Kuchnia wege, czyli postna. Co jedli nasi przodkowie w czasie Wielkiego Postu? W Kościele katolickim Środa Popielcowa zaczyna Wielki Post. Jeszcze niedawno w niektórych domach ten dzień zmieniał codzienny jadłospis. Jednak kuchnia postna była codziennością w dawnej Polsce. - Chłopi, którzy stanowili większą część społeczeństwa, na mięso mogli sobie pozwolić od święta. Można więc powiedzieć, że postne potrawy jedli codziennie. Dzisiaj nazywalibyśmy je po prostu wegańskimi - mówi w Czwórce Paweł Ochman i opowiada, co jedli nasi przodkowie w czasie Wielkiego Postu. Zobacz więcej na temat: Czwórka Kamil Jasieński społeczeństwo Wielki Post kuchnia polska
ANALIZA Na słodzone napoje nie pomoże nawet ruch. Ukryty w składzie cukier to cichy zabójca Zespół naukowców z Uniwersytetu Harvarda oraz Uniwersytetu Lavala przez 30 lat śledził stan zdrowia ponad 100 tys. osób. Wyniki tych obserwacji mogą poważnie zaniepokoić fanów słodzonych napojów. Wynika z nich bowiem, że nawet aktywność fizyczna nie jest w stanie zniwelować ryzyka chorób sercowo-naczyniowych zwiększonego przez cukier dostarczany za pośrednictwem słodzonych płynów. Napoje nie są jednak jego jedynym źródłem. Jest on dodawany powszechnie do produktów, które wcale nie kojarzą nam się ze słodkościami. Zobacz więcej na temat: cukier zdrowie badania POLSKA społeczeństwo
Krew - bezcenny dar. Krwiodawstwo w Polsce i na świecie W dniu Walentynkowej Akcji Krwiodawstwa organizowanej na terenie Polskiego Radia m.in. sprawdzimy jak wygląda krwiodawstwo na świecie. Zobacz więcej na temat: Czwórka krwiodawstwo wegetarianizm kuchnia fantastyka
Co jadają narciarze? Przysmaki górskich kurortów Włoch, Austrii i Polski Zimą Włochy, Austria czy rodzime Podhale przyciągają nas obietnicą białego szaleństwa na stokach, ale też kuszą niezwykłymi smakami. Sprawdzamy, co na stokach jadają narciarze. Zobacz więcej na temat: Czwórka kuchnia narty snowboard Tyrol Włochy Austria Podhale
Japońskie afrodyzjaki na walentynki: sushi, ostrygi i lody mochi Japońska kuchnia to nie tylko sztuka kulinarna, ale też sztuka miłości. - Wystarczy spojrzeć na sushi. To drobne i sensualne formy, które rozpalają zmysły i można się nimi nawzajem karmić - mówi szef kuchni Bartek Leszczyński. Zobacz więcej na temat: Czwórka STYL ŻYCIA kulinaria przepisy kulinarne Walentynki Japonia Weronika Puszkar sushi
Międzynarodowy Dzień Pizzy. Jak ewoluował pszenny placek? Pizza jest jednym z najpopularniejszych przysmaków na świecie. Ten pszenny placek występuje w niezliczonej ilości odmian i smaków, a jego wielbiciele postanowili go uczcić. 9 lutego obchodzimy Międzynarodowy Dzień Pizzy. Zobacz więcej na temat: Czwórka Kamil Jasieński pizza kuchnia włoska
Afrodyzjaki - przez żołądek do serca. Co przyrządzić na Walentynki? Przed nami jedno z najmilszych świąt w roku - Walentynki, czyli święto zakochanych. W audycji więc podpowiemy jak uwieść kogoś za pomocą wyśmienitych dań i co przygotować na romantyczną kolację. Pomogą nam w tym afrodyzjaki. Zobacz więcej na temat: Czwórka Walentynki Scjentolodzy miłość kuchnia
Gdzie szusują i co jedzą na stokach Polacy? Polskie kurorty narciarskie są popularne z racji bliskości i łatwej dostępności, jednak włoskie miejscowości cieszą się nie mniejszym powodzeniem wśród naszych rodaków. Zobacz więcej na temat: Czwórka kulinaria zima
Tłusty czwartek 2024. Czy pączki na śniadanie to dobry pomysł? Tłusty czwartek, czyli ostatni czwartek przed Wielkim Postem, tradycyjnie nie powinien obyć się bez pączków. Te mogą być w lukrze, pudrze lub polewie. Z nadzieniem lub bez. Za zjedzeniem pączka w tłusty czwartek przemawia kilkusetletnia tradycja, ale czy warto tak zacząć dzień i zjeść go już rano na śniadanie? Czy pączki to zdrowy posiłek? Zobacz więcej na temat: tłusty czwartek pączki tradycja przepis na pączki tłusty czwartek 2024
Picie mleka może chronić przed cukrzycą typu 2? Produkty mleczne zawierają białka i witaminy. Są ważnym źródłem wapnia, który pomaga zachować mocne kości i zęby. Czy dieta bogata w mleko jest wskazana dla osób z cukrzycą typu 2? Wyniki badań są w tej kwestii niejednoznaczne. Jak jest w istocie? Zobacz więcej na temat: Jakub Domoradzki mleko cukrzyca zdrowie medycyna badania dieta
"Bądźmy eko" - reportaż Urszuli Żółtowskiej Marnujemy jedzenie, kupujemy za dużo ubrań, źle segregujemy śmieci. To niektóre grzechy, które popełniamy. A cierpi świat dookoła nas. Jaki jest nasz stan świadomości? Zobacz więcej na temat: reportaż Urszula Żółtowska-Tomaszewska segregacja śmieci ekologia ubrania
Kebab i sernik na patyku Od pewnego czasu triumfy na polskim – i nie tylko – kanale YouTube święcą relacje filmowe z odwiedzin w restauracjach, barach, na stoiskach z jedzeniem, jarmarkach i w innych miejscach, gdzie można po prostu zjeść. Celem filmu jest pokazanie widzom czy można zjeść dobrze, czy też niespecjalnie. Zobacz więcej na temat: folklor folk kultura ludowa felieton KULTURA Magdalena Okraska tradycja
Brak porozumienia w KE ws. bezcłowego handlu z Ukrainą. Kością niezgody zapis dotyczący limitów Jest polityczna zgoda w Unii Europejskiej na wykorzystanie zamrożonych aktywów Rosji do odbudowy Ukrainy. Chodzi o zyski generowane z zablokowanych aktywów rosyjskiego Banku Centralnego. Polityczne porozumienie osiągnęli ministrowie spraw zagranicznych państw członkowskich na spotkaniu w Brukseli – o czym poinformowała szef polskiego MSZ-tu Radosław Sikorski. Zobacz więcej na temat: import Ukraina Unia Europejska Beata Płomecka ŚWIAT Europa
Polskie sery światową czołówką. Zdobyły wysokie miejsca w prestiżowym rankingu Polskie sery docenione. W najnowszym rankingu portalu kulinarnego Taste Atlas trzy z dziesięciu serów wędzonych, które znalazły się w zestawieniu, pochodziło z Polski. Najwyższą - drugą - lokatę zdobyła śląska gołka, powstająca z krowiego mleka. Zobacz więcej na temat: ser nagroda oscypek POLSKA społeczeństwo GOSPODARKA
Turystyka kulinarna, czyli świat od kuchni Turystyka kulinarna (w tym enoturystyka i biroturystyka), choć jest dość młodym zjawiskiem, to szybko zyskuje na popularności. Eksperci wskazują, że jedną z przyczyn wzrostu zainteresowania tym rodzajem turystyki, są coraz większe oczekiwania podróżnych i chęć doświadczenia czegoś nowego, niepowtarzalnego. Zobacz więcej na temat: żywność kulinaria
Filozofia Johna Locka oraz jej związki z jedzeniem i piciem Jakie miejsce w filozofii Johna Locka zajmuje ananas? O związkach jedzenia i picia z myślą Locka opowiedziała dr Karolina Rychter. Zobacz więcej na temat: Łukasz Modelski filozofia Dwójka
Jadalne owady jako alternatywne źródło białka? Naukowcy z Lublina sprawdzają taką możliwość Naukowcy z Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie realizują projekt dotyczący wykorzystania jadalnych owadów. Ich badania dotyczą możliwości uzupełnienia składu tradycyjnych produktów spożywczych białkiem pochodzącym z mielonych owadów. Czy to się uda? Zobacz więcej na temat: STYL ŻYCIA owady NAUKA eksperyment Radosław Nałęcz Trójka
Rozgrzewające dania na zimowe dni. Dawid Jedynak stawia na rosół i azjatyckie inspiracje Zimą ogrzewamy się, jak się da: odkręcamy kaloryfery, wyciągamy wełniane swetry, pijemy sporo gorącej herbaty. Często zapominamy jednak, że na odczuwanie temperatury wpływa również… jedzenie. Dawid Jedynak podkreśla, że rozgrzeją nas kiszonki i rosół, ale też egzotyczne mango czy ananas. Zobacz więcej na temat: Czwórka Marta Hoppe zima gotowanie Wiedźmin