Polskie Radio
Section05
restauracja

Branża gastronomiczna na kolejnym zakręcie. Braki kadrowe w restauracjach

Mimo ponownego otwarcia lokali właściciele restauracji i punktów gastronomicznych zmagają się z ogromnymi brakami kadrowymi. W niektórych przypadkach od tygodni nie potrafią znaleźć chętnych do pracy. Brakuje nie tylko kelnerów, ale też kucharzy i kierowników sali. Czym spowodowana jest sytuacja? Jak wpłynęła na nią pandemia?
Zobacz więcej na temat:  Trójka STYL ŻYCIA gastronomia Piotr Firan Paweł Turski restauracja praca

"Stęskniliśmy się za prawdziwą, klubową zabawą". Tłumy w stołecznych lokalach gastronomicznych

- W piątkowy wieczór zaroiło się od warszawiaków na śródmiejskich ulicach. Stołeczne lokale gastronomiczne przeżywają oblężenie i choć od piątku goście mogą już korzystać ze stolików wewnątrz, to jednak większość woli siedzieć na zewnątrz. - Jak się zrobi chłodniej, to wejdą do środka - mówią właściciele lokali.
Zobacz więcej na temat:  POLSKA Koronawirus w Polsce pandemia restauracja COVID-19

Od dziś kolejny etap łagodzenia obostrzeń. Zobacz, co się zmieni

Od piątku 28 maja w reżimie sanitarnym i z limitami liczby osób mogą działać siłownie, kluby fitness i baseny. Zmieniły się też limity dotyczące liczby uczestników zajęć i wydarzeń sportowych poza obiektami sportowymi - może wziąć w nich udział do 250 osób. Ponadto w piątek restauratorzy otworzą swoje sale dla klientów i będą podawać posiłki stacjonarnie.
Zobacz więcej na temat:  POLSKA społeczeństwo epidemia Koronawirus w Polsce siłownia restauracja Poradnik - koronawirus COVID-19

Ravioli to nie tylko włoska sprawa

Makaron to jedno z najpopularniejszych i najsmaczniejszych dań – nie tylko we Włoszech. A gdy makaron ten ma wewnątrz farsz, jest jeszcze smaczniej! Bohaterem audycji "Gorąca płyta" zostało ravioli – zazwyczaj nadziewane serem ricotta, mięsem, warzywami, a najczęściej  – szpinakiem. W programie odwiedziliśmy warszawską, specjalizującą się w ravioli restaurację, której twórcy opowiedzieli nam, co zrobić, by ta potrawa wyszła nam idealnie.
Zobacz więcej na temat:  Trójka Włochy Adriana Marczewska kuchnia włoska restauracja makaron

Problemy branży turystycznej. Ekspert: przedsiębiorcy potrzebują długofalowego planu rządu

- Rząd nie ma długofalowego planu otwarcia czy zamknięcia gospodarki, więc branża jest cały czas w potrzasku. Przedsiębiorcy do końca nie wiedzą czy mogą planować przedsięwzięcia krótko czy średnio terminowo. Chodzi też o niemożność przygotowania planu finansowego przez firmy - powiedział o problemach przedsiębiorców w dobie pandemii Adam Karpiński z Wyższej Szkoły Bankowej.
Zobacz więcej na temat:  pandemia firmy restauracja hotel pieniądze koronawirus COVID-19 POLSKA społeczeństwo Polskie Radio 24 turystyka Koronawirus w Polsce GOSPODARKA