jesień kulinaria STYL ŻYCIA zdrowie zdrowie i dieta zima
Owoce morza – cenne skarby wielkich wód Krewetki, homary, kraby, ostrygi, ośmiornice – to najczęściej spożywane owoce morza. Jedni się nimi zajadają, a innych przeraża już sam ich wygląd. Warto się do nich przekonać, bo są prawdziwą skarbnicą elementów odżywczych i białka, a co więcej - cieszą się opinią silnego afrodyzjaku. Zobacz więcej na temat: jedzenie krewetki kulinaria ostrygi owoce morza STYL ŻYCIA zdrowie zdrowie i dieta
Jak prawidłowo odżywiać się w ciąży? Instytut Żywności i Żywienia oraz Centrum Zdrowia Dziecka opracowały raport nt. wpływu żywienia kobiet w ciąży na zdrowie dzieci. Zobacz więcej na temat: ciąża jedzenie kobieta zdrowie dziecka zdrowie i dieta
Sfermentowane znaczy zdrowe. Pora na kiszonki Są nie tylko smaczne i pożywne, ale też zdrowe, gdyż poza wieloma witaminami i składnikami mineralnymi zawierają bakterie kwasu mlekowego chroniące nas przed chorobami i infekcjami. Kiszonki są zatem naturalnym probiotykiem, cenną przekąską, dodatkiem do dań i sałatek. Ponadto, są wygodne w przechowywaniu i nie psują się tak łatwo, bo są już… sfermentowane. Zobacz więcej na temat: kiszenie kapusty kiszenie ogórków owoce przetwory STYL ŻYCIA warzywa witaminy zdrowie zdrowie i dieta
Skala Scoville’a, czyli coś na ostrrro Jedni unikają pikantnych przypraw, sosów i dodatków, a inni rozsmakowują się w daniach, po których odczuwają pieczenie w przełyku. Inni. Zwolennicy ostrych smaków dzielą się z kolei na tych mniej odpornych na ostrość oraz tych, którzy sięgają po najbardziej pikantne odmiany papryczek. Dla określenia poziomu ostrości stworzono skalę Scoville’a. Na czym ona polega? Zobacz więcej na temat: dieta jedzenie kulinaria papryka STYL ŻYCIA zdrowie i dieta
Kalendarz jedzenia sezonowego. Co jeść w tym miesiącu? Zdrowa dieta wymaga spożywania każdego dnia pięciu porcji warzyw i owoców przez cały rok. Najłatwiej jest wykonywać to zadanie wiosną i latem, kiedy różnorodność roślin jest największa, są one łatwo dostępne, kuszą wyglądem, kolorami, zapachem i smakiem, a co najważniejsze – są bogactwem substancji odżywczych. Jesienią i zimą znacznie tracą na walorach i wartościach, dlatego warto wiedzieć, po które owoce i warzywa sięgać w danym miesiącu. Zobacz więcej na temat: dieta jedzenie jesień kulinaria STYL ŻYCIA zdrowie zdrowie i dieta
Pamiętajmy o ogrodach. Także jesienią! Podczas audycji zajrzymy do ogródków, na działki i na balkony i podpowiemy, jak zadbać o drzewa, krzewy i inne rośliny o tej porze roku. Zobacz więcej na temat: architektura drzewa jesienne porządki jesień muzeum ogród zdrowie
Wybieramy najlepszy miód Miód należy do najbardziej zdrowych produktów spożywczych. Dostarcza nie tylko energii, ale i cennych związków mineralnych, które wspierają naturalne siły organizmu, oczyszczają go i odżywiają. Aby w pełni cieszyć się zdrowotnymi właściwościami miodu należy sięgać po najlepsze rodzaje, prawidłowo go przechowywać i odpowiednio spożywać. Który wybrać? Zobacz więcej na temat: choroba miód pszczoły STYL ŻYCIA zdrowie zdrowie i dieta
Zapobiega chorobom: od przeziębień do nowotworów Sami jej nie wytwarzamy i nie potrafimy magazynować. Jest jednak niezbędna, a niedobory odczuwalnie dają o sobie znać. Uzupełnianie jej braków powinno być jednak samą przyjemnością, bo po pierwsze: znajduje się w lubianych produktach spożywczych, a po drugie – wraz z nią serwujemy sobie zdrowie i młody wygląd. Zobacz więcej na temat: jedzenie owoce STYL ŻYCIA warzywa witaminy zdrowie i dieta