Bezpieczeństwo naszej żywność - kto o nie dba? W XXI wieku rzadko dochodzi do zatruć pokarmowych śmiertelnych w skutkach, choć się zdarzają. Warto dbać o żywność, którą konsumujemy, sprawdzać ją, a w skrajnych przypadkach wyrzucić produkt, którego nie jesteśmy pewni. Zobacz więcej na temat: Czwórka żywność konserwacja Kamil Jasieński bezpieczeństwo
Naturalne metody konserwowania żywności. SGGW szuka rozwiązań SGGW chce wdrożyć nowe sposoby konserwowania żywności i planuje wprowadzić na rynek szereg rozwiązań opartych na metabolitach bakterii. Jednym z obszarów ich zastosowań jest konserwacja żywności bazująca na naturalnych procesach. Na razie prace trwają jeszcze w laboratorium, ale być może rozwiązanie z powodzeniem będzie stosowane w rzeczywistości. Zobacz więcej na temat: Czwórka Marta Hoppe żywność konserwacja studenci badania
Bezpieczna żywność. Na co zwrócić uwagę podczas zakupów? - Informacje zawarte na żywności bardzo często trudno jest zweryfikować bez wejścia w szczegóły, rozebrania produktu na czynniki pierwsze i spojrzenia w recepturę - przyznaje dr Przemysław Rzodkiewicz, główny inspektor jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych. Nad jakością produktów w sklepie czuwają inspektorzy; konsument również, pamiętając o kilku zasadach, może wybrać odpowiedni artykuł spożywczy. Zobacz więcej na temat: Sława Bieńczycka konsument prawa konsumenta zakupy żywność
GiS alarmuje. W tych ciastkach znaleziono fragmenty metalu Wycofano z obrotu handlowego dwa wyroby ciastkarskie z powodu obecność w nich fragmentów metalu - poinformował w poniedziałek Główny Inspektorat Sanitarny. Zobacz więcej na temat: POLSKA GIS żywność społeczeństwo
Śmiertelne zatrucie jedzeniem z targowiska. Policja zatrzymała dwie osoby Podkarpaccy policjanci zatrzymali dwie osoby w związku ze śmiertelnym zatruciem pokarmowym po spożyciu galarety kupionej na targowisku w Nowej Dębie. Dwie kolejne osoby trafiły do szpitala z objawami ostrego zatrucia pokarmowego. Zobacz więcej na temat: śmierć policja polska zatrucie POLSKA służby i bezpieczeństwo
Kuchnia wege, czyli postna. Co jedli nasi przodkowie w czasie Wielkiego Postu? W Kościele katolickim Środa Popielcowa zaczyna Wielki Post. Jeszcze niedawno w niektórych domach ten dzień zmieniał codzienny jadłospis. Jednak kuchnia postna była codziennością w dawnej Polsce. - Chłopi, którzy stanowili większą część społeczeństwa, na mięso mogli sobie pozwolić od święta. Można więc powiedzieć, że postne potrawy jedli codziennie. Dzisiaj nazywalibyśmy je po prostu wegańskimi - mówi w Czwórce Paweł Ochman i opowiada, co jedli nasi przodkowie w czasie Wielkiego Postu. Zobacz więcej na temat: Czwórka Kamil Jasieński społeczeństwo Wielki Post kuchnia polska
ANALIZA Na słodzone napoje nie pomoże nawet ruch. Ukryty w składzie cukier to cichy zabójca Zespół naukowców z Uniwersytetu Harvarda oraz Uniwersytetu Lavala przez 30 lat śledził stan zdrowia ponad 100 tys. osób. Wyniki tych obserwacji mogą poważnie zaniepokoić fanów słodzonych napojów. Wynika z nich bowiem, że nawet aktywność fizyczna nie jest w stanie zniwelować ryzyka chorób sercowo-naczyniowych zwiększonego przez cukier dostarczany za pośrednictwem słodzonych płynów. Napoje nie są jednak jego jedynym źródłem. Jest on dodawany powszechnie do produktów, które wcale nie kojarzą nam się ze słodkościami. Zobacz więcej na temat: cukier zdrowie badania POLSKA społeczeństwo
Krew - bezcenny dar. Krwiodawstwo w Polsce i na świecie W dniu Walentynkowej Akcji Krwiodawstwa organizowanej na terenie Polskiego Radia m.in. sprawdzimy jak wygląda krwiodawstwo na świecie. Zobacz więcej na temat: Czwórka krwiodawstwo wegetarianizm kuchnia fantastyka
Co jadają narciarze? Przysmaki górskich kurortów Włoch, Austrii i Polski Zimą Włochy, Austria czy rodzime Podhale przyciągają nas obietnicą białego szaleństwa na stokach, ale też kuszą niezwykłymi smakami. Sprawdzamy, co na stokach jadają narciarze. Zobacz więcej na temat: Czwórka kuchnia narty snowboard Tyrol Włochy Austria Podhale
Japońskie afrodyzjaki na walentynki: sushi, ostrygi i lody mochi Japońska kuchnia to nie tylko sztuka kulinarna, ale też sztuka miłości. - Wystarczy spojrzeć na sushi. To drobne i sensualne formy, które rozpalają zmysły i można się nimi nawzajem karmić - mówi szef kuchni Bartek Leszczyński. Zobacz więcej na temat: Czwórka STYL ŻYCIA kulinaria przepisy kulinarne Walentynki Japonia Weronika Puszkar sushi
Międzynarodowy Dzień Pizzy. Jak ewoluował pszenny placek? Pizza jest jednym z najpopularniejszych przysmaków na świecie. Ten pszenny placek występuje w niezliczonej ilości odmian i smaków, a jego wielbiciele postanowili go uczcić. 9 lutego obchodzimy Międzynarodowy Dzień Pizzy. Zobacz więcej na temat: Czwórka Kamil Jasieński pizza kuchnia włoska
Afrodyzjaki - przez żołądek do serca. Co przyrządzić na Walentynki? Przed nami jedno z najmilszych świąt w roku - Walentynki, czyli święto zakochanych. W audycji więc podpowiemy jak uwieść kogoś za pomocą wyśmienitych dań i co przygotować na romantyczną kolację. Pomogą nam w tym afrodyzjaki. Zobacz więcej na temat: Czwórka Walentynki Scjentolodzy miłość kuchnia
Gdzie szusują i co jedzą na stokach Polacy? Polskie kurorty narciarskie są popularne z racji bliskości i łatwej dostępności, jednak włoskie miejscowości cieszą się nie mniejszym powodzeniem wśród naszych rodaków. Zobacz więcej na temat: Czwórka kulinaria zima
Tłusty czwartek 2024. Czy pączki na śniadanie to dobry pomysł? Tłusty czwartek, czyli ostatni czwartek przed Wielkim Postem, tradycyjnie nie powinien obyć się bez pączków. Te mogą być w lukrze, pudrze lub polewie. Z nadzieniem lub bez. Za zjedzeniem pączka w tłusty czwartek przemawia kilkusetletnia tradycja, ale czy warto tak zacząć dzień i zjeść go już rano na śniadanie? Czy pączki to zdrowy posiłek? Zobacz więcej na temat: tłusty czwartek pączki tradycja przepis na pączki tłusty czwartek 2024
Picie mleka może chronić przed cukrzycą typu 2? Produkty mleczne zawierają białka i witaminy. Są ważnym źródłem wapnia, który pomaga zachować mocne kości i zęby. Czy dieta bogata w mleko jest wskazana dla osób z cukrzycą typu 2? Wyniki badań są w tej kwestii niejednoznaczne. Jak jest w istocie? Zobacz więcej na temat: Jakub Domoradzki mleko cukrzyca zdrowie medycyna badania dieta
"Bądźmy eko" - reportaż Urszuli Żółtowskiej Marnujemy jedzenie, kupujemy za dużo ubrań, źle segregujemy śmieci. To niektóre grzechy, które popełniamy. A cierpi świat dookoła nas. Jaki jest nasz stan świadomości? Zobacz więcej na temat: reportaż Urszula Żółtowska-Tomaszewska segregacja śmieci ekologia ubrania
Kebab i sernik na patyku Od pewnego czasu triumfy na polskim – i nie tylko – kanale YouTube święcą relacje filmowe z odwiedzin w restauracjach, barach, na stoiskach z jedzeniem, jarmarkach i w innych miejscach, gdzie można po prostu zjeść. Celem filmu jest pokazanie widzom czy można zjeść dobrze, czy też niespecjalnie. Zobacz więcej na temat: folklor folk kultura ludowa felieton KULTURA Magdalena Okraska tradycja
Brak porozumienia w KE ws. bezcłowego handlu z Ukrainą. Kością niezgody zapis dotyczący limitów Jest polityczna zgoda w Unii Europejskiej na wykorzystanie zamrożonych aktywów Rosji do odbudowy Ukrainy. Chodzi o zyski generowane z zablokowanych aktywów rosyjskiego Banku Centralnego. Polityczne porozumienie osiągnęli ministrowie spraw zagranicznych państw członkowskich na spotkaniu w Brukseli – o czym poinformowała szef polskiego MSZ-tu Radosław Sikorski. Zobacz więcej na temat: import Ukraina Unia Europejska Beata Płomecka ŚWIAT Europa