Zabierz smaki wakacji do domu. Na talerzu: moussaka Moussaka, to bardzo popularna i super smaczna zapiekanka grecka szykowana na bazie bakłażanów i mięsa mielonego. Zobacz więcej na temat: Czwórka kulinaria hobby
Włochy. 111 przygód Renaty Pawłowskiej Renata Pawłowska sama przyznaje, że to nie jest „przewodnik z opisem zabytków i listą muzeów, to dziennik podróżnika”. Ponad 25 lat mieszka we Włoszech i przybliża Polakom włoskie smaki, miejsca i ciekawostki. Pasjonatka życia oraz podróży, uwielbia dobre jedzenie i od lat dzieli się swoimi spostrzeżeniami na blogu „Kalejdoskop Renaty”. Właśnie wydała swoją debiutancką książkę „Włochy. 111 przygód”. Zobacz więcej na temat: emigracja Włochy podróże turystyka Polonia KSIĄŻKA przewodnik Wenecja Małgorzata Frydrych
O najlepszych restauracjach na świecie W tym wydaniu audycji rozmawialiśmy o pięćdziesięciu najlepszych restauracjach na świecie. Gościem Łukasza Modelskiego była Małgorzata Minta, dziennikarka, blogerka, autorka i kolekcjonerka książek kulinarnych. Zobacz więcej na temat: Łukasz Modelski restauracja
Kolejne statki z ukraińskim zboże opuściły porty. Przewożą ponad 170 tys. ton żywności Kolejne statki z ukraińskim zbożem opuściły porty w Odessie i Czarnomorsku i popłynęły w stronę Stambułu. Ministerstwo infrastruktury Ukrainy poinformowało, że jednostki przewożą 170 tysięcy ton żywności. Zobacz więcej na temat: zboże wojna na Ukrainie serwis wschodni statek ŚWIAT Europa
Paweł Bravo i jego kulinarne felietony o polityce i sztuce Pieśni miłosne na temat kapusty, sonety o jabłkach, zachwyty nad burakiem stanowią esencję książki "Czekolada i kapuśniak. Felietony do czytania przy zagniataniu masy na ciasto albo karmelizowaniu cebuli". Jej autor, Paweł Bravo, był gościem "Drogi przez mąkę". Zobacz więcej na temat: książki kulinaria gotowanie Dwójka felieton literatura
PR24 Cukier wraca do sklepów. Minister rolnictwa: ta panika została wywołana sztucznie - Sieci handlowe dobrze się wzbogaciły. Obecna cena cukru jest bardziej spekulacyjna niż rzeczywista, to wszystko powoli wraca do normy - powiedział w Polskim Radiu 24 Henryk Kowalczyk, wicepremier i minister rolnictwa. Zobacz więcej na temat: żywność bezpieczeństwo handel rolnictwo cukier Henryk Kowalczyk POLSKA społeczeństwo Polskie Radio 24 GOSPODARKA
Kryminał na Polesiu z kuchnią w tle Historyczny kryminał z poleskim menu w tle. Co w czasach II RP jedli tam bogaci, a co ubodzy? Jakie trunki królowały? Gościem "Drogi przez mąkę" był Paweł Rzewuski, autor "Syna bagien". Zobacz więcej na temat: literatura Dwójka
Czarne risotto. Jak poczuć smaki Chorwacji we własnej kuchni? Crni rižot, czyli risotto z mątwy to serwowane na chorwackim wybrzeżu tzw. czarne risotto. Wygląda tajemniczo, a jego smak oczarował niejednego. - Sekretem tego dania jest tusz mątwy - mówi mistrz kuchni i bloger Rafał Kołodziej Zobacz więcej na temat: Czwórka Chorwacja Dalmacja risotto kuchnia STYL ŻYCIA Mateusz Kulik
Atak na port w Odessie. Stankowski: to oznacza, że nie ma żadnego porozumienia - Dzisiejszy atak rakietowy oznacza, że żadnego porozumienia nie ma. Trzeba sobie jasno powiedzieć, że żaden statek handlowy nie wpłynie do portu, który jest ostrzeliwany - powiedział w Polskim Radiu 24 Adrian Stankowski z "Gazety Polskiej". Gościem "Debaty dnia" był także Paweł Badzio z "Gazety Obywatelskiej". Zobacz więcej na temat: wojna 2022 wojna na Ukrainie serwis wschodni żywność zboże Rosja ONZ ŚWIAT Europa Polskie Radio 24
W Polsce cukru nie zabraknie. Krajowa Grupa Spożywcza uspokaja Według prognoz Krajowej Grupy Spożywczej płynne dostawy cukru do sklepów powinny zapewnić nadwyżki gromadzone w magazynach. - Mamy w tej chwili ponad 160 tys. ton cukru - poinformował Grzegorz Ziółkowski, dyrektor departamentu logistyki w Krajowej Grupie Spożywczej. Zobacz więcej na temat: cukier żywność sklep sklepy GOSPODARKA POLSKA
Czy w morzach i oceanach zabraknie ryb? – Światowa produkcja ryb i owoców morza jest na rekordowo wysokim poziomie – wynika z najnowszego raportu Organizacji Narodów Zjednoczonych ds. rolnictwa. A jednym z największych wyzwań środowiskowych są obecnie nadmierne połowy: przełowione stada nie mogą się odnowić. Ten problem dotyczy już ponad 35 proc. stad ryb! Zobacz więcej na temat: społeczeństwo żywność ryby Ziemia Mateusz Drozda Trójka
Smaki dawnego Gdańska. Malarskie przepisy z XIX wieku W 1858 roku w Gdańsku ukazała się książka kucharska autorstwa Marie Rosnack. Katarzyna Fiszer i Aleksandra Kucharska postanowiły uwspółcześnić tę publikację, ale nie odbierać jej historycznego ducha, którego odnajdziemy na malarskich fotografiach. Zobacz więcej na temat: Czwórka Kamil Jasieński kuchnia polska kuchnia Gdańsk
Andrzej Gantner: trudności w dostępie do energii będą kreowały kryzys żywnościowy na świecie - Bez prądu, gazu, węgla nie da się po prostu wyprodukować żywności w taki sposób, żeby można było zaopatrzyć cały kraj. Żeby przetworzyć żywność również potrzebujemy energii - mówił w Polskim Radiu 24 Andrzej Gantner (Federacja Producentów Żywności). Zobacz więcej na temat: żywność rolnictwo wojna na Ukrainie bezpieczeństwo ŚWIAT Europa Polskie Radio 24
Akcja Big Jump. "Rzeki i morza są ważne. Zwróć na nie uwagę" - To akcja edukacyjna. Swój symboliczny gest na rzecz ochrony przyrody może wykonać każdy, niezależnie gdzie się znajduje - nad rzeką, jeziorem czy Bałtykiem, a nawet w domu z miską wody - mówił Przemysław Nawrocki z WWF Polska. Zobacz więcej na temat: Czwórka Małgorzata Jakubowska przepisy kulinarne obiad chłodnik
Koniec wege kotletów i sojowych parówek: nadchodzi rewolucja! W ciągu kilku lat ze sklepów w Unii Europejskiej, a więc także i z Polski, może zniknąć większość wege produktów jakie znamy: sojowe parówki, tofu kotlety itd. We Francji, która zwykle jest w awangardzie różnych rewolucyjnych zmian, tak się stanie już od początku 2024 roku. Skąd taki pomysł i o co w nim chodzi? Zobacz więcej na temat: STYL ŻYCIA Michał Fedusio Karol Gnat Trójka wegetarianizm weganizm mięso
Smaki przygody w Ameryce Południowej Rożne postacie baraniny, mnogość gatunków ziemniaków, steki, żebra i ogony wołowe, zupełnie inne niż w Polsce kurczaki oraz… świnki morskie. O swoich kulinarnych doświadczeniach z podróży po Ameryce Południowej w tym wydaniu "Drogi przez mąkę" opowiedział Grzegorz Kapla – autor książki "Nad rzekę, której nie ma". Zobacz więcej na temat: Ameryka Południowa Dwójka Łukasz Modelski
Chłodnik niejedno ma imię. Jak przyrządzić go w domu? Lato w pełni, a w gorące dni przyda się nieco ochłody. W upały zamiast ciepłej zupy doskonały będzie chłodnik. Sprawdzamy, jak go przyrządzić w domu. Zobacz więcej na temat: Czwórka Małgorzata Jakubowska przepisy kulinarne obiad chłodnik
"POLIN na łące" - letni relaks na Muranowie Muzeum POLIN zaprasza na nowy sezon letnich wydarzeń kulturalno-rekreacyjnych "POLIN na łące". - Nic tak dobrze nie łączy jak wspólne jedzenie, muzyka i aktywności - mówi Marta Dziewulska, rzecznik prasowy Muzeum POLIN. Sprawdzamy, co ciekawego w programie wydarzenia. Zobacz więcej na temat: Czwórka KULTURA Kasia Dydo Katarzyna Dydo Muzeum Historii Żydów Polskich lato