Polskie Radio
Section05

żywność

Otyłość może powodować ponad 200 różnych powikłań

Niemal 60 proc. dorosłych Polaków waży za dużo, co bardzo źle wpływa na ich zdrowie. - Onkolodzy alarmują, że wraz ze wzrostem masy ciała, wzrasta ryzyko wielu chorób nowotworowych - mówi prof. dr hab. n. med. Paweł Bogdański z Katedry i Zakładu Leczenia Otyłości, Zaburzeń Metabolicznych oraz Dietetyki Klinicznej Uniwersytetu Medycznego im. Karola Marcinkowskiego w Poznaniu, prezes Polskiego Towarzystwa Leczenia Otyłości. Na co jeszcze wpływają nadwaga i otyłość?
Zobacz więcej na temat:  Artur Wolski zdrowie otyłość

Jak nie marnować żywności? Trzy praktyczne wskazówki

W ciągu roku Polacy wyrzucają pięć mln ton żywności. Oznacza to, że co sekundę w koszu lądują 92 kilogramy jedzenia, czyli tyle samo, ile ważą 184 bochenki chleba. Na całym świecie marnuje się jedna trzecia globalnej produkcji żywności. – To bardzo dużo, zważywszy na to, że 868 mln ludzi na świecie cierpi z powodu głodu – zauważyła koordynatorka kampanii edukacyjnych Anna Urbańska.
Zobacz więcej na temat:  Trójka społeczeństwo jedzenie ekologia Mateusz Drozda

ANALIZA Zmiany klimatu to straty dla gospodarki. Utrata do 10 proc. PKB

Co najmniej 78 zgonów spowodowanych ekstremalną falą upałów potwierdził Departament Zdrowia amerykańskiego stanu Waszyngton. Według dziennika "Seattle Times" faktyczna liczba ofiar może być wyższa. Są to dane tylko z zeszłego tygodnia. Zmiany klimatyczne stanowią największe długoterminowe zagrożenie dla gospodarki światowej. Jeśli nie zostaną podjęte żadne działania łagodzące, globalne temperatury mogą wzrosnąć o ponad 3°C, a światowa gospodarka może skurczyć się o 18 proc. w ciągu najbliższych 30 lat. Taki je obraz wyłania się z raportu Swiss Re o zmianach klimatycznych.
Zobacz więcej na temat:  GOSPODARKA klimat globalne ocieplenie rolnictwo USA

Kombucha produkowana masowo? Polscy naukowcy rozpoczynają prace

Kombucha to nowość wśród zimnych, słodkich napojów. Jest jednak pewna przeszkoda w produkowaniu jej na masową skalę – trudno jest wytworzyć wiele partii o takim samym smaku, zapachu i konsystencji. Na szczęście podejmą się tego naukowcy z Instytutu Technologii Fermentacji i Mikrobiologii Politechniki Łódzkiej. W "Trójce do trzeciej" Piotr Łodej rozmawiał z jednym z nich – prof. dr hab. inż. Edytą Kordialik-Bogacką.
Zobacz więcej na temat:  Piotr Łodej Trójka STYL ŻYCIA herbata napoje technologia produkcja przemysłowa