Polskie Radio
Section05

żywność

Prof. Solarska: brakuje zachęty do prowadzenia gospodarstw ekologicznych w Polsce

Wśród wymagań postawionych Polsce przez UE jest wzrost liczby gospodarstw prowadzonych metodami ekologicznymi. Według unijnych założeń do 2030 roku łącznie we wszystkich stowarzyszonych krajach ma być na to przeznaczonych w sumie 25 proc. ziemi rolnej. Polska w tym czasie zobowiązała się do osiągnięcia wskaźnika 7 proc. Dlaczego tak odbiegamy od innych krajów, jeśli chodzi o liczbę gospodarstw ekologicznych, zapytaliśmy prof. Ewę Solarską. Ekspert wyjaśnia, co zniechęca Polaków do stawiania na ekologię. 
Zobacz więcej na temat:  POLSKA rolnictwo ekologia Unia Europejska jakość produktu zdrowe odżywianie prawo

NASZ WYWIAD Ryby na wigilijnym stole. Historyk: przed wojną popularny był karp w sosie polskim, czyli w piernikach

- Karp w dawnej Polsce był jedną z najpopularniejszych ryb, ponieważ był duży i tłusty, a tłuste ryby w czasach głodu niezwykle ceniono. Jeszcze przed wojną jedzono m.in. karpia w sosie polskim, czyli w piernikach. Ale na wigilijnym stole znajdowały się też szczupaki, łososie, jesiotry i wiele innych gatunków ryb - mówi w rozmowie z portalem PolskieRadio24.pl dr hab. Jarosław Dumanowski, historyk sztuki kulinarnej, profesor UMK w Toruniu.
Zobacz więcej na temat:  Wigilia Boże Narodzenie ryby Karp tradycja święta jedzenie KULTURA kuchnia polska Jadwiga Andegaweńska Władysław Jagiełło katolicyzm potrawy Polskie Radio 24 POLSKA

Rolnicy biją na alarm. Nadmierny import produktów spożywczych z Ukrainy zagraża polskiej produkcji

Nie tylko zboża, cukier i nabiał z Ukrainy mogą zagrażać krajowej produkcji rolnej - alarmują przedstawiciele kolejnych branż. Hodowcy i bartnicy coraz częściej nie są w stanie konkurować kosztami i skalą ze sprowadzanym towarem. Ponadto produkcja na Wschodzie jest pozbawiona obostrzeń nakładanych na tę prowadzoną w Unii Europejskiej.
Zobacz więcej na temat:  GOSPODARKA rolnictwo Ukraina import miód wieprzowina buraki

Jarmarki świąteczne. Na co zwrócić uwagę przy wyborze produktu?

Okres przedświąteczny to czas zwiększonego handlu na jarmarkach czy w centrach handlowych. A tam, często prosto ze straganu, sprzedawane są na wagę żelki, cukierki, słone przekąski, owoce kandyzowane, orzechy. Znalezienie kompletnej informacji o takim produkcie jest trudne. Jak sprawdzić, czy nie ma w nim szkodliwych, zabronionych w Polsce składników?
Zobacz więcej na temat:  Roman Czejarek rękodzieło jarmarki świąteczne Sanepid handel społeczeństwo konsument