Polskie Radio
Section05

żywność

PKP chce przewozić więcej żywności. Rolnicy zainteresowani współpracą z przewoźnikiem

Chcemy zwiększyć udział transportu kolejowego w przewozie żywności, budując m.in terminale intermodalne – zapowiedział przedstawiciel zarządu PKP ds. strategii i logistyki Rafał Zgorzelski podczas konferencji "Kolej dla żywności". To kolejne wspólne przedsięwzięcie PKP i sektora rolnego reprezentowanego przez Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa.
Zobacz więcej na temat:  PKP Cargo transport infrastruktura GOSPODARKA

Sylwia Spurek porównała mięso do papierosów. "To skandaliczna wypowiedź"

- Dla mnie ta wypowiedź jest skandaliczna, ponieważ nie jest oparta na żadnych badaniach, które mogłyby stawiać produkty pochodzenia zwierzęcego mięso, mleko, jajka na równi ze szkodliwością tytoniu. To są niczym niepotwierdzone wymysły. Jestem tym zszokowany - stwierdził w Polskim Radiu 24 Jacek Zarzecki, prezes Polskiego Związku Hodowców  i Producentów Bydła Mięsnego.  
Zobacz więcej na temat:  POLSKA Polskie Radio 24 wołowina produkcja

Szlaban Czech na zagraniczną żywność. Minister rolnictwa: nie ma na to naszej zgody

- Zwróciliśmy się do strony czeskiej ze zdecydowanym apelem. Nie ma naszej zgody na tego typu działania, na zamykanie się na polską żywność - mówił minister rolnictwa Grzegorz Puda w Programie 1 Polskiego Radia, odnosząc się do procedowanej w Czechach ustawie ograniczającej zagraniczne artykuły spożywcze.
Zobacz więcej na temat:  Grzegorz Puda Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi Czechy rolnictwo eksport sklep Krzysztof Świątek Sygnały Dnia POLSKA

Koronawirus zmienia nawyki Polaków. Są tego również pozytywne efekty

Koronawirus zmienił nawyki zakupowe Polaków. Oszczędzają na dobrym jedzeniu, ale zaoszczędzone pieniądze przeznaczają głównie na używki: na słodycze oraz - co jeszcze gorsze - na alkohol i papierosy. W 2020 roku rodacy wydali na alkohol o siedem proc. więcej niż rok wcześniej. - Z drugiej strony pandemia ma też swoje dobre strony - mówi dr Aneta Janowska z SGH.
Zobacz więcej na temat:  koronawirus Koronawirus w Polsce pandemia dieta jedzenie Roman Czejarek