Polskie Radio
Section05
pieczywo

Dobry chleb – tylko z domowej piekarni!

W Polsce są bardzo bogate tradycje piekarnicze, a zapotrzebowanie na dobry chleb – olbrzymie. Do wspomnień z dzieciństwa o świeżym, jeszcze ciepłym chlebie z chrupiącą skórką i aromatycznym miąższem prosto z piekarni, wielu bardzo chętnie wraca. I poszukuje chleba smakującego i pachnącego "jak dawniej", często bezskutecznie. Dlatego coraz częściej zaczynamy piec chleb sami, w domu. Jak samemu upiec dobry i zdrowy chleb? Czy to jest trudne, jakie składniki są do tego potrzebne – o tym właśnie w "Leniwym przedpołudniu" rozmawiała Anna Popek ze swoim gościem.
Zobacz więcej na temat:  STYL ŻYCIA chleb pieczywo zdrowie Anna Popek Trójka

Jak walczyć z marnowaniem żywności? Senat zaczyna prace

Po półtorarocznej pracy w komisjach pod obrady Senatu trafił wreszcie projekt ustawy o przeciwdziałaniu marnowaniu żywności. Przewiduje on m.in. wprowadzenie obowiązku przekazywania jedzenia organizacjom charytatywnym przez wielkopowierzchniowe sklepy i wydłużenie tak zwanej daty minimalnej trwałości dla takich produktów. Duże sklepy miałyby też wnosić opłaty za odpady żywnościowe, z których finansowe będą na przykład kampanie edukacyjne.
Zobacz więcej na temat:  żywność jedzenie pieczywo

Piekarnie Putka – tradycja przekazywana od pokoleń

Stefan Putka  - współwłaściciel Piekarni i Cukierni Putka, która od ponad 30 lat wypieka na Mazowszu m.in. mazurki i baby wielkanocne. Z gościem audycji Ludzie Gospodarki rozmawialiśmy o rodzinnej firmie, o rzemieślniczych korzeniach, o tym jak zarobić na najstarszym produkcie świata i jak skutecznie łączyć nowoczesną technologię z tradycyjnymi metodami.
Zobacz więcej na temat:  Polskie Radio 24 przedsiębiorca przedsiębiorstwo pieczywo