Polskie Radio
Section05
restauracja

Nowe limity osób w restauracjach i hotelach. Szef MZ wyjaśnia

- Zostanie zwiększona liczba kontroli, które są skierowane do przedsiębiorców. Jeśli będziemy widzieli, że są przekroczone limity osób, to nałożona będzie odpowiednia kara czy mandat dla prowadzącego działalność gospodarczą - zapowiedział minister zdrowia Adam Niedzielski.
Zobacz więcej na temat:  POLSKA społeczeństwo Koronawirus w Polsce COVID-19 obostrzenia Adam Niedzielski Ministerstwo Zdrowia gastronomia hotel restauracja GOSPODARKA

Na "ty" w restauracji i w pracy. Moda na skracanie dystansu

Zamiast używać formy "pan" lub "pani", od razu przechodzimy na "ty" - coraz częściej właśnie w taki, bezpośredni sposób, kelnerzy zachowują się w stosunku do gości, a przełożeni - do swoich pracowników i na odwrót. Trwa moda na skracanie dystansu, która opanowuje coraz więcej sfer naszego życia. Jak to robić, by nie naruszyć norm dobrego wychowania?
Zobacz więcej na temat:  Trójka Piotr Firan STYL ŻYCIA Paweł Turski wychowanie praca pracownik pracodawcy restauracja

W Lublinie jedzenie z restauracji dostarcza… robot

W centrum Lublina od kilku dni można spotkać Kasię i Mateusza – dwa roboty, które dowożą do klientów jedzenie z restauracji. Do tej pory udało im się dostarczyć dziesięć posiłków. Póki co, urządzenia są sterowane przez ludzi, ale celem ich twórców jest stworzenie całej armii urządzeń, które zastąpią "tradycyjnych" dostawców.
Zobacz więcej na temat:  Trójka Piotr Łodej Tomasz Spicyn technologie jedzenie restauracja dostawa Lublin robotyka STYL ŻYCIA

Brownie dla krwiodawcy. Niezwykła inicjatywa krakowskich restauratorów

Wakacje to czas, kiedy punkty krwiodawstwa świecą pustkami. Kraków walczy o to, by krwi nie zabrakło, a pomagają w tym lokalni restauratorzy. Coraz więcej lokali zgłosiło chęć udziału w akcji, w ramach której po okazaniu zaświadczenia o oddaniu krwi można za darmo dostać smakołyk, kawałek ciasta czy  kawę.
Zobacz więcej na temat:  Trójka Mateusz Drozda społeczeństwo Martyna Masztalerz krew Kraków krwiodawstwo jedzenie restauracja

Restauratorzy przygotowują się na czwartą falę pandemii

Eksperci coraz głośniej zapowiadają nadchodzącą, czwartą falę pandemii. Na ponowne zamknięcie lokali gastronomicznych przygotowują się już ich właściciele. To jedna z branż najbardziej dotkniętych epidemią koronawirusa. Czy gastronomia poradzi sobie z kolejnym lockdownem? Co planują restauratorzy? 
Zobacz więcej na temat:  Trójka społeczeństwo COVID-19 pandemia restauracja lockdown Martyna Masztalerz Witold Lazar