Polskie Radio
Section05
jedzenie

Dżemy, konfitury, pikle, nalewki . Jak zacząć przygodę z przetworami?

Warto robić przetwory. Nie są one aż tak praco- i czasochłonne jakby się wydawało. Możemy je doprawić do własnego smaku i gustu. Kontrolować ilość cukru czy octu. Zawsze wiemy, co jest w środku. Nie wyjdzie nam też drożej niż w sklepie, pod warunkiem, że nie będziemy porównywać do popularnych produktów niezbyt dobrej jakości - przekonuje autorka poradników Małgorzata Świgoń.
Zobacz więcej na temat:  jedzenie przetwory Daniel Wydrych STYL ŻYCIA

"Bah Bah", czyli za co można polubić Iran

To stąd pochodzą pierwsza kosmiczna turystka, najsłynniejszy lekarz w historii i jedna z najgenialniejszych matematyczek na świecie, tu wynaleziono wodę różaną i zgromadzono jedną z największych kolekcji klejnotów. Polacy po powrocie z tego kraju w pierwszej kolejności opowiadają nie o zabytkach, ale o ludziach – niezwykle gościnnych i zawsze uśmiechniętych. Mowa oczywiście o Iranie, którego tajemnice zdradził nam Albert Kwiatkowski, autor książki "Bah Bah. Iran dla dociekliwych".
Zobacz więcej na temat:  Trójka Kasia Stoparczyk dzieci KULTURA Iran Persja jedzenie

Zamiast jeść będziemy pokonywać głód zapachami?

Są zapachy, które natychmiast wywołują u nas uczucie głodu i powodują, że mamy ochotę na daną potrawę – dla jednych może to być ciepły chleb z masłem, a dla innych pizza. Zespół naukowców z Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu opracowuje natomiast środek, który ma działać na nas zupełnie odwrotnie i zmniejszać lub całkowicie hamować łaknienie.
Zobacz więcej na temat:  Trójka STYL ŻYCIA jedzenie badania NAUKA Stanisław Perzyna Piotr Firan