Polskie Radio
Section05

ekologia

Jak nie marnować żywności? Trzy praktyczne wskazówki

W ciągu roku Polacy wyrzucają pięć mln ton żywności. Oznacza to, że co sekundę w koszu lądują 92 kilogramy jedzenia, czyli tyle samo, ile ważą 184 bochenki chleba. Na całym świecie marnuje się jedna trzecia globalnej produkcji żywności. – To bardzo dużo, zważywszy na to, że 868 mln ludzi na świecie cierpi z powodu głodu – zauważyła koordynatorka kampanii edukacyjnych Anna Urbańska.
Zobacz więcej na temat:  Trójka społeczeństwo żywność jedzenie Mateusz Drozda

Jak nowe wymogi klimatyczne UE dotyczące metanu zwiększą koszty działania Jastrzębskiej Spółki Węglowej ?

Przy obecnych cenach uprawnień do emisji CO2, objęcie metanu unijnym system handlu uprawnieniami do emisji (ETS) kosztowałoby Jastrzębską Spółkę Węglową blisko 2 mld zł rocznie. Polityka energetyczno-klimatyczna była tematem zorganizowanego w czwartek w Katowicach III "Forum ThinkEco!", będącego jedną z rozpisanych od czerwca do września sesji "Europejskiego Kongresu Małych i Średnich Przedsiębiorstw".
Zobacz więcej na temat:  GOSPODARKA dwutlenek węgla węgiel Unia Europejska OZE