Klienci nawet z Pragi. Doradca premiera Czech radzi, by na zakupy świąteczne pojechać do Polski Czeskie rodziny na święta Bożego Narodzenia chcą wydać więcej niż przed rokiem, ale mniej Czechów decyduje się na pożyczki i kredyty. Wysoka inflacja zmusza do oszczędności i poszukiwania tańszych produktów. Doradca premiera: radzę wyjechać na zakupy do Polski. Zobacz więcej na temat: święta Boże Narodzenie Wigilia ŚWIAT Czechy ceny żywności żywność GOSPODARKA vat
Kosmiczne uprawy. Szklarnia - kolejny krok na drodze do pozaziemskich hodowli Jedzenie w kosmosie, pozaziemskie uprawy - to nie jest scenariusz science fiction - to już jest rzeczywistość. Ostatnio coraz częściej możemy słyszeć o kolejnych odkryciach związanych z uprawą roślin czy warzyw w warunkach kosmicznych. Niedawno udało się stworzyć szklarnię o odpowiednich warunkach, w których można uprawiać rośliny na Marsie. Zobacz więcej na temat: Czwórka kosmos astronautyka Marta Zinkiewicz Jan Olejniczak
Nie marnuj w święta. Podpowiadamy jak to zrobić! Potrzeba i temat niemarnowania jedzenia z roku na rok jest nam coraz bliższy. Wraca też w kontekście świąt, bo często po kolacji wigilijnej mamy nie tylko pełne brzuchy, ale i kosze na śmieci. Są sposoby by to zmienić. Zobacz więcej na temat: Czwórka Kamil Jasieński ekologia święta
Święta Bożego Narodzenia. Jak jeść, żeby się nie przejeść? - Starajmy się nie rozciągać żołądka do niebotycznych rozmiarów, bo to jest pokłosie, które zostaje nam po świętach. Później cały czas jesteśmy głodni, a rozciągnięty brzuszek woła wtedy: "więcej" - podpowiada w Programie 1 Polskiego Radia Alicja Kalińska, dietetyk i doradca żywieniowy. O czym jeszcze powinniśmy pamiętać przy świątecznym stole? Zobacz więcej na temat: społeczeństwo Joanna Racewicz etykieta święta zdrowie zdrowe odżywianie
To nie pizza, to pinsa - jak przyrządzić ją w domu? Pinsa, a właściwie pinsa romana, to rzymska kuzynka pizzy. Pinsa romana nie jest okrągła, ale owalna. Czym jeszcze różni się od włoskiego klasyka? Zobacz więcej na temat: Czwórka Włochy kuchnia włoska przepisy kulinarne Mateusz Kulik
Paul Tremo - kucharz Stanisława Augusta Poniatowskiego Bohaterem audycji "Droga przez mąkę" był kuchmistrz ostatniego króla Polski - urodzony w Berlinie, ale posiadający francuskie korzenie Paul Tremo. Zobacz więcej na temat: Stanisław August Poniatowski Dwójka kuchnia Łukasz Modelski
Wigilia dla samotnych. Niezwykła inicjatywa Fundacji Wolne Miejsce Wielkimi krokami zbliżają się święta Bożego Narodzenia, ale nie każdy spędzi je w rodzinnym gronie. Pomoc osobom samotnym od wielu lat zapewnia Fundacja Wolne Miejsce, która organizuje Wigilię dla samotnych. Zobacz więcej na temat: Boże Narodzenie pomoc społeczna wolontariat kolacja społeczeństwo Wojciech Urban
260 ton żywności dla potrzebujących. Banki żywności podsumowują przedświąteczną zbiórkę W ramach przedświątecznej stacjonarnej zbiórki organizowanej przez banki żywności zebrano ponad 260 ton jedzenia, które trafi do potrzebujących - poinformowała Federacja Polskich Banków Żywności. Szefowa Federacji Beata Ciepła podkreśla jednak, że to kropla w morzu potrzeb. Zobacz więcej na temat: GOSPODARKA żywność pomoc POLSKA społeczeństwo
Czekoladowe smoothie bowl - pyszny pomysł na śniadanie Płatki owsiane nie muszą być nudne. Wystarczy do nich dodać trochę smakołyków i otrzymujemy wyśmienity przysmak śniadaniowy. Czekoladowe smoothie bowl to nietypowy smakołyk - prosty w wykonaniu i pyszny. Zobacz więcej na temat: Czwórka śniadanie przepisy kulinarne przepisy Małgorzata Jakubowska Mateusz Kulik
"Panierki" - w świecie nieistniejącej już gastronomii Niezwykle szczere wspomnienia młodego, niedojrzałego mężczyzny, który wchodzi w dorosłe życie i obserwuje zdegenerowany, pełen przemocy świat. Akcja powieści "Panierki" rozgrywa się w czasie transformacji ustrojowej w ekskluzywnej restauracji nieistniejącego dziś hotelu. Jej autor – Rafał Targosz, znany szef kuchni – był gościem audycji z cyklu "Droga przez mąkę". Zobacz więcej na temat: PRL literatura Łukasz Modelski
Jak nie marnować żywności? Dietetyk wyjaśnia, co i jak układać w lodówce Może wydawać się, że odpowiednie przechowywanie żywności to nic trudnego. Nic bardziej mylnego. Wielu osobom zdarza się popełniać pewne błędy. - Przez to, że źle przechowujemy żywność, po prostu ją marnujemy - mówi w Programie 1 Polskiego Radia dr Hanna Stolińska, dietetyk kliniczny. Co powinniśmy robić, a czego nie? Zobacz więcej na temat: Agnieszka Kunikowska lodówka
"Ateny do zjedzenia" - pita, filo i dojrzałe pomarańcze "Ateny do zjedzenia" - kolejna książka Bartka Kieżuna zabiera nas w kulinarną podróż po zakątkach greckiej stolicy. Wcześniej autor odwiedził m.in. Portugalię czy Turcję. W "Atenach do zjedzenia" przekonuje, że greckie dania bez problemu ugotujemy w Polsce. Jest jednak jeden warunek. Zobacz więcej na temat: Czwórka Kamil Jasieński kuchnia grecka Grecja STYL ŻYCIA
Biopolepszacz glebowy – jak można wykorzystać bioodpady? Studenci i naukowcy stworzyli biopolepszacz glebowy. W Polsce marnuje się prawie 5 mln ton żywności rocznie, z czego ponad 50 proc. trafia do śmieci z gospodarstw domowych. I to właśnie bioodpadom przyjrzeli się młodzi naukowcy. Na Uniwersytecie Przyrodniczym we Wrocławiu opracowano biopolepszacz glebowy z odpadów. O szczegółach projektu i jego zastosowaniu na szeroką skalę opowiedziała prof. Agnieszka Medyńska-Juraszek. Zobacz więcej na temat: Trójka Witold Lazar żywność społeczeństwo
W dawnej kuchni pogranicza polsko-litewskiego Tradycje litewskie i ruskie w kuchni wschodniego Mazowsza sięgają czasów, gdy prowadził tamtędy szlak Wielkiego Gościńca Litewskiego. W pewnej mierze przetrwały one do naszych czasów, a na przełomie XVIII i XIX wieku były wciąż bardzo silne. Zobacz więcej na temat: Wielkie Księstwo Litewskie Łukasz Modelski Dwójka kulinaria
Frytki - belgijski przysmak z listy UNESCO Znana na całym świecie przekąska, która uchodzi za przysmak dzieciaków, jest wpisana na listę niematerialnego dziedzictwa kulturalnego UNESCO. Frytki belgijskie mają specjalną recepturę, ale można je też przyrządzić w polskim domu. Zobacz więcej na temat: Czwórka kuchnia STYL ŻYCIA Mateusz Kulik
"Kolacja to centralny punkt dnia". Jak wykorzystać ten czas? - Kolacja to takie miłe i przyjemne domknięcie każdego dnia. Warto wykorzystać ten czas, by wypocząć, a gotowanie może być doskonałym sposobem na relaks - mówiła Małgorzata Minta, autorka książki "Kolacje. 93 przepisy na udany wieczór". Zobacz więcej na temat: Czwórka Marta Zinkiewicz kulinaria gotowanie
Belgijskie frytki - co w nich takiego niezwykłego? Frytki belgijskie są dziś kultowym przysmakiem. Są tacy, którzy nie wyobrażają sobie pobytu w Belgii bez ich skosztowania, co w nich jest takiego niezwykłego, że są tak popularne? Czym różnią się od "zwykłych" frytek? Zobacz więcej na temat: Czwórka kuchnia
Jedzenie w pracy: tej kwestii nie można lekceważyć! Z badania "Żywieniowe nawyki pracujących Polaków 2022" wynika, że pracownicy potrzebują wsparcia nt. edukacji żywieniowej i sprzyjających jej rozwiązań w miejscu pracy. Porównanie wyników z kolejnych edycji wykazało bowiem, że pracownicy nie poprawili jakości swojej diety, za to wzrosło ich przekonanie o jej zdrowotności. Zobacz więcej na temat: Trójka STYL ŻYCIA praca zdrowie zdrowe odżywianie