Przepisy na jesienne dania. Poleca Gaweł Czajka - Moje przepisy kulinarne to świeże spojrzenie na kuchnię. Nie są skomplikowane, ale potrafią zaskoczyć. I na Instagramie, i w restauracji chcę dawać ludziom poczucie szczęśliwego brzucha - mówi Gaweł Czajka, w sieci znany jako @gawe_l. Zobacz więcej na temat: Czwórka STYL ŻYCIA przepisy kulinarne gotowanie jedzenie Instagram Kamil Jasieński
Ciasta bez pieczenia. Jak je zrobić? Ania Lekka przekonuje, że aby zrobić pyszne ciasto nie zawsze trzeba mieć piekarnik. Nie zawsze też trzeba się trzymać ściśle receptur. - Kochani testujemy w kuchni - mówi w Czwórce. - To jest świetne miejsce po to, żeby eksperymentować. Zobacz więcej na temat: Kamil Jasieński ciasta Czwórka
Hania Beza i przepis na idealną bezę. "To ciasto potrafi strzelić focha" - Beza jest jak kobieta. Na pierwszy rzut oka piękna i silna, a od wewnątrz delikatna i wrażliwa. Raz na jakiś czas potrafi też "strzelić focha" - mówi Hania Beza - instagramerka i producentka bez. Zobacz więcej na temat: Czwórka STYL ŻYCIA gotowanie ciasta Kamil Jasieński Instagram
Marcin Wojtasik o kuchni japońskiej Naszym gościem był Marcin Wojtasik, antropolog, socjolog i restaurator, znawca kuchni azjatyckiej. Rozmawialiśmy z nim o książce "Domowa kuchnia japońska" autorstwa Maori Murota. Zobacz więcej na temat: Dwójka Łukasz Modelski Japonia kuchnia japońska
O wakacyjnych festiwalach kulinarnych Czego można spróbować podczas wakacyjnych festiwali kulinarnych? Jakie umiejętności można zdobyć w ich trakcie? Z kim można się spotkać? O tym rozmawialiśmy w pierwszym po wakacjach wydaniu audycji "Droga przez mąkę". Zobacz więcej na temat: Łukasz Modelski jedzenie Dwójka
Więcej niż ryż z dodatkami. Mistrzowskie przepisy na paellę Tak jak w niedzielę na polskich stołach królowały rosół i kotlet schabowy z ziemniakami, tak mieszkańcy Walencji od wieków zajadają się paellą. Co roku obchodzą jej święto i organizują Paelle World Cup o tytuł mistrza świata w paelli. Zobacz więcej na temat: Czwórka STYL ŻYCIA gotowanie kuchnia hiszpańska Mateusz Kulik
Słodkie frykasy na szybko - jak przygotować je w parę minut? Masz ochotę na coś słodkiego, a może znajomi wpadną za chwilę z wizytą. Pomysłów na szybkie słodkości nie brakuje na blogu i w książce Kasi Gintrowskiej. - Naprawdę bardzo szybko można zrobić coś pysznego - przekonuje blogerka w Czwórce. Zobacz więcej na temat: Czwórka przepisy kulinarne słodkości Piotr Firan ciasta
"Lato z Radiem" sprawdza właściwości fasoli wrzawskiej "Lato z Radiem" odwiedziło dziś Wrzawy, leżące na styku województw świętokrzyskiego i podkarpackiego, w widłach Wisły i rzeki San. Panujący tu mikroklimat i wysokiej jakości gleby pozwalają na uprawę fasoli. Fasola wrzawska to produkt wyjątkowy, zarejestrowany jako Chroniona Nazwa Pochodzenia. Zobacz więcej na temat: Lato z Radiem 2023 fasola wrzawska Maciej Walecki
Wyrusz na szlak historycznych smaków. Wielosmakowa stolica - Fajnie jest rozejrzeć się, co się dzieje w Warszawie, bo dzieje się wiele. Bez opuszczania miasta możemy smakami zwiedzić świat - mówi Agnieszka Kuś, autorka bloga "Patrzę i jem". - Czasem warto też wrócić do przepisów sprzed 100 lat i sprawdzić, jak jedli nasi przodkowie. Zobacz więcej na temat: Czwórka Mateusz Kulik jedzenie Warszawa
Gastronomiczne podróże i odkrywanie Krakowa - sobotnie popołudnie w Czwórce Gościem audycji będzie Agnieszka Kuś, z którą wyruszymy w gastronomiczną podróż. Przeniesiemy się także do Krakowa i sprawdzimy, jakie atrakcje kryje to miasto poza utartymi szlakami. Zobacz więcej na temat: Czwórka podróże Kraków
Fotografia kulinarna. Jak stylizuje się jedzenie? Czy robienia "dobrych zdjęć jedzenia" można się nauczyć? - Wszystko można dobrze sfotografować - przekonuje blogerka i fotografka kulinarna Agnieszka Łyjak. Wystarczą nawet niewielkie umiejętności, zdolność do kombinowania i wyobraźnia, która w sztuce jest najlepszym doradcą. Zobacz więcej na temat: Czwórka STYL ŻYCIA fotografia hobby Marta Hoppe
Czym smakuje Podlasie? Mgłą, historią i cepelinami Wcale nie trzeba wyjeżdżać za granicę, by doświadczyć niesamowitych wrażeń. - Podlasie ma wiele do zaoferowania - od zabytków, przez przyrodę, aż do kuchni - przekonuje w Czwórce Anna Kraśnicka, autorka bloga o Podlasiu. Zobacz więcej na temat: Czwórka podróże jedzenie Podlasie Mateusz Kulik turystyka rower Podróże z Czwórką
Ramen - coś więcej niż "polish rosół" z makaronem - To danie kuchni japońskiej, które jednak niezwykle szybko podbiło europejskie stoły. Tu najważniejszy jest specjalnie przygotowany makaron - mówiła gość Barbara Welento, współwłaścicielka jednej ze stołecznych restauracji, w której od lat serwuje się ramen. Zobacz więcej na temat: Czwórka Piotr Firan Japonia przepisy kulinarne gotowanie
Wakacje na polskiej wsi. Dokąd warto się wybrać? - Polska wieś ma wiele twarzy i jest szalenie różnorodna. Może być miejscem wyciszenia albo dużej aktywności, degustacji lokalnych potraw lub poznawania mniejszości etnicznych - przekonują Beata i Paweł Pomykalscy, autorzy książki "Wioski i sielskie zakątki. Polska z pomysłem". Zobacz więcej na temat: Czwórka gotowanie hobby podróże wieś Marta Hoppe
Wbijamy za gary. Foodini i jego przepisy na proste dania - Gotować dla innych to chyba największy wyraz troski, jaki można komuś ofiarować. To jest coś, co napędza mnie w kulinarnej pasji - opowiada Foodini. Marcin Wójcik jest blogerem kulinarnym, który namawia innych, by "wbijali za gary". Zobacz więcej na temat: Czwórka STYL ŻYCIA gotowanie kuchnia jedzenie hobby Marta Hoppe
Kreator smaku - jak powstają najlepsze przepisy kulinarne? Szef kuchni jest artystą, powinien być też dobrym rzemieślnikiem, a czasami nawet żołnierzem. Tym razem sprawdzimy gdzie, kto i jak wymyśla najlepsze kulinarne przepisy. Zobacz więcej na temat: Czwórka gotowanie hobby podróże
Coocharz w sieci. Proste przepisy na smaczne dania - W sieci nie brakuje kulinarnych treści i kanałów tworzonych przez kucharzy amatorów. Ja staram się trafiać do ludzi, którzy cenią sobie proste przepisy - opowiada Kuba Przeździecki, znany w sieci jako Coocharz. Zobacz więcej na temat: Czwórka STYL ŻYCIA gotowanie hobby przepisy kulinarne Jeremi Angowski
Japońska kuchnia i język polski - tak warto zacząć wtorek W audycji sprawdzimy, jak smakuje domowa kuchnia japońska i powiemy, czy rzeczywiście marchewka należy do włoszczyzny. Zobacz więcej na temat: Czwórka hobby zabawa literatura