Smakowity Paryż lat 20. XX wieku Zakochany we francuskiej kuchni, człowiek o gargantuicznym apetycie. W latach 1926–1927 pod pretekstem studiów na Sorbonie A.J. Liebling smakował Paryż w jego popularnej odsłonie. Swoje doświadczenia i spostrzeżenia opisał w wydanej właśnie po polsku książce "Między posiłkami. Apetyt na Paryż". Jej tłumaczka i współwydawca Anna Arno była gościem "Drogi przez mąkę". Zobacz więcej na temat: Paryż Dwójka Łukasz Modelski
Duński hot dog, czyli røde pølser o korzennym aromacie Røde pølser to narodowe duńskie danie. To hot dog, ale zamiast parówki jest w nim kiełbasa, która musi wystawać z bułki, w dodatku ma bardzo ciekawy aromat korzennych przypraw. Zobacz więcej na temat: Czwórka kuchnia Dania Mateusz Kulik
Jedzenie w sieci i kulinarna dyplomacja Michała Korkosza Michał Korkosz od lat prowadzi Rozkosznego bloga kulinarnego. Ostatnio możemy go coraz częściej oglądać na YouTube'ie, gdzie dzieli się przepisami i wrażeniami z podróży. Warto wiedzieć, że jest internacjologiem i kulinarna dyplomacja nie jest mu obca. Zobacz więcej na temat: Czwórka Kamil Jasieński kuchnia polska USA
Janusz Wojciechowski: bezpieczeństwo żywnościowe równie ważne jak obronne Bezpieczeństwo żywnościowe trzeba postawić na równi z bezpieczeństwem obronnym i energetycznym - zaznaczył komisarz UE ds. rolnictwa Janusz Wojciechowski. Zapewnił, że wojna na Ukrainie nie zagraża bezpieczeństwu żywnościowemu w UE. Zobacz więcej na temat: żywność GOSPODARKA rolnictwo Afryka Janusz Wojciechowski wojna na Ukrainie wojna 2022
Superfoods. Jak wybrać spośród polskich produktów? - Jako społeczeństwo spożywamy bardzo niewiele warzyw i owoców, dlatego warto ubogacać swoją dietę o polskie superfoods: warzywa, owoce i zioła, kasze, ale także... śledzie - tłumaczyła Magdalena Kartasińska, dietetyk kliniczny. Zobacz więcej na temat: Czwórka zdrowie dieta Kamil Jasieński
W krainie miodów pitnych Naturalne miody pitne. Z czego powstają? W jaki sposób się je produkuje? Jak smakują? Czy mają coś wspólnego z miodami pitnymi, które znamy z przeszłości? O tym opowiadał gość "Drogi przez mąkę" Bartek Zięciowski - jedyny w Polsce miodosytnik naturalny. Zobacz więcej na temat: miód Dwójka Łukasz Modelski
Matura 2022. Dieta dla mózgu - co jeść, by uczyć się efektywnie? - Dieta "mind" to rodzaj żywienia, który sprzyja jak najbardziej wydajnej pracy naszego mózgu i działa prewencyjnie w stosunku m.in. do choroby Alzheimera i Parkinsona - mówi dr Krystyna Pogoń, dietetyk i technolog żywności. Zobacz więcej na temat: Czwórka edukacja matura matura 2022 Matura w Czwórce Matura z Czwórką
Kuchnia zero waste kuchnią przyszłości? Jak nie wyrzucać jedzenia, w jaki sposób wykorzystać suche pieczywo czy resztkę jogurtu - takie pytania zadajemy sobie coraz częściej. Na mądrym wykorzystaniu resztek żywności zyskają nie tylko nasze portfele, ale i planeta. Zobacz więcej na temat: Czwórka gastronomia ekonomia Marta Zinkiewicz
Minister rolnictwa: Polsce nie grozi głód, mamy odpowiednie zapasy i produkcję żywności - Polsce na pewno nie grozi głód. Mamy odpowiednie zapasy i produkcję żywności. Jesteśmy ogromnym eksporterem żywności - zapewnił wicepremier, minister rolnictwa i rozwoju wsi Henryk Kowalczyk, odnosząc się do sytuacji na rynku żywności w związku z wojną w Ukrainie. Zobacz więcej na temat: GOSPODARKA rolnictwo rolnicy żywność Henryk Kowalczyk POLSKA inflacja społeczeństwo sklepy wojna na Ukrainie
Paska ukraińska. Jak przygotować wielkanocną babkę? W Polsce Wielkanoc kojarzy się z kolorowymi pisankami i z żurkiem. Na ukraińskich stołach pojawiają się m.in. pieczona kaczka, kiełbasy domowe i pascha nazywana często paską. Zobacz więcej na temat: Czwórka gotowanie ciasta Czwórka Ukraina STYL ŻYCIA tradycja Mateusz Kulik
Paska ukraińska. Jak przygotować wielkanocną babkę? W Polsce Wielkanoc kojarzy się z kolorowymi pisankami i z żurkiem. Na ukraińskich stołach pojawiają się m.in. pieczona kaczka, kiełbasy domowe i pascha nazywana często paską. Zobacz więcej na temat: Czwórka gotowanie ciasta
ASMR. Jak dźwięk chrupania pobudza nasz apetyt? Chrupanie, mlaskanie, szum morza, padający deszcz – w jaki sposób działają na nas te dźwięki, jakie skojarzenia i reakcje wywołują? Czym są dźwięki ASMR? Zobacz więcej na temat: Trójka Piotr Firan dźwięki natura reklama marketing
Wczesna wiosna to doskonały czas na zbieranie ziół i przetwory Piotr Ciemny, autor bloga "Chwasty od kuchni" i książki "Dzikie zioła sezonowo", jest zaprzeczeniem stereotypu zielarza. Owszem, spotkamy go w lasach i na łąkach, ale próżno szukać przy nim laski druida czy zielonego płaszcza z kieszeniami wypchanymi "zielskiem". Zobacz więcej na temat: Czwórka Kamil Jasieński kuchnia gotowanie
Wielkanoc wege. Babki kokosowe, majonez z ziemniaka i jaja z tofu Podczas Bożego Narodzenia jemy mniej mięsa niż na Wielkanoc. - Te święta kojarzą się głównie z produktami pochodzenia zwierzęcego. Jemy jajka, wędliny i mięsa. Ale wegańska Wielkanoc to nie jest nic skomplikowanego - mówi Paweł Ochman z bloga Weganon.pl. Zobacz więcej na temat: Czwórka kulinaria Wielkanoc Mateusz Kulik dieta zdrowie
Jak wybrać wodę, która będzie najzdrowsza? W Lany Poniedziałek - zgodnie z tradycją - będziemy lać wodę. Tylko jaką - mineralną, filtrowaną, alkaliczną, z gazem - czy bez? Zobacz więcej na temat: Czwórka zdrowie dieta
Jak World Central Kitchen gotuje na wojnie Działają na całym świecie w miejscach, gdzie zdarzyły się klęski żywiołowe, kryzysy humanitarne i konflikty zbrojne. Do Polski przyjechali 48 godzin po ataku Rosji na Ukrainę. Rozdają Ukraińcom ciepłe posiłki na granicy, w punktach recepcyjnych oraz w dużych miastach. Zobacz więcej na temat: Dwójka Ukraina Łukasz Modelski
To pierwszy kebab w kosmosie Turcy wystrzelili kebaba w przestrzeń kosmiczną. To kolejne danie, które dołącza do kosmicznego wyścigu. Zobacz więcej na temat: kosmos
Wielkanoc bez resztek. Jak nie marnować żywności? Obfitość żywności na świątecznym stole to część tradycji, której ciemną stroną bywa marnowanie jedzenia. Mimo że świadomość idei zero waste jest coraz bardziej powszechna, wciąż nie potrafimy oprzeć się świątecznej gorączce. Zobacz więcej na temat: Czwórka STYL ŻYCIA ekologia Kasia Dydo Adrianna Janiszewska